Erika Johansen | Kráľovná Tearlingu

Erika Johansen | Kráľovná Tearlingu | The Queen of Tearling | 376 strán | Goodreads | bux.sk | Literama | Gorila

Prvá veta: Kelsea Glynnová nehybne sedela a sledovala, ako sa oddiel blíži k statku.

Kelsea už odmalička nosila nálepku „budúca kráľovná“. Devätnásť rokov sa skrývala pred všetkými ľuďmi, ktorí nechceli, aby vládla, a tieto roky zasvätila svedomitej príprave a učeniu. Nevie, aké je to mať priateľov alebo aké je to zamilovať sa. Môže sa spoľahnúť akurát na Bartyho a Carlinu – na vychovávateľov, ktorí pre ňu znamenajú toľko, čo rodičia.
Svet sa pred ňou otvorí, až keď po ňu prídu kráľovskí strážcovia. Kelsea musí nastúpiť na trón a má pred sebou takmer nemožnú úlohu – pokúsiť sa o nastolenie poriadku v rozvrátenej krajine a získať si priazeň ľudu.
Príbeh je mix high fantasy a dystópie. Prekvapilo ma, keď sa v knihe spomínala Amerika, Harry Potter alebo Pán prsteňov... vlastne sa celý svet sa tak nejako vrátil späť do stredoveku. O telke, lietadlách či telefónoch môže každý iba snívať, možno si v duchu zaspomínať na staré zlaté časy. Dokonca ani knihy tu nemajú veľkú hodnotu. Ľudia žijú pod krutovládou bezcitných panovníkov a tolerujú im všetky zvrátenosti. Opisy Nového Londýna vo mne vyvolávali drsné a kruté obrazy. Autorka sa bez problémov rozpísala o predaji otrokov, o prostitúcii alebo pedofílii, čo ma šokovalo najviac. Neviem prečo, ale vždy som mala z knihy dojem, že ide o young adult. No po prečítaní by som ju asi odporučila skôr starším čitateľom
Priznám sa, zo začiatku si ma príbeh nezískal. Nešlo ani o to, že by som bola zmätená z nového prostredia a z pojmov, ako to spomínali niektorí čitatelia, ale viac som mala problém vytvoriť si vzťah k postavám. Správali sa tak... mechanicky. Necítila som z nich žiadne emócie. Dlho mi splývali dokopy a nevedela som si ich rýchlo zaradiť. Autorka sa tak zamerala na to, aby nedokafrala vývoj zápletky, že na postavy celkom zabudla a v tomto prípade predstavovali len prázdne figúrky, ktoré moje čítanie o nič neobohatili.
Postupne sa však situácia zlepšovala a príbeh nabral grády hlavne od polovice. Viac akcie a lepšie sa mi podarilo stotožniť s charaktermi. Stále to však nebolo úplne ono. Zo samotnej Kelsey som mala dlho zmiešané pocity. Na začiatku ma nezaujala, potom sa mi zdala panovačná a namyslená a napokon sa trochu dala dokopy a správala sa viac ako normálna osoba. Celé to „zrazu je zo mňa kráľovná“ jej príliš liezlo na mozog a asi ani sama nevedela, ako by sa mala správať. Vládnutie krajine a  rozhodovanie o životoch ostatných zrejme nejednému spôsobí v hlave guláš.
Z postáv som si okrem Fantóma nijako obzvlášť neobľúbila ani jednu a aj keď kapitoly z iných uhlov pohľadov plnili svoju funkciu, nebavili ma a neublížilo by knihe, keby boli kratšie. Nikto nebol vyslovene dobrý alebo zlý. Postavy mali svoje slabé aj silné stránky a tí prefíkanejší vedeli tieto slabé stránky využiť na to, aby napáchali poriadne škody. Väčšinou šlo o vplyvných manipulátorov bojujúcich o moc. A práve medzi tieto supy prišla Kelsea a musela zapadnúť. Vlastne nie... musela sa tam prebojovať, čo si často vyžiadalo nemalé obete. 
Chválim pekné, nie dlhé opisy prírody, kráľovstva a jeho fungovania a tiež výborný koniec, čiastočne kvôli dobre spracovanému záveru dávam knihy o hviezdičku vyššie hodnotenie. Verím, že v tomto duchu bude autorka pokračovať aj v dvojke. V tejto časti úplne nevyužila potenciál, bol to skôr taký prvotný výlev fakt skvelého nápadu, ktorý musela vytlačiť z hlavy. Dúfam, že v dvojke dostanú hlavné postavy viac priestoru na rozvíjanie a nenahnevala by som sa, keby sa častejšie objavil Fantóm. Napokon asi už len poviem, že sa veľmi teším na film, ktorý bude určite epický, a hádam sa ho naozaj raz dočkáme. Nie ako napríklad takého Artemisa Fowla.

Zhrnutie: Zo začiatku si ma príbeh nezískal hlavne kvôli nemastným-neslaným postavám a suchým dialógom. Postupne sa ale situácia zlepšovala a podarilo sa mi do knihy lepšie zahĺbiť. Príbehy o kráľovstvách zbožňujem a zrejme by sa mi Kráľovná Tearlingu páčila, aj keby bola iba celá o opisoch. Som náramne zvedavá, čo nám prinesie pokračovanie.

„Mnohokrát som ho mohol zabiť, no musel som s tým počkať.“
„Na čo?“
„Na teba, kráľovná Tearlingu.“

„Nie, nešli ste, alebo áno? Zostali ste vo svojej veži a nechali ste ich, nech si poradia sami.“
„Nevidela som dôvod zomrieť s nimi.“
„Isteže.“
„Aké máte problémy so zásielkami otrokov, veličenstvo?“
„Problémy?“
„Je to férový systém. A Mormesnu musíme niečo dávať.“
Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar


11 komentárov

  1. Hmm... no tak ako vidím, aj ty máš z toho zmiešané pocity. Vedela som, že je to audltka, preto soms a o ňu dosť zaujímala, ale keď opadol prvotný ošiaľ, prišlo mi, že reakcie sú také protichodné... asi si počkám na druhý diel a potom sa uvidí, čo a ako :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty si to vedela? To ja som jediná osoba, čo to nevedela? :D Nejako mi to ušlo a potom som sa chvíľu čudovala :D :D
      Ale inak asi sa ti vážne oplatí počkať na druhý diel. Aj keď si myslím, že bude oveľa lepší :D

      Odstrániť
  2. Super recenzia. :) Som na knihu fakt zvedavá...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No keď vyšla v amerike, plánovala som ju čítať, ale potom som videla recenzie a akosi ma to prešlo :D Ale na film sa teším, počula som, že by v ňom mala byť Emma Watson, čo by bolo super :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak aj ja som si myslela, že tam má hrať, ale minule som niekde čítala, že má iba pomáhať pri scenári či čo :D alebo ja neviem :D Ale film z tohto môže byť fakt dobrý :D

      Odstrániť
  4. Tiež sa mi kniha páčila, rovnako ako tebe. :D Kelsea mi neprekážala, podľa mňa to bol fakt pekný úvod do série a teším sa na ďalší diel. Len mi troška chýbala romantika, no čo už so mnou. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa všetkým nám trošku chýbala romantika, ale tak som rada, že tam boli aspoň náznaky. A zase chápem, prečo tam žiadne riešenie vzťahu nestrčila, potom by sa zaoberala len tým a nie príbehom.

      Odstrániť
  5. Neskutočne dlho si ju už chcem prečítať! Ale stále sa k tomu neviem dokopať! :D :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak by si sa mala, je fakt dobre napísaná. Alebo potom radšej počkaj, kým vyjde dvojka a prečítaš si ich obe naraz. Mne sa nikdy nechce čakať. :D

      Odstrániť
  6. Chcem čítať samozrejme 8) Na film sa veľmi teším, ale pokiaľ viem tak Emma má normálne hrať tú kráľovnú. Bol by veľký prúser keby ju vymenia 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tiež som mala problém so začítaním sa, ale potom sa mi kniha naozaj veľmi páčila a neviem sa dočkať pokračovania :)

    OdpovedaťOdstrániť