Courtney Cole | Nocte

Courtney Cole | Nocte | Nocte #1 | 340 strán | CooBoo | Goodreads | Gorila | Knihcentrum | Martinus

Prvá veta: Jmenuji sa Calla Priceová.

Ako často sa púšťate do príbehu, pri ktorom neviete, čo môžete čakať? Lebo ja to veľmi často nerobím. Keď si prečítam anotáciu ku knihe, väčšinou mám aspoň približný obraz o tom, čoho sa asi bude týkať. Ale anotácia na Nocte pre mňa predstavovala asi takú veľkú záhadu ako vznik vesmíru. Netušila som, do čoho idem. Bude to vážne taká šialená jazda? O čom vlastne táto kniha je? 
Calla má osemnásť a jej dvojča je šialené. Aby toho nebolo málo, aj s otcom bývajú v pohrebnom ústave, a keďže deliť sa o dom s mŕtvolami je asi také príjemné ako riešenie rovníc, ani Calla nemá ďaleko od toho, aby jej preplo. Jej jediným putom s realitou je sympatický Dare, ktorý sa práve v ten najvhodnejší čas nasťahuje do domčeka vedľa nich. Podarí sa Calle vyrovnať s bolestivou stratou a pochopiť, čo sa deje s jej bratom?
Jediná věc, která je horší než utopit se ve smutku, je sdílet záchranný člun s dalšími topícími se lidmi.
Dej sa začína pomerne otrepaným spôsobom, smrťou Callinej matky pri autonehode, a pokračuje v štýle typických YA kníh. Pri čítaní som však stále cítila v pozadí akési napätie, stále som čakala na nejakého ducha alebo príšeru, ktorá na mňa z ničoho nič vyskočí.
Všetko sa však viac a viac zamotávalo, napätie sa stupňovalo a čitateľ, aj keď si myslel, že chápe, čo sa deje, na konci zistil, že to vlastne vôbec netuší. V niektorých častiach to bolo drsné, inde morbídne a fakt deprimujúce, ale na druhej strane, nedokázala som sa od toho odtrhnúť. Autorkino písanie a jednoduchý štýl si ma získali hneď na začiatku a ako strany ubúdali, ubúdalo aj z mojich obáv, že sa stane niečo fakt šialene šialené. A vtedy, keď už som si myslela, že si môžem vydýchnuť, dostala som poriadnu studenú sprchu. Plakala som, ale zároveň som nechápala, čo sa stalo. Chcela som pokračovať, ale pripadalo mi to, ako keby niekto vytrhol záverečné strany a podrobil ma nedobrovoľnej pauze v tom najlepšom.
Táto kniha má v sebe veľa temnoty, no vyvažuje ju svetlo v podobe pomaly sa vyvíjajúcej romantickej zápletky, ktorá ma neraz strhla viac ako samotná veľká záhada s veľkým Z, nesúca sa v pozadí počas celého čítania.
Nocte je v mojich očiach akousi kombináciou Mary Dyerovej, We Were Liars (aj keď toto ma nebavilo a pointa ma sklamala) a nejakého dobrého psycho hororu, v ktorom po celý čas nechápete, či v ňom dvere zabuchuje duch, alebo si z postáv robí srandu vrah, lebo sa ich pred smrťou pokúša ešte aj vydesiť.
Doteraz netuším, či je Nocte fantasy, alebo len dobre napísaná romanca so psycho prvkami, ktoré začnú všetkým dávať zmysel až na konci série.
Calla a Dare si ma ako hlavné postavy hneď získali, aj keď mi dlho vadilo, ako sa medzi nimi všetko naťahovalo. Mala som dojem, že Dare trpí edwardovským komplexom storočného panica, pretože iné vysvetlenie som na tú jeho zdržanlivosť nemala, ale autorka si to u mňa parádne na konci vyžehlila a aspoň táto časť knihy mi začala dávať trochu zmysel.
Každý z nás má nějaké triky, kterými tahá za nos svou vlastní hlavu, aby učinil svůj život snesitelnějším.
Finn, ten bol iná šálka kávy! Nevedela som, čo si mám o ňom myslieť, čo mu je, aké hlasy sa to s ním rozprávali... a najhoršie bolo, že som nemala potuchy, či sú skutočné.
Autorka v tomto prípade stavila hlavne na uhol pohľadu, pretože keby bola kniha v tretej osobe, nepôsobila by tak presvedčivo a zároveň šialene. Využila pestrú slovnú zásobu, pohrala sa s vetnou konštrukciou a aj s nervami čitateľa.
Rada by som povedala, že teraz, tri dni po dočítaní, mám utriedené myšlienky a všetko, akoby zázrakom zapadlo do seba, no nie je to tak. V hlave mi bliká ešte viac otáznikov a chvíľu som sa pasovala s dilemou, či náhodou nie som na hlavu padnutá aj ja, keďže mi táto kniha nedávala žiadny zmysel, ale napriek tomu ma úplne vtiahla do seba a párkrát mi zlomila srdce. Možno na to, aby ste ju zbožňovali, musíte byť rovnako šialení ako ja. Možno práve blázon Finn bol na celom príbehu najnormálnejší.
V každom prípade, Nocte je niečo, čo by si mal prečítať každý zvedavý knihomoľ.
Zhrnutie: Táto kniha predstavuje jasnú výzvu pre zdravý rozum. Ak si ho chcete otestovať a zároveň sa chcete zabaviť po kľukatej ceste vedúcej, dúfajme, k veľmi zaujímavej pointe, rozhodne sa do knihy pustite. Nájde si v nej to svoje milovníčka záhad, romantička, ale som si istá, že by si získala aj srdce nejakého psychopata, ktorý zbožňuje knihy.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatros Media

29 komentárov

  1. Každý zvedavý knihomoľ hovoríš? Tak to by mohlo byť niečo pre mňa :D :D Aj keď sa obávam, či tie psycho prvky na mňa nebudú až moc...
    A odpoveď na tvoju otázku : veľmi často sa do takých kníh nepúšťam, no na druhej strane ma to niekedy láka, lebo už ma pár kníh vybraných naslepo prekvapilo ;)
    Gratulujem k zrkadlovke, mimochodom. ♥ Ježiško ťa potešil? :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite nebudú, podľa mňa sa ti to bude páčiť. :D
      Ďakujem a áno, aj Ježiško potešil, ale zrkadlovku som dostala od seba :D :D

      Odstrániť
    2. Tak to si pridám Nocte na wishlist ;)
      No, to si super teda :D :D Teším sa na fotky! :)

      Odstrániť
    3. Určite si pridaj a potom mi napíš, ako sa ti to páčilo, alebo daj hore recenziu. :)

      Odstrániť
  2. A stále sa neviem rozhodnúť, či si knihu prečítať alebo radšej nie. Aj keď musím povedať, že som takmer rozhodnutá prečítať si ju (pravdepodobne sa ťa pokúsim žmurkaním presvedčiť, že mi ju môžeš zveriť do opatery :D )
    Ale inak super recenzia, ten edwardovský syndróm ma fakt rozosmial :D
    (A len tak medzi nami, nechýba ti náhodou v mene autorky T? O:) )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemusíš ani žmurkať, požičiam ti to, je to super :D a myslím si, že by sa ti to mohlo páčiť.

      Ale hej, diki za upozornenie, ja som bola taká nadšená z fotiek, že som si to nevšimla :D

      Odstrániť
  3. Mne to pripomínalo Maru Dyerovú, takže je jasné, že to milujem :D Len trochu ma mrzí, že ono sa to v strede knihy začalo podobať na obyčajné YA knihy a jediným spestrením pre mňa bol práve Finn, pretože ten vzťah Cally a Darea bol stále na tom jednom bode a mňa to hnevalo, že nemám svoje vzrúšo, ale potom čo autorka urobila na konci! Wooooo! Také ja rada! Avšak stále som bola v tom, že Finn vytiahne sekeru a poňaháňa Darea :D A jedno nechápem, že ako autorka môže mať čisté svedomie, keď ukončí knihu, tak ako ju ukončila -_-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uf, ani nehovor, ja som tiež dúfala, že Finn tam uprostred knihy spraví trochu neplechy a asi by to aj bolo zaujímavé, ale zase pri tom, ako je to vyriešené, neviem, či by sa to dalo spraviť. A zase koniec bol fajn, tým tie pasáže, ktoré boli menej zaujímavé, totálne zachránila :D

      Odstrániť
  4. Keď to takto podáš, kniha znie úplne super, ale tuším sa budem držať môjho pôvodného presvedčenia, že to nie je nič pre mňa... Keďže ju ľudia prirovnávajú k Mare Dyer a Never never (ani jedno sa mi nepáčilo) či ku Klamárom (ktorí ma absolútne nelákajú). :D Ale skvelá recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Never Never som stále nedočítala a Mara Dyerová sa mi páčila, ale We Were Liars vôbec :D No toto bolo fajn čítanie, len som fakt zvedavá, ako to vyrieši v ďalších dieloch.

      Odstrániť
  5. Pekne podané :)
    Síce si napísala, že je to vhodné pre každého zvedavého knihomoľa a psychopata, ktorý miluje knihy (:D), stále mi príde, že nie je pre mňa. Mara ma totižto sklamala na plnej čiare. Pre mňa nebola žiadnym zázrakom.
    Ale recenzia je krásne napísaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak toto bolo podľa mňa trochu viac na hlavu ako Mara :D Aspoň v niektorých momentoch, ale bolo to aj dosť romantické a tak. :D
      Ďakujem.

      Odstrániť
  6. Z tejto knihy som čítala len prvú kapitolu, ale už tá ma dosť zaujala, že kebyže nemám doma také veľké množstvo neprečítaných kníh, hneď pobežím do najbližšieho kníhkupectva a ihneď si ju kúpim. Čo asi nakoniec aj urobím, lebo teraz ma Nocte láka ešte viac. Pekne napísaná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to by si mala rýchlo do toho kníhkupectva nabehnúť. Nocte stojí za prečítanie.
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  7. Ako Mara spojená s Klamármi? Uhm to môže byť zaujímavé, Mara ma bavila, Klamári boli otrasní :D
    Celkovo mňa anotácia Nocte tiež zaujala aj tvoja recenzia. Určite asi po knižke siahnem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak v tom sa s tebou úplne zhodujem :D určite je to zaujímavé. Ako som napísala, neviem prečo, ale tou atmosférou mi to pripomínalo Klamárov, ale toto bolo o dosť lepšie. Takže odporúčam.

      Odstrániť
  8. Výborná recenze :)Nocte jsem právě dočetla :) Souhlasím, že do teď nevím, jestli v tom byla trochu fantasy, nebo to je jen o psychice :) Čekala jsem něco jiného, ale i tak mě kniha bavila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že každý predtým, ako začal čítať, čakal niečo úplne iné a na konci sa pýtal samého seba: WTF? :D

      Odstrániť
  9. Je pravda, že vážně netuším, co od Nocte čekat a možná proto mě to tolik láká :D Skvělá recenze, asi se na ni vrhnu co nejdřív :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak najlepšie sú také knihy, od ktorých nevieš, čo máš čakať. :D
      Aspoň podľa mňa. Alebo aj vieš, ale prekvapí ťa a nakoniec bude všetko úplne inak.

      Odstrániť
  10. V živote som o tej knihe predtým nepočula, ale v tvojej recenzii to znie celkom zaujímavo a ako niečo, čo by som si možno aj mala chuť prečítať. Možno ak sa mi to niekedy dostane do rúk, tak sa na to predsa len pozriem. Rozhodne to neznie ako niečo, čo by som už čítala... A to sa moc nestáva, aj keď som toho oproti iným zase až tak veľa zatiaľ neprečítala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, že by sa ti to mohlo páčiť. Niektoré časti sú možno trochu zdĺhavé a máš dojem, že sa tam nič nedeje, ale nakoniec to vypáli úplne inak. Aspoň ja som si po záverečnom odhalení prehrávala všetky scény, čo som dovtedy prečítala a rozmýšľala som nad tým asi tak: "Ejha, čo by som si asi o príbehu myslela, keby som toto všetko vedela už od začiatku." :D

      Odstrániť
  11. Na začiatku recenzie som si myslela, že tá kniha nie je nič pre mňa. Že je to psycho psychické :D Ale veľmi sa mi tvoj názor na ňu páči a pouvažujem, či si ju prečítam. máš úprimný a presvedčivý štýl písania. Ak sa mi bude páčiť informujem ťa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak neviem síce, aký štýl kníh máš rada, ale je to rozhodne jedno z tých lepších YA vecí, čo som čítala. :D

      Odstrániť
    2. Verím ti... :) Budem sa snažiť si ju nejako nájsť a prečítať. Ak by som náhodou neuverejnila recenziu, informujem ťa o mojom názore na ňu.. teda, ak budeš chcieť :D Môžem sa spýtať, aké knihy by si mi ešte odporučila? :) Vidím, že máš veľmi dobrý štýl :D

      Odstrániť
    3. Vieš čo? Nepokecáme na FB? :D To bude asi jednoduchšie.
      Pridaj si ma do priateľov, ak chceš: Majíí MajČa Danihelováá

      Odstrániť