Cassandra Clare | Lady Midnight



Cassandra Clare | Lady Midnight (The Dark Artifices #1) | 720 strán | Goodreads
Prvá veta: Shadow Market nights were Kit´s favorite.

Sú knihy, ktoré sa vám zdajú v pohode, ale nijako obzvlášť vás nestrhnú. Sú knihy, ktoré si obľúbite a radi sa k nim počas upršaných dní vraciate. A potom sú tu knihy Cassandry Clare, ktoré, ak ste jej verným fanúšikom, vás dokážu strhnúť až tak, že si po dočítaní jej príbehov nedokážete poskladať dokopy jednu súvislú myšlienku a ste zúfalí už len z pomyslenia na to nekonečné čakanie, kým sa vám do rúk dostane pokračovanie.
Ak ste si mysleli, že Cassandra už nikdy nevytvorí také super postavy, ako sú Clary a Jace alebo dokonca Will a Jem, je načase, aby ste tento mylný dojem prehodnotili a nahliadli do Lady Midnight, ktorá nám ponúka pohľad na život Emmy, Juliana a zvyšku rodiny Blackthornovcov. Ja som Emmu a Juliana zbožňovala už ako dvanásťročných v Meste nebeského ohňa, takže keď Lady Midnight vyšla, nevedela som odolať a hneď som sa na ňu vrhla. Niektorí hovoria, že Cassanda nevie vymyslieť nič lepšie ako svet Tieňolovcov, no ja som práveže rada, že sa nerozhodla posunúť ďalej.
Do you know what happens to parabatai who fall in love?
Vidno, že nám ešte nepovedala úplne všetko, čo chcela, a ak ste si mysleli, že Mesto kostí vám zlomilo srdce, môžem vás uistiť, že pri tejto knihe to bude ešte horšie. Tieňolovci pre mňa už nie sú ničím novým, žijem s nimi dobrých pár rokov, bojujem spolu s nimi, trpím spolu s nimi, radujem sa s nimi... a čím viac ste do takéhoto komplexného sveta ponorení, o to viac vás emócie postáv v ňom zasiahnu. 
Keďže som ešte stále v poriadnom šoku a túto moju recenziu píšem hlavne preto, aby som zo seba dostala všetky tie zmätené myšlienky a nejako si prečistila hlavu, začnem pri Emme. 
Emma je totiž takou dievčenskou podobou Jaca, až na to, že nie je taká arogantná a vtipná, ale do boja sa vrhá s rovnakým odhodlaním, nie je pre ňu nič dôležitejšie ako rodina a pomsta. Jej rodičia zomreli a Konkláve zvalilo vinu na Sebastiana, no Emma je presvedčená, že on ich nezabil. V Los Angeles sa po piatich rokoch opäť začnú diať záhadné vraždy, na ley-lines sa objavujú telá pokreslené neznámym jazykom a všetko to nejako súvisí s Blackthornovcami a Emminými rodičmi. Emma je odhodlaná zistiť pravdu, nech to stojí čokoľvek. 


Julian, ach, Julian, kvôli tomuto chalanovi sa roztopí nejedno srdce čitateľky ako maslo na sporáku. Mysleli ste si, že viete, aké silné puto je medzi Tieňolovcami, ktorí sa stali parabatai (nemám šajnu, ako to vyskloňovať)? Mysleli ste si, že to, čo mali medzi sebou Jace a Alec, bolo intenzívne? Emma a Julian nám podali náhľad na ich puto v úplne nových rozmeroch. Priateľstvo, lojalita, dôvera, láska – počas môjho knihomoľčenia som ešte nenatrafila na takto silno prepojenú dvojicu. Áno, bola som už svedkom romantických opletačiek, vzťahov, v ktorých by postavy zničili pre toho druhého niekoľko svetov, ale Emma a Julian - oni dvaja sú samostatnou kategóriou. Nedá sa to ani poriadne opísať, pokiaľ ste knihu ešte nečítali. To, čo sa medzi nimi odohrávalo , bolo niečo nezvyčajné a neskutočne silné.
The choices we make, make us.
Keď boli oni dvaja spolu, bola som ako v inom vesmíre, musela som pokračovať v čítaní, pretože sa mi to zdalo také prirodzené ako dýchanie. Za život natrafíte iba na pár kníh, ktoré vás dokážu načisto strhnúť. Pýtate sa sami seba, ako je možné, že slová na papieri môžu mať na vás takýto dopad. 
Cassie píše výborne a stále sa ukazuje, že vie prísť aj s niečím originálnym. Vymýšľa parádne zápletky (no dobre, nejaké drobné veci som predvídala), ale to, čo vás dostane na jej príbehoch najviac, sú emócie a ich intenzita. Pri tom všetkom, čo sa v Lady Midnight dialo, sa musím čudovať nad tým, ako to všetko autorka zvládla, ako je možné, že sa pod toľkými emóciami, ktoré postavám dala, nezložila. Pretože autor prežíva všetko stokrát silnejšie ako čitateľ. Posledné tri diely Nástrojov smrteľníkov v sebe nemali až toľko hĺbky ako pôvodná trilógia, ale možno to bude len tým, že si autorka šetrila silu na písanie tejto série. Viem si predstaviť, aké to muselo byť náročné. 
Ďalšia vec, takmer rovnako výborne zvládnutá ako puto Emmy a Juliana, bol vzťah Juliana k jeho súrodencom. Mal dvanásť, keď prišli o rodičov a o starších súrodencov a on bol zrazu jediný, kto sa mohol postarať o zvyšok rodiny. Musel ich dávať spať, musel im variť, musel im preukazovať dostatok lásky za oboch rodičov. Z brata sa stal onedlho otec. Nemohol si užívať tínedžerské roky, pretože si na pleciach niesol zodpovednosť niekoľkých životov, ktoré záviseli od toho, čo spraví. Aj toto malo dosah na jeho spojenie s Emmou. Videl v nej útek, bola osobou, o ktorú sa nemusel starať, bola jeho svetlom a odreagovaním – najlepšia priateľka, ktorú miloval. 


Často sa zdá, že hlavné postavy majú toho závažia na pleciach až príliš veľa a zatiaľ nevidím z tejto otrasnej situácie žiadne východisko, takže nutne potrebujem, aby mi Cassandra nejaké vytvorila a aby som prestala mať zlomené srdce kvôli všetkému, čo sa v LM udialo. 
Ale zase aby som nebásnila iba o Emme a Julianovi. V príbehu sa ukázali aj ďalšie postavy, ktoré stoja za povšimnutie. Napríklad Mark. Zo začiatku mi dosť liezol na nervy a štvalo ma, že všetky zlé veci sa tam vlastne stali kvôli tomu, aby sa mohol vrátiť domov, a pritom on najprv ani nevedel, či sa rozhodne zostať s rodinou. S Julianom, so všetkými súrodencami, ktorí mali nádej v očiach a boli presvedčení, že sa im vrátil starší brat. Bolo to hrozné sledovať a nechcela som sa dočítať až k momentu, kde by sa na nich Mark vykašľal. Chvíľu som bola fakt presvedčená, že to spraví, a to by som asi bola neskutočne naštvaná, lebo Juliana by to zničilo, Emma by bola hotová kvôli Julianovi a zvyšok rodiny by nechápal, prečo sa to stalo. Mark mal v rukách ich budúcnosť, mohol jednoducho narušiť silné puto rodiny a ani si to neuvedomoval. 
V druhej polke knihy bola jedna scéna, ktorá mi obzvlášť utkvela v mysli a neviem si predstaviť, že sa objaví čitateľ, v ktorom nezanechá dojem (uf, veľa bičovania). Julian, Emma a Mark tu boli úžasní. Toto bol asi moment, kde som sa definitívne rozhodla, že Mark je vlastne dosť pecková postava. 
Ďalej je tu Cristina, najlepšia kamarátka Emmy, je to Tieňolovkyňa, ktorá prišla z mexického inštitútu na akýsi výmenný pobyt do Los Angeles spoznať nové kultúry.
Please don´t love him, Emma.
Perfektný Diego bol dosť otravný, ale väčšinou ma tá jeho otravnosť skôr bavila, ako štvala. Diana predstavuje jednu veľkú záhadu a som si istá, že v ďalších dieloch ešte dostane dosť priestoru na vyrozprávanie vlastného príbehu. A ak vám je smutno za starými postavami, nemusíte sa báť, Julian a Emma vás tak pohltia, že si ani nevšimnete, že kniha už viac nie je o Clary a Jacovi. Ale zase aj oni sa tam mihnú. Tiež sa ukáže Magnus, Alec a takisto aj Tessa a Jem. 
No čo, v tejto knihe je to fakt pestré. Postáv je tu dosť veľa, každá má však perfektne vytvorený charakter, vďaka čomu sa dajú jednoducho odlíšiť. Ani si to neuvedomíte a budete žiť v tomto svete, ako keby ste boli sami Tieňolovcami. 
Zhrnutie: Čaká ma Mirror King, štvrtá časť Havranieho bratstva a aj pokračovanie ToG, ale už teraz som si istá, že Lady Midnight bude za tento rok asi tá najlepšia kniha, akú som čítala a čakanie na pokračovanie bude o nervy. Pre plnohodnotný zážitok vám odporúčam najprv prečítať sériu Nástroje smrteľníkov a Pekelné stroje. Cassie sa aj snažila spomenúť v LM udalosti z predošlých dielov, aby novým čitateľom neunikli súvislosti, ale ja osobne by som sa ako nový čitateľ v deji stratila, keby som predošlé série nečítala a zrejme by som si ani natoľko nedokázala užiť vzťahy medzi postavami.
Knižky o Tieňolovcoch odporúčam čítať v tomto poradí; odkaz vás hodí na stránku, kde ich môžete kúpiť:



Lady Midnight (The Dark Artifices #1) - Lady Midnight je zatiaľ iba v angličtine, ale ak nie ste fanúšikmi cudzieho jazyka, môžete si počkať na preklad, ktorého sa opäť chopí Slovart. Po anglicky, s tou nádhernou, úžasnou, dokonalou obálkou, si to zatiaľ môžete objednať napríklad TU.
Moje hodnotenie:

7 komentárov

  1. Ahoj, tvoja recenzia je úplne úžasná, ani nevieš ako si ma na knihu nalákala! Ja však patrím k tým nešťastlivcom, ktorí si budú musieť počkať na slovenský preklad :) Každopádne gratulujem k tejto recenzii :) Momentálne čítam Mesto popola a tak sa chcem spýtať, že prečo odporúčam prečítať si Pekelné stroje po Meste skla?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, tak to som veľmi rada, a keď sa k tomu prekladu dostaneš, potom mi daj určite vedieť, ako sa ti príbeh páčil. :)
      Tak to ti odporúčam iba v prípade, že sa chystáš aj na Pekelné stroje. Ja som to takto čítala, lebo vlastne keď najprv prečítaš prvé tri knihy z Nástrojov (pôvodná trilógia), je oveľa lepšie pustiť sa po nich najprv do PS a pokračovať so zvyšok Nástrojov až po nich. Je to preto, že druhá časť Nástrojov je dosť prepojená s PS a vlastne keby si prečítala Nástroje celé a až potom Pekelné stroje, vedela by si, ako sa skončia PS. Tam je to trochu také dopletené a ja osobne nemám rada takéto spoilery. Ver mi, nechce dopredu vedieť, ako sa PS skončia, potom by to už nebolo také napínavé.

      Odstrániť
  2. Super recenzia! :) Ja si Lady Midnight chcem neskutočne prečítať (sčasti ma zaujala hlavne preto, lebo má asi zatiaľ najkrajšiu obálku z Cassandriných kníh! :D) ale aj celkovo recenzie sú iba pozitívne! Mňa iba strašne štve, že na to musím mať prečítané všetky ostatné knihy v Shadowhunter Chronicles!!! Strašne ma to hnevá lebo sa už chcem vrhnúť na CoLS, lenže najprv musím prečítať Clockwork Prince - chápeš o čom hovorím? :D Mňa toto "najprv musíš prečítať to a potom to a až potom hento a potom zas to a potom môžeš tamto" jednoducho tak odrádza od čítania týchto kníh... :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nikto ti to takto nekáže čítať, ale ja si myslím, že pre lepší zážitok by si to tak mala spraviť. :D A zase Cassie píše úžasne, keď si tie knihy prečítaš, neboj sa, o nič nebudeš ukrátená. A Lady Midnight má zabitý koniec, to čakanie bude hrôza, takže o čo neskôr to prečítaš, o to menej budeš potom čakať na pokračovanie :D Ja keby viem, že ten koniec ma až takto zničí, asi to začnem čítať týždeň pred vydaním dvojky, aby som sa potom hneď mohla vrhnúť na pokračovanie. :D
      Kokos, šak ja mám už normálne chuť znovu si to prečítať, teraz sa mi do inej knihy ani púšťať nechce.

      Odstrániť
  3. Hrozně moc si ji chci přečíst. Jak hodně je ta angličtina v LM složitá? Přemýšlím, že bych se pokusila do ní pustit v AJ, jinak mě to čekání zabije.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ti verím, aj mňa by zabilo a čo sa týka angličtiny? Uf, v tomto ti neviem veľmi poradiť. Ja akože nie som žiadny odborník, ale mám už nejaké knižky v angličtine prečítané a zvyknem po anglicky aj pozerať. Podľa mňa sa dalo v pohode všetkému rozumieť. Mala som aj väčšie problémy pri iných príbehoch. Však sa do toho skús pustiť, ja si myslím, že by si to zvládla.
      Čítala si už po anglicky nejaké knihy?

      Odstrániť
    2. Jo, jo. Četla jsem pár NY knížek a pak třeba kanin chronicles, lux series. Asi to zkusím a snad tomu budu rozumět. :)

      Odstrániť