Kde je hranica medzi snami a realitou? | Druhá strieborná kniha snov


Kerstin Gier | Druhá strieborná kniha snov (Silber #2) | 365 strán | CooBoo | Goodreads | Albatrosmedia | Knihcentrum.sk | Gorila | Martinus

Prvá veta: Charles mi fakt uľahčil hľadanie jeho dverí: bola na nich jeho fotka v životnej veľkosti.
Sny sú záhadou pre každého a inak to nie je ani s hlavnou hrdinkou Liv v Druhej striebornej knihe snov, ktorá sa musí popasovať s problémami vo vzťahu a v rodine a k tomu všetkému, ani po útoku Anabel, nemá pokoj od snových potvor. Svojho života v snoch sa po udalostiach prvej knihy nedokázala vzdať tak jednoducho ako Grayson a s Henrym sa tam aj naďalej stretávajú. Občas pri tom zakopnú o Arthura a o záhadného Toda Norda.
Dej tejto časti sa viac sústredil na rozvíjanie romantickej línie, na vzťahy v rodine a na sesterský vzťah a čitateľ sa o niečo menej dozvedel o snívaní. V jednotke nám bolo podaných viac informácií a zápletka bola o niečo zložitejšia a záverečná akcia napínavejšia. Ale druhú časť napriek tomu nemôžete nezbožňovať! Všetky veci, ktoré v knižke chýbali, mi vynahradili vtipné situácie a hlášky postáv. Autorka sa v tomto smere nedržala na uzde a ponúkla nám dokonalú zmes komiky a sarkazmu, ktoré však príbehu neuberali na reálnosti. Na žiadnej knihe som sa takto nesmiala. Kerstin má proste talent čitateľa rozosmiať. Autori s podobným zmyslom pre humor majú u mňa miesto v prvej päťke najlepších. 
Nehovoriac o tom, že od príbehu sa nedalo odtrhnúť ani vtedy, keď som si nutne musela dať cikpauzu. Úplne ma pohltil a pustil až na konci, keď som obrátila posledný list a pomaly s plačom a s myšlienkou, že potrebujem ďalší diel ako závislák dávku, som knihu odložila. Je úplne najhoršie vrátiť sa späť do reality zo sveta, ktorý si vás úplne získal a boli by ste najradšej, keby ste v ňom mohli pobudnúť ešte nejaký ten čas. 
Hlavne keď máte pri pohľade von oknom chuť niečo rozbiť. 

Ako to moje čítanie vlastne vyzeralo?
11:00 – Kuriér doniesol knihu k mamine do roboty
15:30 – Kniha mi doniesla maminu.... mamina mi doniesla knihu (šialenstvo sa začína)
15:32 – 17:00 – Kniha mi stojí na stole a ja silno uvažujem, či sa do nej pustím. Tiky v ruke ma nútili otvoriť ju, ale svedomie mi to nedovolilo. Však čo budem potom čítať u babky?
17:35 – Príchod k babke. To čakanie sa už nedalo vydržať. Otvorila som knihu.
21:20 – Ak pijete veľa vody, robí to svoje. Bohužiaľ, musela som čítanie na minútku odložiť.
21: 30 – 22:00 – Chytili ma záchvaty smiechu. Babke čítam nahlas najvtipnejšie časti a ona sa ma pýta, či by som jej doniesla prvý diel, aby si to mohla prečítať. 
23:30 – Bohužiaľ, ďalšia cikpauza
0:15 – Donútila som sa ísť do sprchy
1:06 – Koniec čítania, závislák nemá ďalšie strany. Nedobrovoľný odchod do postele. 

Oči mám dnes ako vyhúkaná kačica, ale stálo to za to. S babkou sme sa celý večer zabávali na hláškach a povedala mi, že je super, ak sa viem na nejakej knihe poriadne zasmiať. Mala úplnú pravdu. Príbehy od tejto autorky sa nedajú prečítať bez toho, aby ste sa aspoň raz nerehotali. A kto to dokáže, ten je buď divný, alebo netuší, čo je to vtip. 
Zo osobnej skúsenosti viem, že dráma v rodine dokáže byť niekedy tá najzaujímavejšia, tak napríklad ja mám toľko vtipných historiek, že by som sedela pred počítačom ešte mesiac, keby som ich sem mala všetky napísať. Kerstin dokázala zapracovať do príbehu výbornú rodinnú drámu, bez ktorej by sa jej kniha nezaobišla. Vytvorila blízke, domáce prostredie aj napriek tomu, že my doma nemáme slúžku, babku neprezívame Okrobluda a nemáme dokonca ani domáce zvieratko. Postavy mi sadli a dobre som si s nimi rozumela. Žiadna časť príbehu nie je prehnane tragická alebo smutná, takže ak chytáte depku (z počasia ako ja), je dobré siahnuť po Striebornej knihe. 
Liv je typická tínedžerka, trošku na hlavu a jej zmýšľanie ma niekedy fascinovalo a pobavilo. Henry je v pohode chalan, ale musím sa priznať, že si moje srdce nezískal ako Grayson. O ňom by som dokázala čítať deň a noc. Nevadilo by mi, keby bol na každej strane. Väčšinou sa mi love interest hlavnej hrdinky zapáči, ale tu sa musela stať nejaká chyba, keď sa furt modlím, aby sa Liv zabuchla do Graysona rovnako ako ja. No to by už bola úplne iná dráma a moje nedočkavé srdce sa asi podobnej akcie nedočká, ale dievča môže mať sny, nie? 

ZHRNUTIE: Ako som už spomínala, zápletka druhej časti nebola príliš zložitá a namiesto toho sa všetko sústreďovalo skôr na rozvíjanie vzťahov. Kto nutne potrebuje k životu poriadne dobrodružstvo a nezaobíde sa len s dobre prepracovanými postavami a náramne vtipnými situáciami, by asi s touto knižkou nebol taký spokojný ako ja. Ale ja jej nemám čo vytknúť. Tento príbeh je čistá dokonalosť a zároveň moja slabosť, takže ho odporúčam úplne každému. Už len kvôli tým zábavným opisom a postavám to stojí za to. Netuším, ako vydržím čakanie na tretí diel. Je mi z toho do plaču asi ako sprostému počasiu.
Ukážka
Až teraz mi svitlo, aké to bolo od Ernesta odvážne zhromaždiť pri jednom stole všetkých týchto ľudí, ktorých nazýval rodinou. Bolo to, ako keby naaranžoval sudy s pušným prachom spolu s horiacimi zápalnými šnúrami. Okrobluda pohŕdala mamou, Miou, Lottie a mnou. Mia a ja sme nemohli Okrobludu ani vystáť. Rovnako ako Emily, ktorá nás však považovala za ešte príšernejšie než my ju. Očividne sa pohádala s Graysonom. Ten sa zase hádal s Florence. Florence by Miu a mňa najradšej nechala verejne zbičovať. Mama sa bála Okrobludy viac ako zemetrasenia a daňového priznania. Charles nenávidel svoju matku za to, že stále rozhodovala zaňho. A tak ďalej a tak ďalej. A uprostred toho sedel Ernest a všetkých nás mal rád. 
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia

10 komentárov

  1. Ja dnes dočítam ešte len prvú striebornú a v piatok si pôjdem do martinusu vyzdvihnúť druhú :3 :D A o Graysona sa budeš so mnou musieť podeliť! :DD ( tým flegmatickým chovaním mi pripomína môjho milovaného Nica di Angela :3 :D ) Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Konečne niekto, kto má rád Graysona! Už som si myslela, že som jediná, ale on je proste dokonalý. <3<3
      A jednotka sa ti páči?
      Ďakujem.

      Odstrániť
    2. V podstate som spokojná :D. Do polovice som síce mala pocit, že to je lepšie ako Drahokamy, ale potom sa team démonských blondiačikov začal chovať trochu detinskejšie. A stále si nie som istá, prečo brali to, že vyvolávajú démona tak.. prirodzene (?). Proste "Zdarec bros, je nov, čo keby sme dnes v trochu creepy spoločnom sne vyjadrali opäť svoju vernosť Pánovi temôt?"
      Koniec prekvapil a sklamanie sa nedostavilo, aj keď Drahokamy mi prišli o niečo lepšie ( a asi aj vtipnejšie, ale zas, preklad môže urobiť svoje ). Zajtra sa pokúsim napísať recenziu :)
      A nie je zač. :)

      Odstrániť
    3. Tak som na recenziu zvedavá. Hej, to s tým démonom tam bolo divné, ale mňa ten autorkin prirodzený humor fakt dostáva. Nezvyknem sa na knihách toľko smiať :D

      Odstrániť
  2. No mne sa jednotka páčila ale nepadla som z nej na zadok, avšak ako vidím, dvojka je viac zábavnejšia ;) :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som padla na zadok aj z jednotky, takže neviem, čo by si na to povedala ty. Je to fakt moja slabosť a čakať na trojku bude utrpenie.

      Odstrániť
    2. To už aby si sa začala učiť po nemecky :D :D

      Odstrániť
    3. Meh :D no to určite :D :D :D :D Veľmi vtipné :D

      Odstrániť
  3. Tak tomu sa hovorí rýchlo čítanie :O Začínam sa dosť tešiť. Hlavne, keď je viac zábavnejšia. :) Super recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je dokonalá a hádam sa ti bude páčiť (verím, že hej! A ak nie, radšej mi to ani nehovor) :D :D

      Odstrániť