Erika Johansen | Invázia do Tearlingu

Erika Johansen | Invázia do Tearlingu | Kráľovná tearlingu #2 | 495 strán | Yoli | Goodreads | Bux  | Gorila | Martinus 

Prvá veta: Na mortskej hranici rýchlo svitalo. 

Kelsea má pred sebou nejednu dôležitú úlohu. Uvedomuje si, že ako kráľovná má v rukách stále väčšiu moc a musí zvážiť každé svoje rozhodnutie predtým, ako začne konať. Pri vládcoch je to tak, že aj keď sa snažia vyhovieť všetkým stranám, vždy ostane niekto, kto sa s ich názorom nezhodne, komu sa nový spôsob nepáči. Kelsea sa snaží vládnuť múdro, ale zároveň aj srdcom – pre Tearling všetko. Nechce byť ako jej mama, ľahostajná voči veciam, ktoré sa dejú v jej krajine. Aj preto zastavila zásielky otrokov prúdiace do Mortmesnu. No bolo to správne rozhodnutie? Rozhnevala tým Červenú kráľovná, ktorá na oplátku poslala svoju armádu zničiť Tearling. 
Nájde Kelsea riešenie, ako sa vyhnúť nezvratnému, katastrofálnemu koncu alebo ju mortská armáda zničí spolu s jej ľudom?
V podobnom duchu sa nesie aj originálna a slovenská anotácia na Inváziu do Tearlingu. Po jej prečítaní človek čaká, že dostane parádnu dobrodružnú jazdu a bez dychu bude otáčať stránku po stránke. Skutočnosť je však trochu iná, hlavne zo začiatku. S dvojkou som mala veľmi podobný problém ako aj s prvou časťou. Nedokázala som sa do prvých kapitol tak celkom začítať, kvôli čomu mi trvalo pár dní, kým som prešla najkritickejšie časti. Čítanie mi neuľahčil ani fakt, že sa autorka rozhodla pridať do príbehu viac uhlov pohľadov, z ktorých som bola občas trochu nervózna. Chcela som totiž čítať o Kelsey, no predtým som si musela prejsť minimálne dvadsať strán z pohľadu Ewena, Lily, Tylera alebo Aisy. Nehľadiac na to, aké boli unikátne ich pohľady na život, nedokázala som si ich naplno vychutnať, keď som vedela, že Kelseu čaká toľko ťažkých rozhodnutí a zaujímalo ma iba to, ako sa s nimi popasuje. Skutočne som si začala čítanie o živote týchto postáv užívať až po polovici. Dovtedy pre mňa predstavovali iba akési otravné zdržanie hlavnej dejovej línie. 
„Čo urobíš so svojou novou krásou? Ulovíš si bohatého manžela?“
„O svoj trón sa nehodlám s nikým deliť.“
Invázia do Tearlingu je veľmi dobre napísaná a premyslená kniha, napriek tomu na mňa v niektorých momentoch pôsobila ako klasický stredný diel s cieľom každého nabudiť na vyvrcholenie. Autorka nám sem-tam hodila zopár zaujímavých omrviniek, niečo odhalila, ale podľa mňa sa príbeh až tak výrazne dopredu neposunul vzhľadom na to, že má kniha päťsto strán. Bola v nej vojna, tá však nepôsobila až tak akčne a odohrávala sa v podstate behom celej knihy. Bolo to tak trochu ako verná kópia skutočnej bitky, keď armády postupovali proti sebe, čo trvalo nekonečné týždne. Na striedačku sa snažili obe skupiny vojsk zničiť tú druhú, raz mali úspech Morti, raz zase Kelsea. Sledovanie tohto dlhočizného zápasu mi pripomínalo volejbal. Ibaže súperi si namiesto lopty medzi sebou pinkali hlavy.


S dvojkou mám ešte jeden veľký problém, a tým je Fantóm. Neviem ako vy, ale podľa mňa to je jedna z najlepších postáv a veľmi ma mrzelo, že je autorka taká sebecká a neponúkne nám viac z jeho života. Ak už tam chcela mať toľko rôznych uhlov pohľadov, mohla tam namiesto takej Aisy (ktorá mi mimochodom úplne pripomínala Ariu z GoT), dať radšej jeho. Podľa toho, aké správy chodili ku Kelsey z Mortmesnu, Fantóm mal dosť veľa práce a určite by bolo zaujímavejšie sledovať jeho postavu, ako sedieť s otcom Tylerom v Arvathe a čítať knižky. 
Prechádzate sa po mŕtvom kráľovstve, kráľovnička.
Pôvodne som plánovala dať druhej časti tri hviezdičky – aspoň podľa toho, čo sa v knihe dialo skoro do trištvrtiny –, no koniec všetko zmenil. Posledné stránky vytvorili perfektný ucelený obraz a spojili dokopy aj také informácie, ktoré mi najprv nedávali zmysel. Ukázalo sa, že každá z postáv má presne dané svoje miesto, zohráva úlohu v osude Tearlingu. Aká je tá úloha, sa však pri niektorých postavách ešte neukázalo a budeme si na to musieť počkať do vydania trojky. 
Záverečná „bitka“ mi ponúkla obstojný záver plný zvratov a nečakaných zmien, takže aj napriek tomu, že som voči príbehu mala zopár výhrad, som s ním spokojná a teším sa na tretí diel. Je to jedna z tých zaujímavejších high fantasy/dystopii, alebo čo to vlastne je, ktoré som mala možnosť čítať. 
Zhrnutie: Kniha nie je pre slabé žalúdky alebo romantičky, čitateľ dostane skôr realistický pohľad na fantasy svet, v ktorom prebiehajú neustále spory o moc. Hlavná hrdinka nie je dokonalá, vďaka čomu nepôsobí ako kráľovná s nekonečnou silou, ale skôr ako dievča, ktoré dostalo do rúk celú krajinu tesne predtým, než zaľahne popolom. Niektoré pasáže boli trochu zdĺhavejšie, iné si naplno držali moju pozornosť. Koniec ma však definitívne presvedčil, že Erika Johansen vie presne, ako vytvoriť poriadny a originálny fantasy príbeh.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar

8 komentárov

  1. Opäť pomalší rozbeh? No tak to si toto pokračovanie radšej nechám na leto, lebo teraz som skôr zaťažená na nenáročné jednohubky, ktoré sa dajú zhltnúť aj popri škole :D
    Ale veľmi ma mrzí, že Fantóm nedostal väčší priestor, i keď som celkom zvedavá na tie zmeny uhlov pohľadu :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na môj vkus bol trochu pomalší :D ako v jednotke, ale určite to nebola nenáročná jednohubka :D dosť sa tam riešia vojnové konflikty a tak :D takže asi ako čítanie na leto to budeš mať fajn :D :D
      Aj mňa to naštvalo :/

      Odstrániť
  2. Presne včera som ju mala v ruke a premýšľala som, či si ju mám kúpiť a asi som mala...Sakra :D Každopádne som zvedavá, že ako to celé dopadne, len ma mrzí, že o Fantómovi-osobne pre mňa je to z jedna najzaujímavejších postáv, sa nedozvieme viac, dúfam, že pre neho má autorka v tretej časti špeciálne vyhradené miesto a bude ho tam veľmi veľa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako sa ukazuje, skoro každý ho pokladá za zaujímavú postavu :D mne tam dosť chýbal :D však v celej knihe sa tam ukázal len dvakrát! Dvakrát a ten druhý raz, to bolo len také, že meh :D :D
      To dúfam aj ja, inak jej asi napíšem mail, že nás takto ťahá za nos :D

      Odstrániť
  3. Znie to úplne ako moje pocity po dočítaní jednotky. Hoci je ten svet a všetko okolo toho naozaj prepracované a páči sa mi to, no na druhú stranu je tam až priveľa zdĺhavých pasáží, kedy sa musím nútiť do čítania. Na Inváziu do Tearlingu sa teším, som zvedavá, čo v nej autorka vymyslela, ale tiež sa obávam, že väčšinu knihy sa nebudem vedieť poriadne začítať a aj keď to sa celkom určite na konci zmení, neviem, či sa mi do toho chce v skorej dobe púšťať. V každom prípade super napísaná recenzia, veľmi ma pobavil ten volejbal s hlavami namiesto lopty. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som sa akože vedela po tom začiatku začítať do väčšiny, ale nemôžem povedať, že si všetky pasáže udržali moju pozornosť. Najlepší bol aj tak záver.
      Ďakujem :D

      Odstrániť
  4. Mne sa jednotka veľmi páčila a užívala som si každú stránku, takže si myslím, že začítať sa do dvojky pre mňa problémom nebude. Len sa obávam, že to rozprávanie z ostatných uhlov pohľadov nebude nič pre mňa, a ako bude poňatá tá vojna. No nič to, aj tak sa do knihy plánujem pustiť, takže sa k nej dúfam čoskoro dostanem. :) A, samozrejme, pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak uvidíš, ako to bude s tými pohľadmi. Niekomu sadnú, niekomu možno nie je. Mne zo začiatku prekážali, lebo ma zaujímal hlavne Kelsein osud, ale postupne som si zvykla aj na ostatných a už sa to dalo :D :D

      Odstrániť