Zo zákulisia príbehov #2: Valentínsky špeciál + súťaž


Moon sme sa rozhodli usporiadať spoločný projekt o písaní formou otázok. Zatiaľ sme presne neurčili, ako dlho bude projekt trvať, ale plány máme na pár mesiacov. Každý mesiac zobrazíme nový článok s inou témou a otázkami, na ktoré si odpovieme. Budú sa týkať písania a našich príbehov. 
A čo je na tom najlepšie? 
Môžete sa zapojiť aj vy. 

Čo stačí spraviť?
- mali by ste sa venovať písaniu a mať blog
- s Moon budeme rady, ak ako titulný obrázok použijete jeden z našich obrázkov
- stačí si skopírovať otázky a odpovedať na ne
- pridajte sa do linkovača, aby sme vedeli, ku komu máme zavítať a prečítať si jeho odpovede

Na čo je tento projekt dobrý?
Prostredníctvom neho vám chceme poskytnúť náhľad do "zákulisia" našich príbehov a dúfame, že rovnakú možnosť nám poskytnete aj vy. Podelíme sa s vami o skúsenosti, zaujímavosti a problémy v písaní, ale takisto položíme vám aj nám otázky, o ktorých by ste inak možno nerozmýšľali. Týmto by sme vám chceli pomôcť napredovať v písaní a takisto vám ukázať, že nie ste jediní, kto sa pasuje s podobnými strasťami alebo, naopak, sa raduje z podobných úspechov. 
A, samozrejme, neminú vás ani nejaké tie drobné knižné odmeny.


1. Aké vzťahy mali v minulosti tvoje postavy? 
Zrejme žiadne také, ktoré by podľa nich stáli za zmienku, aspoň to by si pomyslela moja hlavná postava. Meggie to pred príchodom do Ametystového lesa nemala v živote až také zložité. Bola výbornou volejbalistkou, celkom dobre jej to šlo v škole, mala skvelý domov s rodinou a dve trochu šialené kamošky, ktoré boli za každú srandu, takže ani náhodou nepatrila na rebríčku popularity na úplný spodok. Napriek tomu mala vždy problém so zbližovaním sa. Ako každý zvedavý tínedžer chcela vyskúšať randenie, no v praxi to už pre ňu tak dobre nedopadlo. Ak do toho zahrniem jej výbušnú povahu a zmätok z toho, že netuší, čo sa deje s jej telom, vzniká z toho dosť nevhodný kokteil pre potenciálnych záujemcov, ktorých skôr odplašila, ako k sebe prilákala. Ja som si vždy Meggie predstavovala ako nedostupnú hrdinku, ktorá radšej utečie na opačný koniec vesmíru, len aby sa vyhla tomu, že si pred nejakým chlapom bude vylievať srdce. V mnohom ju ovplyvnilo aj nešťastné manželstvo jej strýka (jeho žena ušla) a tiež aj Jackien skeptický postoj voči mužskému osadenstvu.


2. Stali sa tvojim postavám nejaké trapasy v súvislosti so vzťahmi? 
Poslednému frajerovi rozbila Meggie nos, z čoho nebol nadšený a chcel na ňu podať žalobu, ale keďže jej strýko je právnik, dopadlo by to zle skôr pre frajera než pre Meggie. Čo sa týka jej vzťahu s Wenom, ani si nie som istá, či to, čo medzi nimi je, môžem nazvať vzťahom. Ich interakcia bola vždy opatrná, pretože Meggie si uvedomuje, že je to jediná osoba, ktorej môže dôverovať, ale zároveň sú tam stále tie problémy so zbližovaním sa, a Wen bol kvôli jeho „stavu“ mimo radaru každého dievčaťa, takže s nimi má asi toľko skúseností ako ja s vyšívaním a nedokáže si k Meggie nájsť tú správnu cestu. 
Meggie a cudzinec sú katastrofa sama o sebe, aj keď zatiaľ ešte oni dvaja nedostali toľko priestoru. No v dvojke ho bude určite dosť a Meggie sa nevyhne trapasom ani veľkým problémom, do ktorých ju cudzinec namočí. 
Alebo do ktorých namočí ona jeho. 

3. Potrpí si hlavná hrdinka na romantické gestá?
Pokiaľ nie sú prehnané, ocení ich, ale ak je toho príliš, cíti sa skôr trápne a hlúpo. Nie je to osoba, ktorá by vedela jednoducho prijímať komplimenty. 
S najlepšou priateľkou sestry sa nespí.“ Zachvel sa jej hlas. „Má na všetkom podiel viny. To on ju k sebe prilákal. Malo mu dôjsť, že si s ňou nemá začínať, hneď ako sa dozvedel, že má snúbenca. Lenže jeho nič nezastaví. To, čo chce, vždy dostane, Meggie.“ Vstala, ale pred odchodom sa na mňa ešte pozrela. „Modli sa k Sudičkám, aby ťa nechcel.“
4. Čo by povedali tvoje vedľajšie postavy na to, keby sa hlavní hrdinovia dali dokopy?
Nikto by z toho nebol nadšený, takže gratulácií by sa nedočkali. Najhoršie by asi reagovala Wenova sestra, ktorá by to všetko pokladala za pokus zničiť jej reputáciu.

5. Ako by sa tvoja hlavná postava vyrovnala so stratou chalana alebo potenciálneho partnera? (prípadne s rozchodom?)
Meggie má problém s prejavovaním emócií. V prípade, že by sa jej blízkemu niečo stalo, vzala by to veľmi zle a za svoje utrpenie by sa snažila potrestať čo najviac osôb, ktoré jej blízkemu ublížili, len aby sa vyhla uvažovaniu o tom, že o niekoho prišla.
Rozchod – to je už iná vec. Tam to záleží od okolností, ale vo väčšine prípadov by bola asi naštvaná na seba, na ostatných a na osobu, ktorá ju pustila k vode. Možno by aj plakala, ale len v prípade, že by ju nikto nevidel.
„Podľa teba na oddanosti z lásky nezáleží?“
„Nie, pokiaľ ťa to ohrozí. V mojich očiach určite nie.“
6. Akú úlohu zohráva romantika v tvojom príbehu? 
Zbožňujem príbehy o láske a priateľstvách, úprimne, ani si neviem predstaviť, že by som to z vlastného príbehu vynechala, pretože písať o tom je zábavné a spoznávam tak nielen seba, ale aj svet. Obzvlášť, ak čelím postavám s mnohými problémami a neistotami, vtedy je to fakt výzva. Ide o to, že ak do príbehu vložíte romantiku a rôzne priateľstvá, čitateľ má o dvesto dôvodov viac na to, aby pokračoval a aby sa lepšie vžil s hrdinkiným vnútorným rozpoložením. Ja sa snažím v prvom rade písať o živote postáv na pozadí fantasy sveta, nechcem, aby bol v popredí fantasy svet a postavy, naopak, zanikli. Taký príbeh nie je nikdy zaujímavý, ale skôr pripomína encyklopédiu. Zasnežené hory, ponad ktorými poletujú zlatí draci, možno vytvoria v našich hlavách pekný obraz, ale o koľko by to bolo lepšie, keby na jednom zlatom drakovi sedel hlavný hrdina so zlatovláskou, ktorá sa bojí lietania, a na druhom drakovi by letel nebezpečný čarodejník, ktorý ich chce oboch zabiť. 
Ale to som sa už asi odklonila od otázky. Pointa: romantiku beriem a v mojom príbehu zohráva veľkú úlohu, pretože bez nej a bez toho, čo medzi sebou postavy majú, by príbeh nebol taký pútavý.


7. Čo by spravila hlavná hrdinka, keby sa o ňu bili dvaja muži? 
Oboch by ich zrejme zmlátila.

8. Čo si myslíš o milostnom trojuholníku?
Väčšinou mi lezú na nervy. Ak si hrdinka nevie vybrať medzi dvomi chlapmi a jej rozhodovanie sa ťahá ako sopeľ cez ďalšie tri diely série, je to fakt frustrujúce. Iba málo autorov vie vytvoriť fakt dobré bermudské trojuholníky. Najhoršie je to však vtedy, keď si obľúbite všetky postavy, lebo minimálne jedna z nich skončí určite zranená a vy budete trpieť s ňou. Z milostných trojuholníkov sa dostáva ťažko a ak sa v nich autor príliš zamotá, má to katastrofálne následky nielen pre príbeh, ale aj pre zdravý rozum čitateľov. Autor musí pochopiť, na čo má a na čo zase nie, aby nezachádzal do takých neprebádaných území, odkiaľ už niet návratu. 

9. Čo by si pomyslela tvoja postava po prvom bozku s chalanom? 
Keďže pri Meggie niekedy ani sama neviem určiť, ktorým smerom sa budú uberať jej myšlienkové pochody, nad touto predstavou bolo náramne zábavné uvažovať. Pri prvom bozku, ktorý sa odohral ešte v jej svete, no nebol súčasťou rukopisu, si zrejme myslela niečo v štýle: „Ten pako ma celú oslintal“ alebo „Jeho jazyk chutí ako ohorok cigarety namočený v gine“. 
Čo si ale pomyslela po prvom bozku vo VZA, bolo: „Kadiaľ sa mi podarí ľahšie ujsť? Oknom alebo dverami?

Otázky na skopírovanie:
1. Aké vzťahy mali v minulosti tvoje postavy? 
2. Stali sa tvojim postavám nejaké trapasy v súvislosti so vzťahmi? 
3. Potrpí si hlavná hrdinka/ hlavný hrdina na romantické gestá?
4. Čo by povedali tvoje vedľajšie postavy na to, keby sa hlavní hrdinovia dali dokopy?
5. Ako by sa tvoja hlavná postava vyrovnala so stratou chalana/baby alebo potenciálneho partnera? (prípadne s rozchodom?)
6. Akú úlohu zohráva romantika v tvojom príbehu? 
7. Čo by spravila hlavná hrdinka, keby sa o ňu bili dvaja muži? 
8. Čo si myslíš o milostnom trojuholníku?
9. Čo by si pomyslela tvoja postava po prvom bozku s chalanom?

U Moon nájdete formulár, v ktorom môžete vymyslieť otázky k marcovej téme 

Súťaž pre autorov aj čitateľov
- na zapojenie sa do súťaže stačí vyplniť tento FORMULÁR
- výhercu vyhlásim v článku s marcovou témou
- súťaž je otvorená pre súťažiacich zo Slovenska
Môžete vyhrať: Zájsť priďaleko od Abbi Glines - GR

Každý mesiac vytvoríme s Moon nový linkovač, do ktorého sa môžete prihlásiť, ak máte záujem zapojiť sa do projektu. Ale linkovač je vždy vyhradený iba na jednu tému, takže ak vám niektorá nesadne, nemusíte sa zapojiť.




14 komentárov

  1. Okej, dnes už sa k tomu môžem poriadne vyjadriť (včera som bola lenivá, ale zato som nad tými vašimi otázkami uvažovala, až kým som sa tým neuspala :D Ale inak sú dosť hypotetické, nemyslíš? Ak sa postavám takáto situácia konkrétne nestala a nevieš, ako presne zareagovala, tak to chce veľa polemizovania :D).

    S tvojím názorom na trojuholníky v podstate súhlasím - musia byť dobre napísané, aby neboli otravné, a vo všeobecnosti ma na tom štve vždy to, že ten druhý zostane ublížený (a ak je to niekto, komu fandím, tak ma to naserie, viz Chaol :D). Osobne si nie som istá, či by som dokázala napísať dobrý trojuholník - skoro som sa o to pokúsila, ale po jednej časti som od toho v podstate upustila.

    Meggiene reakcie sa mi páčia :D Ale inak je škoda, že si sa vyjadrovala skôr k Wenovi, keď vieme, že ty sama ich vlastne za romantickú dvojicu nepovažuješ a skôr by ma zaujímalo, na čo sa môžeme tešiť v ďalšej časti, až sa k slovu viac dostane ten tvoj cudzinec :D


    A btw, mala by si pouvažovať nad tým, že to o tých drakoch, Zlatovláske a čarodejníkovi spíšeš do rozprávky, lebo teraz ma fakt zaujíma, že prečo by ich vlastne naháňal :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. čo ja viem, možno dve z nich. Pôvodne som uvažovala, že by som to spravila tak, že jedna otázka by bola navyše bonusová a každý by si ju vymyslel podľa seba a na to by aj odpovedal, ale so Simi sme si to nakoniec rozmysleli, lebo aj tak vlastne vytvorila formulár, kde môže každý napísať nejaké otázky do budúceho kola :D :D
      A čo sa postavám nestalo? Natom až tak nezáleží, ide o to, že keby sa im to stalo, musíš uvažovať, ako by na to zareagovali a k tomu sme chceli autorov donútiť, lebo by im to mohlo poskytnúť nový pohľad na vec a celkovo aj na príbeh. Zober si už len prvú otázku. Čo ak nemá autor poriadne vytvorenú minulosť postavy a práve táto otázka ho donúti, aby sa aspoň nad jednou jej časťou zamyslel. Nikdy nevieš, k akým záverom by došiel a možno by mu to pomohlo aj pri písaní v aktuálnom čase knihy. Vlastne cieľom celého tohto projektu je podľa mňa dávať podobné otázky a zistiť, ako by na ne ostatní reagovali. Je to tak výzva pre nás aj pre ostatných a je zaujímavé sledovať, ako sa u každého tie odpovede líšia.
      Zober si napríklad, že by tvoj príbeh vyšiel ako kniha a dostala by si nejakú hypotetickú otázku, čakalo by sa, že na ňu budeš odpovedať :D tak tu máš prípravu, aby si vedela čo najlepšie zareagovať aj na také otázky, o ktorých si predtým neuvažovala.

      Pri ToG teraz hovoríme o štvorke? :D Lebo to hej, ale zase mne ho nebolo až tak ľúto, ja mám ako postavu najradšej aj tak Doriana :D a drží ma to od jednotky.

      Meh, ale o to ide, že som sa k nemu nevedela vyjadriť bez toho, aby som povyzrádzala milión spoilerov, čo nechcem, lebo by to už pri čítaní nebolo zaujímavé. Wen bol súčasťou prvej časti a zase objaví sa aj tam ďalej. :D Je to vlastne dosť zamotané. Istým spôsobom majú medzi sebou všetky postavy vzťah. S Meg a Wenom je to zložité a ešte aj dlho bude. Vie, že mu dlhuje stráášne veľa, ale zároveň v prvej časti ani nedostala veľmi možnosť hlbšie preskúmať pocity, ktoré k nemu prechováva a keď on tie svoje prejavil, vystrašilo ju to, lebo to nečakala. :D :D

      Prečo ich naháňal? :D To nepovieeeeem. Ber to ako rozprávku s otvoreným koncom :D (otvorené konce naštvú, čo? Nechápem, prečo ich má niekto tak rád. Ja som stále dosť naštvaná kvôli Delíriu a tomu debilnému koncu).



      Odstrániť
    2. Jasné, chápem, presne to som povedala :D Len som na to použila menej slov :D

      No reagujem len na to, čo som sa o tej knihe dopočula, keďže som čítala iba jednotku. Ale ako vieš, Chaola som si zase ja obľúbila najviac, takže sa veľmi nemám na čo tešiť :D

      No len aby z toho ešte nebol poriadny milostný trojuholník :D

      Ty si hrozná mrcha, vieš o tom? Hej, naštvú, nemyslím si, že poriadny príbeh by mal mať otvorený koniec, to je ako keby si autor nechaval otvorene zadne vratka s tym, že ak sa mu nebude dariť, vrati sa k tomu :D

      Odstrániť
    3. Omg, tak sorry za spoilery, ja som si myslela, že si už po štvorke, keď tam Chaola ľutuješ. To potom aby si si prečítala už aj dvojku :D to bude asi tvoja obľúbená časť :D

      Ja veľmi dúfam, že som to nejako extrémne neprehnala, lebo to ma môžeš zastreliť. Problém je v tom, že to sama neviem objektívne posúdiť. :D :D

      Presne! Ako keby to autor nedomyslel a vykašľal sa na celý príbeh, však čo, nechá otvorený koniec, nech si to každý vyrieši podľa seba. :D

      Odstrániť
    4. V pohode, mám dojem, že všetky tie najdôležitejšie informácie zo štvrtej časti sa ku mne dostali, ty si fakt nič nevyspoilerovala :D A neviem, zasekla som sa kdesi na 20% a nechce sa mi vôbec pokračovať :D Asi ma frustruje to, že Chaol nemá žiadnu prívetivú budúcnosť pred sebou :D

      Čo sa týka vzťahov medzi postavami, vo VZA som s týmto rozhodne problém nemala. Mám dojem, že vieš určiť tú správnu hranicu, takže nepočítam s tým, že by sa to v budúcnosti nejako drasticky zhoršilo. Ale vieš... musím si to prečítať, aby som vedela posúdiť ďalej... eh :D

      Ja osobne som sa asi ešte nestretla s takýmto otvoreným koncom, ale už len tá predstava mi pripadá hlúpa :D

      Odstrániť
    5. Ja som mala skôr dojem, že som nejaké veci úplne nepochopila, ale to bude tým, že sa mi nechcelo čítať novely :D :D

      Ja viem, ja viem :D ale aj ja sa to po sebe bojím čítať, ktovie, aké kraviny tam nájdem :D :D Ale som rada, že si myslíš, že viem určiť správnu hranicu, aspoň jedna z nás dvoch :D :D Mňa len štve to, že ak to nebude dobré aj v dvojke, neviem si predstaviť, ako by som to už prepísala, tak aby mi to sedelo :D :D

      Odstrániť
  2. Za tento projekt som neskutočne rada. Je super sa dozvedieť niečo o príbehu a postavách, ktoré ti prirástli k srdcu. Zároveň, ak sa nad tým autor zamyslí možno sa niečo dozvie aj o svojich postavách.
    Učite sa zapojím, na otázky som odpovedala aj minule, len už to bolo na konci mesiaca. Môžem spojiť obe témy dohromomady?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, že môžeš, len pridaj sa potom tuto do linkovača :D :D aby som si mohla prečítať odpovede :)

      Odstrániť
  3. Skvělý projekt, moc ráda jsem se dozvěděla více o postavách :) Jen tak dál a více podobných super nápadů :) Přemýšlím, jestli se zapojit, uvidíme :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Že "Kadiaľ sa mi podarí ľahšie ujsť." Meggie vyzerá byť veľmi silná hrdinka :D nenechá sa len tak oblizovať :DD Inak doteraz som si myslela, že píšeš čisto nejaký fantasy príbeh v akomsi fantasy svete a zrazu som tam prečítala, že hrdinka bola nadaná volejbalistka a som až normálne zastala či dobré čítam :D
    Keď tak pozerám na tvoje odpovede a tie od Moon premýšľam len nad tým, že chudera moja hrdinka nemá žiadnu takú zábavu :DD musím to zmeniť...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to ani nebolo tou jej silou, skôr sa brutálne zľakla a preto chcela zdrhnúť :D :D :D
      a Ja píšem high fantasy, ale je to všetko prepojené aj s naším svetom. Meggie je z Vinelandu. Len ešte som vlastne nevysvetľovala, prečo sú tie dva svety prepojené a ani prečo, na to mi nejako nevyšlo v prvej časti miesto, takže to riešim až ďalej. :D :D

      Nemá? Tak to aby si si potrápila trochu mozgové bunky a niečo zábavné jej vymyslela :D

      Odstrániť
  5. Ďalší diel! Jupíajéj =D! Článok hotový, link zalinkovaný ... Na to, že som tak neromantický typ to šlo celkom ľahko =D.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veľmi motivujúci projekt, ako Vám niečo také napadlo?
    „Kadiaľ sa mi podarí ľahšie ujsť? Oknom alebo dverami?“ Toto ma dostalo. :D
    Obdivujem ľudí, ktorí považujú milostné trojuholníky za frustrujúce, ľudí, ktorí ich dokážu čítať. Mne stačilo už pri Hunger Games, skoro som celú trilógiu rozpolila :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, ja som už rozmýšľala, že spravím nejaký spisovateľský tag, ale potom som to zavrhla, lebo sa mi zdalo divné, že si budem sama klásť otázky. Celkovo mi tie tagy prišli divné.
      Ale potom mi napísala Simi, že či nespravíme takýto projekt, nejako sme to rozbehli a vlastne zisťujem, že je úplne super, lebo už aj ja som prišla na také veci, čo by mi inak asi ani nenapadli. :D :D
      Ale zase nie sú všetky až také hrozné, aj keď mne sa zdá dosť nepredstaviteľné, že by som si nevedela vybrať medzi dvomi chalanmi. Však jedného musíš mať vždy radšej ako toho druhého, nie?

      Odstrániť