Oplatí sa zahrávať s láskou? | Emma Hart - Hrej Hráčem


Autor: Emma Hart
Názov knihy: Hrej Hráčem
Názov série: The Game
Počet strán: 246
Vyšlo vo vydavateľstve Galatea: 3. 12. 2013
Môžete si objednať TU
Jaký je plán hry? Maddie v tom má jasno: Arogantní a egoistický playboy Braden z kalifornské univerzity představuje pro ni vše, co se jí na klucích hnusí. Připomíná jí totiž jejího bratra, který dokáže myslet jen na sebe a ničí životy všem v okolí. Maddie spolu s kamarádkami vymyslí plán, jak tomu namachrovanému Bradenovi za všechna příkoří udělit lekci. Hlavní aktérkou plánu je právě Maddie, která do měsíce Bradena svede, omotá si ho kolem prstu a pak ho surově odkopne.Operace Hrej hráčem může začít.Žádná ze zasvěcených holek ovšem nemá zdání, že podobný plán má i Braden se svými přáteli. A jakou hru hraje on? Plán je přimět tu paličatou a nedostupnou „královnu univerzity“, aby se do něj zamilovala, svést ji, a pak ji srazit na kolena.Ani jeden z obou aktérů netuší, že život může změnit pravidla hry… Možná oba zjistí, že nejde člověka soudit podle prvního dojmu…


Opäť som zabŕdla do (v poslednej dobe) obľubovaného žánru New Adult. Tento raz som sa rozhodla skúsiť knižku Hrej Hráčem. Skôr než sa pustím do spísania názoru, chcela by som vychváliť skvelú obálku, ktorá ma zaujala hneď na prvý pohľad. Obálky sú pri výbere kníh dôležité. U mňa často zavážia, aj keď som sa už nie raz popálila (Nočný tieň, Fallen, Den co Den). 
Ale teraz k príbehu. 
Hrej Hráčem je vyrozprávané z dvoch pohľadov. Z pohľadu Maddie a z pohľadu Bradena. Čítanie mi ubiehalo rýchlo, ale to bude hlavne vďaka prevahe dialógov nad opismi
Maddie našťastie nemala až také muchy ako väčšina hlavných hrdiniek. Občas sa síce správala hlúpo a krútila som nad ňou hlavou, ale v rámci mojej stupnice tuposti hlavných hrdiniek obstála relatívne dobre a jej správaniu som uverila. Čo automaticky znamenalo, že som sa dokázala zžiť vďaka nej s príbehom a ponoriť sa do neho, zatiaľ čo profka marketingu vysvetľovala druhy poisťovníctva. 
Prvé, čo mi napadlo pri čítaní z pohľadu Bradena, bolo: "Typický chlap!" Vážne. Občas som ale mala problém určiť, z ktorého pohľadu čítam. V niektorých veciach mi Maddie a Braden trochu splývali do jednej osoby - podobne, ako sa mi to stalo aj pri sérii Legenda - a niekedy sa zase úplne odlišovali. Mala som z nich zmiešané pocity, čo sa mi veľmi často nestáva. Vždy sa viem rozhodnúť, či mi postavy sadli, alebo nie. Tuto to bolo ako na húsenkovej dráhe. Raz som ich mala rada a raz som pochybovala, prečo ma čítanie o nich baví. 
"Co?"
"Proč sis na mě sedl?"
"Prišlo mi to fajn."
"Takže jen proto, že ti to prišlo fajn."
"Jo."
Príbeh nie je nič originálne, s čím by autorka spravila dieru do sveta. Hlavní hrdinovia hrajú hru podľa plánu, na akom sa dohodli s kamarátmi, lenže až neskôr si uvedomia, že to už nie je len hra, ale z hry vzniklo niečo viac. Mali sme tu veľa takýchto zápletiek. Napriek tomu v sebe skrývajú podobné vzťahy určité čaro, ktoré vás vždy pohltí, a chcete vedieť alebo sa skôr uistiť, či bude koniec naozaj šťastný, ako ste predpokladali. 
Knižka je veľmi predvídateľná, ale je to čisto oddychové čítanie, niečo, nad čím nemusíte príliš uvažovať. Ak by si chcel niekto prečítať príbeh plný napätia a nečakaných zvratov, siahne radšej po nejakej kriminálke. Ako čitateľka očakávajúca od príbehu niečo veľké, by som sa priklonila skôr k negatívnemu hodnoteniu, ale ako čitateľka, ktorá hľadá medzi slovami ukrytý obyčajný romantický príbeh s cieľom trochu relaxovať, je to to pravé orechové. Niekedy jednoducho potrebujeme príbehy, pri ktorých môžeme vypnúť a nerozmýšľať. 

"Cesta k Bradenovu srdci vede přes jeho penis," nedá se Megan a podává mi džíny, o kterých sa před chvílí zmiňovala.
Kay zatím v rohu pokoje burácí smíchy. "Tak Braden že má srdce, jo? Vtipné, Megan, opravdu vtipné."
"Hej," otočí sa na ni Megan. "Má srdce. Jen je většinou zabalené v latexu a zbořené medzi nohama nějaké holky."
Fanúšikovia erotiky sa dočkajú aj pikantnejších scén, ktoré celú hru protagonistov iba oživia a donútia vás otáčať stránky ešte väčšou rýchlosťou. Na zahodenie nie sú ani vedľajšie postavy, kamarátky Maddie, - Megan, Kay, Lila. Braden má tiež svojich parťákov na pokec, ale tí má až tak nezaujali. Všetku slávu si pre seba ukradli dievčatá. Niektoré ich hlášky ma poriadne rozosmiali a ich tvrdohlavé držanie sa plánu sa mi tiež páčilo. 
Pri čítaní takýchto kníh dostávam vždy depku, lebo v Amerike na výške asi nič nerobia, zatiaľ čo u nás sa väčšine študentov varí pri učení mozog. 

Jediná vec, čo ma iritovala, bola Maddiena minulosť. Jej brat a bývalá psychopatická kamoška mi pripadali ako nepotrebná vsuvka, len aby autorka mala čím zaplniť prázdne miesto. Keď hovorila Maddie o smrti matky, o tom, ako nenávidí brata a kvôli nemu aj podobných chalanov, neverila som jej. Tieto veci sa mi zdali nútené a najradšej by som ich z knihy úplne odstránila. Všetky hrdinky predsa nemusia byť traumatizované. 
V tomto prípade by sa mi asi viac páčilo, keby sa Maddie s kamarátkami rozhodla pre plán "zlomiť Bradenovi srdce" počas chvíľkového znechutenia z toho, že jej prekážalo, ako striedal dievčatá. 



Odporúčanie: Pre všetkých, ktorí by si radi pri čítaní trochu oddýchli. Hrej Hráčem je presne to, čo potrebujete, a ešte sa aj zabavíte. Neočakávajte ale nič veľké. Je to jednoduchá knižka, pri ktorej môže ísť pokojne váš mozog na dovolenku, a aj tak ju pochopíte. 

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Galatea.



10 komentárov

  1. Nikdy som o tej knihe nepočula, ale tá anotácia mi hrozne pripomína film John Tucker Must Die :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to asi niečo na ten štýl :D Také pohodové čítanie. Keby som mala zlý deň, aby som našla viac vecí, čo mi vadilo. :D

      Odstrániť
  2. S tou maminou smrťou, bratom a kamarátkou súhlasím. Tiež som jej nejak neverila. Toto mohla autorka napísať lepšie ale mimo to, bola kniha vážne super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už som čítala aj lepšie NA knihy, ale užila som si čítanie. Mne sa asi viac páčilo The Coincidence. :D

      Odstrániť
  3. 8D toto si prečítam, mi to požičiaš niekedy dúfam 8D znie to strašne funny 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, že požičiam, veď ty si mi dala toľko kníh, že už si asi založím rubriku: "Čítanie od E_V_E (1)" :D

      Odstrániť
  4. Jee, znie to fajn.:) A súhlas, obálka je super.^^

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som sa nedávno pustila do tejto knihy. Som zvedavá :) Zatiaľ vyzerá fajn :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já jsem od tohoto dílu čekala něco více, ale brzy se chystám na dvojku a na ni se moc těším.:)

    OdpovedaťOdstrániť