Lov alebo kniha, ktorej nerozumiem



Autor: Andrew Fukuda
Názov knihy: Lov
Názov série: Lov #1
Pôvodný názov: The Hunt
Počet strán: 251
Môžete si objednať TU
Ľudská rasa je odsúdená na zánik. Lov na posledných ľudí, glupanov, vrcholí. Sedemnásťročný Gene sa snaží tváriť, že je ako ostatní v škole. No schyľuje sa k prestížnej udalosti - lovu, ktorého sa Gene musí zúčastniť. Musí sa preto naučiť loviť. No skrývať svoju ľudskú podstatu nie je jednoduché. Veď nedokáže uháňať rýchlo ako blesk a slnečné svetlo ho nezabije. Ako navyše ostatných zmiasť, ako ukryť svoj ľudský pach a dokonale predstierať nevysychajúcu túžbu po krvi?Na dôvažok prichádza do jeho života dievča a city, ktoré doteraz nepoznal.
Z tejto knihy mám maximálne rozporuplné pocity a najprv som ani nevedela, čo mám o nej napísať a ako ju hodnotiť. Preto som sa napokon rozhodla ju rozdeliť na dve časti. Druhú polovicu akoby písala úplne iná osoba.



Prvá časť knihy: 
Na Lov som sa nechala zlákať v prvom rade množstvom pozitívnych recenzii a veľmi sa mi páčila aj originálna obálka.  Táto je, samozrejme, tiež super, no keď som sa o knihe dozvedela, ešte som ani len netušila, že by mohla byť preložená.
Veľmi som sa tešila, keď sa prekladu chopilo vydavateľstvo Fragment.

Mám rada paperbacky, takže mi kniha hneď padla do oka, no prvé stránky ma trochu miatli, pretože autor si vytvoril vlastný svet, plný upírov, ale priložil k nemu akosi málo informácii. Nebyť anotácie, asi by som nechápala viac vecí.

Príbeh sa nakoniec rozbehol a ja som bola zvedavá, čo sa bude diať. Vyzeralo to veľmi sľubne. Človek (glupan), ktorý sa skrýva medzi upírmi? Musel sa neustále holiť, krémovať, nesmel sa potiť ani usmievať. Takýto život sa mi zdal nepredstaviteľný, miestami mi hlavného hrdinu bolo dokonca ľúto, no robil všetko preto, aby prežil a tomu som rozumela.
Išlo však o upírov. Veľmi rýchlych, krásnych a nebezpečných upírov. Nechápala som, že Genea neodhalili. Ťažko sa mi predstavovalo, ako medzi nich zapadol. Niektoré ich zvyky mi tiež veľmi nesedeli. Ale to je skôr chyba autora, lebo zabudol na vysvetľovanie.
Obzvlášť som nepochopila jednu scénu. Zrejme niečo na štýl bozkávania, ale zahrňovalo to lakte a pazuchy.
Nevedela som, či sa mám smiať, alebo plakať.

Autorov svet má veľký potenciál, ale pripadalo mi to, že ho zabudol využiť. Veľa nových vecí a tradícii si jednoducho vyžadovalo viac priestoru a nestačilo sa sústrediť iba na dej a zápletku. Zaujímalo by ma, ako vlastne celý tento upírsky svet vznikol. Čo sa stalo, že na ľudí si už nikto poriadne nespomínal. Aký rok je? Celá história a vývoj ich národa.... chýbalo mi to tam.

Najviac ma ale zarazilo, ako sa autor až príliš nechal uniesť knihou Hry o život. Našla som tam neskutočne veľa podobností, ktoré sa mi vôbec ale vôbec nepáčili a celému skvelému nápadu uberali na kvalite. Nemôžem povedať, že ide o ďalšie Hry o život, lebo to by bola skôr chorá paródia, ale prevzal z nej veľa. Automaticky mi z toho potom vyplývalo, že je príbeh o ničom. Všetko, čo postavy robili a hovorili, sa mi zdalo pritiahnuté za vlasy a stále som to porovnávala s dystopickým svetom Suzanne Collins. Celé toto sledovanie a hľadanie podobností naplno zamestnalo moju pozornosť a nedokázala som sa viac sústrediť na samotný dej.

- Gene Katniss je odvážny a vie sa o seba postarať. Nerobí mu problém spraviť všetko preto, aby prežil
- Lov Hry o život je jedna veľká fraška, za ktorou sa ukrýva oveľa väčší význam, aby sa upevnila Vládcova  moc moc prezidenta Snowa
- Gene a Ashley Katniss a Peeta spojili sily aj napriek tomu, že mal byť v podstate každý proti každému a napokon so všetkými vybabarali
- Vyžrebovali ho. Nemal na výber a musel sa zúčastniť Lovu Hier, lebo by ho pravdepodobne zabili
- Súťažiacim je doprianý obrovský luxus a publicita
- Tréning, niekoľkodňová príprava pred Lovom vstupom do arény

Chápete, čo tým myslím? Mám rada dystópie, ale keď je tam veľa podobností s inými známymi sériami, čitateľ sa sám seba pýta, či číta nový super príbeh, alebo brak od obrovského fanúšika Suzanne Collins, ktorý si myslel, že spojiť dokopy upírov a Hry o život je super nápad.

Z tohto diela výrazne cítiť, že nemá autor všetko z vlastnej hlavy, pretože niektoré dialógy sa mi zdali dokonca až silené. Pripadalo mi to, ako keby sa snažil aj napriek všetkému držať svojho pôvodného plánu pokračovať podľa scenára Hier o život. Kniha by sa mi páčila oveľa viac, keby sa žiadny Lov nekonal, keby to nezahrňovalo skorumpovaných skupáňov, ktorí chcú mať nad všetkými moc. Dej sa mohol točiť okolo oveľa zaujímavejších vecí, celý tento svet predsa ponúkal už od začiatku široké možnosti.




Druhá časť knihy (posledných šesťdesiat strán):

Tak a teraz zabudnite na všetko, čo som napísala vyššie, pretože v jednom momente, ako keby si autor povedal, že už stačilo a pustil sa do skutočného písania. Stále som v šoku, ako sa celá kniha otočila o stoosemdesiat stupňov. Hneď ako sa začal Lov, nemala som viac pocit, že čítam o živote Katniss v mužskom vydaní.
Vôbec.
Gene sa začal konečne správať ako normálny chalan a nie ako falošná upírska padavka. Za posledných šesťdesiat strán som sa o ňom dozvedela oveľa viac ako počas celej prvej polovice.
A tá akcia! Tak rýchlo mi ubiehali strany, až som sa musela párkrát pozrieť na začiatok, či stále čítam tú istú knihu.
Priznám sa, že som sa s niečím takýmto zatiaľ nestretla. Pri veľa knihách sa mi stalo, že druhá polovica bola výrazne lepšia ako prvá, no tuto... nedá sa to ani opísať. Musíte si knihu prečítať, aby ste ma pochopili.
Nemala som v pláne čítať dvojku, no po skvelom konci o tom uvažujem.


Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK





13 komentárov

  1. Ta poslední část mě taky bavila nejvíc, byla jsem napjatá, bála se o ně... oproti tomu začátku to opravdu vyšvihnul. Taky mi to hrozně připomínalo HG a úplně souhlasím s těmi dvěmi půlkami hodnocení :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sa podľa mňa inak hodnotiť ani nedalo. Ešte furt mám z čítania zmiešané pocity :D

      Odstrániť
  2. úplne ale úplne si vystihla všetko, čo si o Love myslím :D super recenzia :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne to nezachránil ani ten koniec, proste kniha bola celkovo dosť zlá :D Ja som sa nudila. Akurát posledné štyri vety boli lepšie než celá kniha dokopy, ale nie natoľko, že by som chcela pokračovanie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, tá posledná veta dostala aj mňa :D keby bola celá kniha taká dobré, ako tie posledné slová, tak možno by to bolo celé za štyri hviezdičky :D

      Odstrániť
  4. Mně se to líbilo :) Já to taky porovnávala s Hunger Games, a taky mi to vyšlo na chlup stejný :D Jestli se chceš podívat, mám to v recenzi.
    Ale jako jo, jinak to podle mě bylo dobrý :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. "Obzvlášť som nepochopila jednu scénu. Zrejme niečo na štýl bozkávania, ale zahrňovalo to lakte a pazuchy." :D :D pobavilo
    Neviem, na knižku je mnoho recenzií, niektoré vravia, že je super, iné že je to hrôza :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale taká scéna tam vážne bola! A pripadala mi divne :D :D
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  6. Teraz mi niekto vysvetlite, ako sa môže človek "nepotiť". Teda ak nie je niekde na Antarktíde(a aj tam môže), ale vážne - dá si deodorantový kúpeľ?...A tie divné zvyky, ehm... Prepáč, Andrew, ale radšej svoj voľný čas miniem na nejakú inú knihu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nie raz som zdvihla obočie, proste mi nedávalo zmysel, ako je možné, že ho neodhalili. Však super rýchli upíri, vyostrené zmysly... nejako mi to nešlo dokopy. Kebyže ide o nejaké iné bytosti, ale upír je upír.

      Odstrániť
  7. Neviem, či je to možné, ale od teba počujem o knihe prvý raz v živote. Ešte som sa s ňou nestretla, ale asi pôjdem troška zaloviť do knižnice, aby sme sa spoznali osobne. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je dosť divné :D lebo píše sa o nej dosť veľa :D

      Odstrániť