Zo zákulisia príbehov #1: Spisovateľské predsavzatia


Asi nebudem jediná, kto si myslí, že blog treba neustále niečím oživovať. A čo na to poslúži lepšie ako projekt? 

V poslednej dobe sú na knižných blogoch "in" rôzne tagy, a preto sme sa rozhodli usporiadať s Moon spoločný projekt o písaní formou otázok. Zatiaľ sme presne neurčili, ako dlho bude náš projekt trvať, ale plány máme na pár mesiacov. Každý mesiac zobrazíme nový článok s inou témou a otázkami, na ktoré si odpovieme. Budú sa týkať písania a našich príbehov. 
A čo je na tom najlepšie? 
Môžete sa zapojiť aj vy. 

Čo stačí spraviť?
- mali by ste sa venovať písaniu a mať blog
- s Moon budeme rady, ak ako titulný obrázok použijete jeden z našich obrázkov
- stačí si skopírovať otázky a odpovedať na ne
- pridajte sa do linkovača, aby sme vedeli, ku komu máme zavítať a prečítať si jeho odpovede

Na čo je tento projekt dobrý?
Prostredníctvom neho vám chceme poskytnúť náhľad do "zákulisia" našich príbehov a dúfame, že rovnakú možnosť nám poskytnete aj vy. Podelíme sa s vami o skúsenosti, zaujímavosti a problémy v písaní, ale takisto položíme vám aj nám otázky, o ktorých by ste inak možno nerozmýšľali. Týmto by sme vám chceli pomôcť napredovať v písaní a takisto vám ukázať, že nie ste jediní, kto sa pasuje s podobnými strasťami alebo, naopak, sa raduje z podobných úspechov. 
A, samozrejme, neminú vás ani nejaké tie drobné knižné odmeny.  


1. Mala si minulý rok nejaké spisovateľské predsavzatia? Ak áno, aké?
Zvyčajne si žiadne predsavzatia nedávam, lebo aj tak na ne po mesiaci zabudnem a spomeniem si až na konci roka, keď zistím, že som ich nesplnila. Už som sa snažila vytvoriť si aspoň aký-taký plán, podľa ktorého by som písala. V januári 2015 som si povedala, že do konca roka dokončím druhú časť Kroniky strateného impéria, čo sa mi aj podarilo, no na scénu vystúpila všetkými nenávidená škola a k editovaniu som sa zatiaľ nedostala. Znamenalo to však, že aj moje ďalšie plány napísať tento rok tretiu časť – V znamení opálu – leteli von oknom. 
Zvyčajne je to tak, že ak sa chcete riadiť podľa nejakého plánu, spočiatku sa vám možno aj darí, ale napokon vám dá život na hubu a aj tak vám nič nevyjde podľa toho, ako ste pôvodne chceli. 
Keď sa nedokážem riadiť podľa toho, čo si naplánujem, mám z toho kolosálne depky. Oveľa jednoduchšie je nenaložiť si toho na seba príliš. Potom, keď sa mi náhodou nepodarí dokončiť nejaký plán v termíne, ktorý som si určila, nie som sklamaná. 

2. Na čo by si sa chcela v písaní sústrediť tento rok?
Hlavne na opravy. Cez tento polrok by som sa chcela ešte raz pozrieť na VZA a hneď nato by som sa pustila aj do opráv druhej časti. Predsa len som o niečo múdrejšia ako pred dvomi rokmi, dozvedela som sa kopu nových vecí o písaní z netu aj zo školy a rada by som ešte raz preskúmala postavy aj celkový príbeh.


3. Vymenuj niekoľko oblastí, na ktorých chceš tento rok zapracovať (napríklad blogovanie, čítanie alebo iné)
Tak určite chcem najviac zapracovať na písaní, keďže mojím najväčším snom je zlepšiť sa v ňom a pohnúť sa ďalej v príbehu. Tiež by som sa chcela viac venovať blogovaniu. Čo sa týka kníh, ani na GR som si nedala veľkú výzvu. Nateraz budem rada, ak sa mi podarí prečítať približne štyridsať kníh. Ak by som si ale mala vybrať medzi čítaním a písaním, tento rok volím určite písanie, lebo čítanie u mňa už veľakrát dostalo prednosť, a potom to dopadlo tak, že mi kurzor myši blikal vo Worde dva mesiace na začiatku tej istej kapitoly.
„Chceš pre neho taký život, aký máš teraz ty? Pretože keby ti na ňom záležalo, držala by si ho od tohto všetkého čo najďalej.“

4. Je v tvojom príbehu nejaká postava, ktorej by si chcela dať viac priestoru?
Postava, ktorej som chcela dať viac priestoru, ho už dostala v druhej časti a bude mať toho priestoru dostatok aj v tých ďalších. Bohužiaľ, iba v jednotke pre ňu nebolo toľko miesta, lebo zatiaľ sa mi tam do príbehu nehodila. 
U mňa je to tak, že hlavná postava prejde aj behom prvej časti viac miest, no tie postavy, ktoré stretla na mieste A, necestujú spolu s ňou na miesto B. Takže je jasné, že musí stretnúť nové osoby. V živote je to tiež tak. Tam, kde bývate, stretávate iných ľudí ako napríklad na dedine u babky, na univerzite alebo niekde na dovolenke. 
Ak píšem príbeh, rozdiel je iba v tom, že doň vkladám postavy, ktoré zohrávajú väčšiu alebo menšiu úlohu v napredovaní deja, aj keď to tak zo začiatku nevyzerá.


5. Napreduje tvoj príbeh smerom, ktorý si si na začiatku určila? 
Áno aj nie. Vždy sa dostanem do bodu, ktorý som si zadala, ale tá cesta je niekedy odlišná. Môže sa stať, že prídem na nejaké nové skutočnosti alebo logické diery, ktoré treba rýchlo zalepiť, a ak nemám dosť lepidla, často je potrebné zbúrať aj dve predošlé kapitoly, aby som ich mohla postaviť nanovo s lepším lepidlom. Tiež sa mi zvykne stať, že scény, ktoré sa mi predtým prehrávali v hlave a vyzerali aj vo Worde úplne perfektne, musím nakoniec zmazať, lebo nikam neposúvajú dej. To vždy naštve. 
 „Veď počkaj.“ Vyrovnala so mnou krok. „Aspoň mi povedz, aký je palác.“
„Mätúci, studený a deprimujúci.“
„A aký je princ?“
„Mätúci, studený a deprimujúci.“

6. Vieš, ako sa skončí tvoj príbeh?
Netuším síce, koľko mi potrvá, kým sa dostanem ku koncu, ale viem presne, ako sa skončí. Poslednú vetu si vytlačím, aj keby som ju mala napísať až v osemdesiatke. Potom ju strčím do fľaše a fľašu hodím do Žitavy. 
Ak ma aj na druhý deň bude čakať smrtka s jednosmerným lístkom do pekla, odídem spokojná, že som v tomto živote dokázala aspoň niečo.

Každý mesiac vytvoríme s Moon nový linkovač, do ktorého sa môžete prihlásiť, ak máte záujem zapojiť sa do projektu. Ale linkovač je vždy vyhradený iba na jednu tému, takže ak vám niektorá nesadne, nemusíte sa zapojiť.   

19 komentárov

  1. Zaujímavý nápad! Určite sa zapojím =).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak už som si prečítala aj tvoj článok, odpovede sú fakt super a aj tie ukážky sa mi veľmi páčili, len som ti tam nevedela nechať komentár, tak ti píšem aspoň sem.
      K tým otázkam: Tak tie otázky vieme zaradiť do projektu až podľa toho, do ktorej témy sa nám hodia, ale chystáme sa spraviť aj menší formulár, kde by ostatní mohli napísať svoje otázky. :)

      Odstrániť
    2. Zase tie komentáre blbnú? Ďakujem =)

      To by bolo fajn. Čím viac nad tým rozmýšľam tým viac otázok na ostatných mám ... =D

      Odstrániť
    3. Tak my máme so Simi vytvorené otázky ku témam, nedávam tam hocijaké. :)

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Hotovo! Super projekt ste vymysleli, poviem vám =). Je fajn vypísať sa zo všetkých tých pocitov frustrácie a hrdosti ... Vedieť, že človek nie je sám ;).

      Odstrániť
    2. Vypísať sa - to je najlepší spôsob, ako sa so všetkými tými pocitmi vyrovnať :D a je ešte lepšie, ak sa o to máš s kým podeliť, pretože má v hlave podobné myšlienky ako ty :D :D

      Odstrániť
  3. Veľmi sa budem tešiť každý mesiac :)) Držím vám palcee... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ako to, že som o tom doteraz nevedel? :D Zapájam sa!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Čítala som to už včera večer, takže si ani poriadne nespomínam, čo som si o tom myslela :D V prvom rade teda dúfam, že sa ti podari dodržať tvoje predsavzatie, lebo ja by som už fakt veľmi rada čítala dvojku, plus tá druhá ukážôčka ma fakt pobavila :D Snaď ti letný semester dá viac priestoru na editovanie :) Ale verím, že sa ti podarí dokončiť celú sériu skôr ako v osemdesiatke, veď píšeš ako divá - len musíš opraviť to, čo máš, nech sa môžeš prestať zaoberať jednotkou a pôjde to ako po masle :D
    Btw, určite sa zapojím. O svojom písaní síce na blog nepíšem, ale toto by bol dobrý dôvod prečo začať, či? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú tvoju vieru budem potrebovať. Zíde sa mi, keď otvorím VZR a bude mi do plaču z opráv. :D :D Ale tak už aspoň viem, čo by som chcela upraviť a hádam to nebude trvať tak dlho, len pre mňa je najhoršie dotlačiť sa k tomu, aby som to vôbec otvorila. Lebo keď to spravím, už niet cesty späť a tak trochu sa toho obávam. Neviem prečo. Minulý rok bol celý brutálne divný a tento je lepší, už som sa aspoň trochu pozbierala, ale fakt by som mala kopnúť do vrtule a zamerať sa na to písanie, lebo týmto tempom mi to potrvá donekonečna.

      Veru, veľmi dobrý dôvod, už sa teším na odpovede :)

      Odstrániť
    2. Ale! Prestaň fňukať a vzchop sa! :D Otvoríš to a bude to opravovať s dobrou náladou, pretože to chceš upraviť do dokonalosti a chceš, aby som si to mohla čím skôr prečítať :D Musíš to brať tak, že editovanie je super, lebo to, čo už je super, bude potom ešte viac super a nechcem počuť žiadny pesimizmus! :D

      Odstrániť
    3. Už som začala, ale či to bude viac super, to neviem :D Skôr sa bojím, že to ešte viac pokazím :D

      Odstrániť
  6. Naozaj zaujímavý a kreatívny nápad, ktorý s ľahkou oživil moju chuť do písania a blogovania, určite sa zapájam :)
    Úprimne ťa obdivujem za to, že si zvládla dopísať až dve knihy. Posielaš ešte potencionálnym čitateľom "V znamení rubínu"? Veľmi rada by som ju prečítala, ak by sa dalo.
    A držím palce s opravou dvojky. Čím skôr to spravíš, tým skôr to budeš mať za sebou :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme, som rada, že sa ti nápad pozdáva a so Simi sa určite potešíme, keď sa zapojíš. :)
      A zase knihami by som to nenazvala, predsa len som nič nevydala :D :D Skôr sú to dve časti príbehu, ale stále som v procese opráv. :D
      A jasné, pošlem ti to, len momentálne robím nejaké úpravy aj v prvej časti, takže ti ju pošlem až potom. Nechaj mi mail a ja sa ti ozvem. :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem, budem sa na to tešiť :)
      vhustova@azet.sk

      Odstrániť
  7. Som smutná že som tento projekt objavila takto dva roky oneskorene, lebo je skvelý a až ma nakopol na prerábku toho môjho blogu. Raz si tie otázky všetky vyplním, lepšie neskoro ako nikdy :)

    A inak tá ukážka o princovi a paláci pobavila :D

    OdpovedaťOdstrániť