Maya Banks | Opatruj mě

Maya Banks | Opatruj mě | Slow Burn #1 | 272 strán | Baronet | Goodreads | Knihcentrum.sk

Prvá veta: Caleb Devereaux zdolal poslední serpentinu a odbočil na příjezdovou cestu vedoucí k maličké horské chatě. 
Calebovu sestru Tori uniesli a neobjavili sa žiadne stopy ani výkupné, ktoré by jeho rodine pomohlo pri jej vypátraní. Caleb sa preto rozhodne pre poslednú možnosť, a to pre návštevu ženy s darom jasnovidectva. Lenže Ramie má sama na krku poriadne problémy v podobe šialeného psychopata, ktorý ju loví ako zver, a jej jediným cieľom je utiecť čo najďalej a ukryť sa pred ním. Cesty Caleba a Ramie sa nečakane pretnú v deň, keď ju Caleb poprosí o pomoc pri hľadaní jeho sestry. Stane sa jej dlžníkom, takže keď Ramie o rok neskôr len o vlások unikne svojmu vytrvalému prenasledovateľovi, využije poslednú možnosť a zavolá Calebovi. Spoločne sa budú snažiť nájsť odpovede a dosiahnuť spravodlivosť pre všetky ženy, ktoré sa stali obeťami záhadného vraha.
O knižke som ešte donedávna nepočula, ale hneď ako som sa dostala k anotácii, zaujala ma. Nielen preto, že s autorkou Mayou Banks som nemala skúsenosti aj napriek tomu, že má už na konte nejakú tú knihu, ale aj preto, že príbeh mal byť, podľa všetkého, nabitý akciou, kedy nebudete stíhať dýchať a budete chcieť iba otáčať jednu stránku za druhou. Knižka sľubovala pestrý príbeh a silné postavy.
Bohužiaľ, dostala som niečo úplne iné.
Nápad knihy je fajn. Nie je to síce nič, čo by sme tu ešte nemali, ale veľa kníh s podobnou tematikou som zatiaľ nečítala, takže som sa na ňu nechala nalákať. Lenže Opatruj mě je ako výrobok ponúkaný podomovými obchodníkmi. Ukazujú vám, aký je kvalitný a ako veľmi ho potrebujete, ale keď ho začnete používať, všetko ide dolu vodou, až kým sa napokon celý nerozpadne a vy ani nechápete, prečo sa to stalo. Takýto dojem som mala z čítania tohto príbehu. Autorka sa snažila dať dokopy zaujímavé prvky a doplniť ich o zaujímavé postavy, ale zlyhala už na začiatku. 
Spracovanie je podľa mňa... nekvalitné. Fakt mi nenapadá iné slovo. Príbeh sa dosť ťahá a keby som povyškrtávala všetky nepotrebné vety, z knihy by zostalo možno päťdesiat strán čistého príbehu, pretože protagonisti sa rozprávajú neustále o tom istom. To, čo vyriešili niekde v druhej kapitole, opäť rozoberajú v štvrtej a aby sa nepovedalo, potom ešte v šiestej. Keby sa aspoň snažili všetko povedať odlišným spôsobom, možno by som ich snahu ocenila, ale oni riešili to isté a rovnako ako na začiatku tými istými slovami. Chvíľu som mala dojem, že som si dala záložku na zlé miesto a čítam tam, kde som už bola. 
Dobrým príkladom je napríklad to, ako sa hlavná hrdinka Ramie pýta Caleba, či si myslí, že je šialená a on jej vždy odpovie, že si to nemyslí. Pár strán sa rozprávajú o jej pocitoch, o tom, čo zažila, a o jej zdravom rozume... čitateľovi sa zdá, že si to všetko vyjasnili a Ramie Calebovi verí. Lenže o kúsok ďalej mu tvrdí to isté a zase sa začnú rozprávať o tom, že si Caleb nemyslí, že je šialená. A potom znovu. Bolo to, akoby autorka napísala každý rok iba jednu kapitolu, a keď sa vrhla na ďalšie, zabudla, čo bolo v predošlých a zaoberala sa tým istým. Tieto rozhovory príbeh nikam neposúvali, nehovoriac o tom, že sa mi zdali nedôveryhodné. Neverila som autorke ani slovo. 

„Ale asi si myslíš, že jsem blázen.“
Caleb zvedl ruku. „Nemyslím, že jsi blázen. Věřil jsem ve tvé schopnosti ještě předtím, než jsem tě potkal.“ (str. 69)

„Ty si o mně nemyslíš, že jsem blázen, když říkám, že se mnou mluví ve snech?“
„Ramie, posté ti říkám, že si nemyslím, že jseš blázen.“ (str. 72)
Nejspíš si pomyslel, že právě definitivne zešílela. (str. 82)
„Nejsem blázen,“ zašeptala. „Nejsem.“
„Nemyslím si, že jseš blázen,“ zašeptal jí do ucha. (str. 92 – 93)
„Nejspíš si pomyslíš, že jsem blázen.“ (str. 94)
„Mluvil ke mně,“ pronesla tiše. „Nejsem blázen.“ (str. 96)
Myslel, že je cvok. (str. 110)
„Ty si myslíš, že jsem šílená,“ zašeptala. „Možná, že opravdu jsem.“ 
„Zatracene, to ne. Nemyslím, že jsi šílená.“ (str. 112)

Stále dookola písala , ako sa Ramie bojí, že nemôže nič spraviť, že je psychicky na dne a chce, aby ju každý len ľutoval, zatiaľ čo ona bude iba revať a revať. No keď hneď na to zapotí, že inak je silná žena, ktorej sa nič len tak nedotkne, mala som dosť. Ešte aj šestnástky v YA knihách majú niekedy väčšie gule. Chápem, že si prechádzala traumatickou udalosťou a všetko to na ňu padalo naraz, ale aj pri sebaľútosti a rumázganí nad vlastným strašným osudom treba vedieť, kde sú v príbehu hranice. Autorka spravila z hlavnej postavy neschopnú bábiku, čo sa však výrazne bilo s opisom jej vlastností, a spôsobilo to, že som neustále pri knihe nadvihovala obočie.
Tiež ma mrzelo, že namiesto akcie dostal čitateľ iba prehľad o Raminom vnútornom rozpoložení a o všetkým katastrofách, ktoré sa jej diali v minulosti. Po pár kapitolách som už bola voči tomu imúnna a hrôzy, ktoré si zažila, ma nijako nezasiahli, lebo sa to isté riešilo stále dookola ako v začarovanom kruhu.
Ani romantická stránka nebola príliš uspokojivá a to z jednoduchého dôvodu: Caleb Ramie nepoznal, ale už pomaly na tretej strane jej oznamoval, že ju chce a že ju ochráni. S týmto súvisela aj nelogickosť celej zápletky. Po Ramie šiel psychopat, ktorý sa nezastaví, kým ju nedostane. A Caleb si Ramie dotiahol domov k svojej rodine, čím spôsobil, že terčom boli úplne všetci, dokonca aj jeho sestra Tori, ktorá sa sotva spamätala z minuloročného únosu. Bývala u neho dva dni a vrcholom čitateľského zážitku bolo, keď jej Caleb oznámil, že chce, aby z nich boli milenci. V tomto bode som sa už nevedela nesmiať a mala som nutkanie zájsť na internet a zistiť, či toto nie je iba nejaká paródia na skutočný príbeh.
Zhrnutie: Veľmi ma mrzí, že vo mne táto knižka vzbudila toľko rozporuplných pocitov, pretože som sa na ňu celkom tešila a podobný príbeh som dlho nečítala. No v mojich očiach autorka vykročila nesprávnou nohou a zabila u mňa všetky šance na to, že si od nej ešte niečo prečítam. Vzhľadom na to, že Maya Banks už napísala nejednu knihu, ktorá je bestsellerom, som nesmierne sklamaná.
Pokiaľ hľadáte príbeh, pri ktorom sa vám nechce rozmýšľať a spochybňovať postavy a ich nezmyselné rozhodnutia a taktiež vám nevadí instalove, rozhodne je to niečo pre vás, no čitatelia, ktorí už majú čo to načítané, by zrejme videli príbeh v podobnom duchu ako ja.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.sk

13 komentárov

  1. Ja som nad touto knihou uvažovala, no teraz viem, že je akurát zmesou všetkého čo neznášam a asi by som ju zahodila po pár stranách :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som na tom bola podobne. Čakala som od knihy oveľa viac.

      Odstrániť
  2. O knihe som ešte vôbec nepočula, ale po tvojej recenzii sa jej úspešne vyhnem, a keby na mňa vykukla z poličky v knižnici/kníhkupectve, využijem svoje unikátne schopnosti na útek. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobre spravíš... akože o knihe som toho veľa nepočula ani ja, iba o autorke a vyzeralo to dobre, ale sklamalo ma to :/

      Odstrániť
  3. Chvíly jsem nad touhle knihou uvažovala, ale jak vidím štěstí, že jsem si ji nekoupila =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knížku jsem vyhrála v jedné soutěži, takže si ji přečtu už jenom kvůli tomu :) Ale vypadá to, že mě čeká zklamání :D Výborná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D A som zvedavá na tvoj názor, potom daj určite vedieť :D

      Odstrániť
  5. Moc pěkná recenze! O knize slyším poprvé, když jsem si přečetla anotaci, taky mě hned zaujala :D No ale díky Tvé recenzi vím, že je to jen pozlátko. Určitě radši strávím čas nad něčím lepším. Děkuji!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ty sa tiež v poslednej dobe akosi dostávaš ku knihám, o ktorých som nikdy nepočula :D Ale v tomto prípade to znie ako dobrá vec, že som o tom nepočula, aj keď anotácia by aj znela zaujímavo. Škoda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, sama sa nad tým čudujem :D ale tak čo... skúšam nové veci. No nie vždy sa vyplatí :D

      Odstrániť
  7. V konečnom dôsledku je tá kniha skvelá na dovolenku. Je taká oddychová a trochu napínavá. I keď niektoré časti boli padlé na hlavu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo ja viem :D podľa mňa to bolo celé padnuté na hlavu :D

      Odstrániť
  8. V konečnom dôsledku je tá kniha skvelá na dovolenku. Je taká oddychová a trochu napínavá. I keď niektoré časti boli padlé na hlavu.

    OdpovedaťOdstrániť