Trish Dollerová | Kde hvězdy stále září

Trish Dollerová | Kde hvězdy stále září | Where the Stars Still Shine | 261 strán | Goodreads | Albatrosmedia | knihcentrum.sk | Gorila

Callie mala kedysi rodinu, dobrý život a nádejnú budúcnosť, ale to všetko stratila kvôli matke, ktorá ju uniesla. Staré časy si takmer nepamätá. Vie sa pobaliť behom niekoľkých minút, no netuší, aké to je zostať na jednom mieste a mať všetko, čo iné tínedžerky pokladajú za samozrejmosť. Nechodila do poriadnej školy, nikdy nemala dobrých kamarátov a najlepšie pozná iba útek.
Život sa začne poberať opäť úplne iným smerom, keď jej matku zatknú a Callie sa vráti do rodného mesta k milujúcemu otcovi. Okrem toho jej pribudnú dvaja noví súrodenci a nevlastná matka.
Podarí sa Callie nájsť si opäť svoje miesto? Ako veľmi ju matkine činy poznačili?
Prvá veta: Máma vklouzne do bytu a tmu prořízne žluté světlo.
Kde hvězdy stále září je skvelý príbeh o seba spoznávaní a objavovaní zmyslu života. Callie má za sebou náročné obdobie a záleží iba na nej, ako sa s tým vyrovná. Predstavuje veľmi silný charakter. Hlboko vo vnútri chcela byť vždy iba obyčajným bezstarostným dievčaťom, ale okolnosti jej to nikdy nedovolili. Ona bola tá múdra, ona sa musela väčšinou rozhodovať správne a musela vytrvať aj vo chvíľach, kedy by to už nikto iný nezvládal. Dospela predčasne, čo dosvedčili aj jej myšlienkové pochody. 
Nejde vyslovene o typ hrdinky, ktorú si obľúbite, ale budete jej rozumieť aj v prípade, že sa vám nič podobné nestalo. Autorka vedela jej pocity opísať dôveryhodne. Zapracovala do knihy smutný, ale veľmi realistický príbeh. Podobné veci sa často dejú na každom rohu a nikdy o tom ani len netušíme. Kniha mi poskytla iný pohľad na svet, ukázala mi, že aj keď sa v mojom živote práve teraz nič zlé nedeje, je tu mnoho iných ľudí, ktorí sa so svojimi problémami musia pasovať každý deň. 
Akurát včera som dopozerala jeden skvelý seriál – Finding Carter. Mal veľmi podobný námet. Hlavnú hrdinku ešte ako malú uniesla žena, ktorá sa vydávala sa jej matku. Lenže polícia ju našla a Carter sa musela vrátiť k starému životu. Opäť si na všetko zvykať. V mnohom boli Carter a Callie podobné. Mám rada silné charaktery, ktoré so sebou nenechajú len tak zametať. Vidno, že sa veľa autoriek poučilo. Konečne začali písať o postavách s uveriteľným zmýšľaním. 
Callie si na staro-nový život zvykala iba pomaly. Takisto ľudia v jej prítomnosti. Otec sa musel vyrovnať s tým, že nedostal naspäť to malé dievčatko, ale takmer dospelú dcéru, ktorá sa naučila rozhodovať sama za seba už dávno. 
Autorka ukázala čitateľovi veľmi pekný náhľad na to, ako sa dokáže život behom niekoľkých sekúnd obrátiť hore nohami a ako tieto zmeny ovplyvňujú všetky naše rozhodnutia a činy. 
Callie zrazu netušila, kým je. Na jednej strane sa hnevala na matku za to, že ju uniesla, ale na druhej strane ju mala rada. Lenže mala rada aj otca. 
Tak čo by bolo lepšie? Zostať alebo znovu utiecť?

Jestli k tomu můžu něco říct, podle mě nejsi vůbec jako tvoje matka, Callisto. Možná že se sebereš a jdeš pryč, aby sis mohla o samotě něco promyslet, ale - a to je důležitý - vracíš se zpátky.

Myslím si, že keby sa Callie rozhodla odísť v začiatkoch knihy, nič by ju nezastavilo, ibaže do života jej postupne vstúpili nové charaktery. Skvelý a chápavý Alex, ukecaná, no dobrosrdečná Kat, babička, nevlastná mama Phoebe, bratia Tucker a Joe... 
Láska, dôvera a bezpečie domova robia svoje.
Trish si nedávala servítku pred ústa a všetko opisovala veľmi realisticky. Vedela som si jej malý knižný svet predstaviť úplne jasne. Skvelo vysvetlila pocity postáv, využívala trefné dialógy a dokázala ma rýchlo vtiahnuť do príbehu. 
Prekážala mi jedine rýchlosť deja. Neviem, možno to bolo tým, že som pred touto knižkou čítala Hru o tróny, kde autor opisoval všetko oveľa detailnejšie. V Kde hvězdy stále září sa ocitla hrdinka na jednej strane na troch rôznych miestach. V jednej chvíli bola v obchode a o riadok ďalej už na lodi alebo doma. Na tento rýchly štýl som si akosi nevedela zvyknúť, ale inak ide o jedno z lepších knižných spracovaní o poznačených tínedžerkách, aké sa dnes objavujú na každom rohu a rozhodne ju odporúčam milovníkom NA a YA žánru. 

Zhrnutie: Ide o príjemné, oddychové čítanie. Ja som knižku prečítala na dve posedenia. Hrdinovia si ma získali, páčilo sa mi, ako realisticky uvažovali a autorka opisovala a spracovala aj citlivé témy veľmi otvorene, zato opatrne. Rozhodne stojí za prečítanie a ja dúfam, že sa ešte od autorky dočkáme aj iného príbehu.
Čo na to ostatní?

Autorkin štýl je ľahký a príjemný, preto sa vám príbeh bude čítať jedna báseň. Dej je plynulý a nenájdete v ňom žiadne prekážky, ktoré by vám znepríjemňovali čítanie.
Sue

Kde hvězdy září nie je úplne obyčajná kniha. Na jednej strane sa dozviete trochu viac o kultúre Grékov, ktorá je naozaj veľmi rozmanitá a úplne odlišná od tej našej, na tej druhej zas budete mať možnosťspoznať emotívny príbeh jedného dievčaťa, ktorému osud neprial - aspoň nie tak, ako väčšine z nás.
Domčo
Moje hodnotenie:

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia

5 komentárov

  1. úplne súhlasím s tvojou recenziou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super recenzia, veĺmi pekne napísaná. Výborný nápad s citáciou iných blogerov, ak sa nenahneváš, tak by som tento nápad tiež rada využila u niektorých svojich recenzií, môžem?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ten nápad je zaujímavý, takže v kombinácii s pozitívnou recenziou... no, prečítala by som si to.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ještě jsem nečetla, ale vypadá to moc zajímavě. Člověk občas potřebuje tyto příjemné, nenáročné příběhy. A ta obálka.. No nádhera :)

    OdpovedaťOdstrániť