Sarah J. Maas, Throne of Glass



Autor: Sarah J. Maas
Názov knihy: Throne of Glass
Názov série: Throne of Glass #1
Vyšlo: 7. 8. 2012
Nájdete: romantika, napätie, zápletka, iný svet, akcia
After serving out a year of hard labor in the salt mines of Endovier for her crimes, 18-year-old assassin Celaena Sardothien is dragged before the Crown Prince. Prince Dorian offers her her freedom on one condition: she must act as his champion in a competition to find a new royal assassin. Her opponents are men-thieves and assassins and warriors from across the empire, each sponsored by a member of the king's council. If she beats her opponents in a series of eliminations, she'll serve the kingdom for three years and then be granted her freedom.
Začnem s tým, že mi nejde do hlavy, ako som mohla s čítaním tak dlho čakať. Bolo to skvelé - ale to ste si už asi všimli vďaka môjmu hodnoteniu na GR a taktiež som knižku zaradila na prvé miesto vo Fantasy 2013.
A prečo som to tak vlastne spravila?
Autorka má neskutočný talent vyrozprávať príbeh. Dokázala som sa vžiť do jej sveta tak, ako sa mi to už dávno pri žiadnej knihe nepodarilo. Obľúbila som si väčšinu postáv a nemala som rada tie, ktoré boli predurčené na to, aby hlavnej hrdinke sťažili existenciu. A tie opisy! Boli rovnako skvelé a pútavé ako dialógy. Z tejto série som prečítala zatiaľ oba vydané diely a musím povedať, že som neobjavila žiadne hluché alebo nudné miesto. Stále sa niečo dialo. Dokonca aj vtedy, keď bola Celaena zavretá v izbe a skúmala ju. A čo podzemné chodby pod palácom? O tých mohla Sarah napísať ďalší samostatný príbeh, pretože hlavná protagonistka tam strávila podstatnú časť svojho pobytu v sklenenom paláci.

Trochu mi prekážalo, že Celaena trpela syndrómom dokonalosti, ale keďže s týmto by sa mohlo pochváliť obrovské množstvo hrdiniek, neberiem to ako výslovne negatívnu vlastnosť. Však na čo by sme mali čítať o sivej myši, ktorá v živote nedržala v ruke meč, nevie strieľať z luku, nehovorí viacerými jazykmi a nepodozrieva celý systém?
Napriek tomu sa mi na nej páčilo, že nebola až taká milá a dobrosrdečná. Občas bola chladná, väčšinou uzavretá a veľmi ťažko dávala najavo emócie. Je skvelé čítať o postave, ktorá sa postupom deja prirodzene mení na niekoho odlišného. Urobila všetko pre prežitie a neskôr aj pre to, aby ochránila svojich blízkych. A čo je najdôležitejšie, nebola UMRNČANÁ ani OTRAVNÁ. 

Kniha je písaná z viacerých pohľadov v tretej osobe. Najčastejšie tu nájdete pohľad Celaeny, princa Doriana a Chaola. Občas sa tu vyskytol aj kráľ Adarlanu a iní. 
Ale keďže najviac som si padla do oka (fakt nečakané :D ) s princom Dorianom, začnem s ním. Zo začiatku som z neho mala zmiešané pocity, ale ako príbehu smeroval stále viac ku koncu, veľmi som si ho obľúbila a nielen preto, že šiel po Celaene (kto po nej nešiel, veď bola dokonalá?), ale pozdával sa mi aj jeho samostatný príbeh a to, ako postupne otváral oči a pripravoval sa na skutočnosť, že ako budúci kráľ to zrejme nebude mať jednoduché. A už vonkoncom sa mi nepáčilo, ako s ním Celaena vybabrala - zato som ju na konci fakt neznášala. Nezaslúžil si to, vykľul sa z neho skvelý chalan a nie len nafúkaný princ. 
Potom je tu ďalšia mužská postava, Chaol, Kapitán stráže, ktorý sa mi povahovo zdal podobný Celaene. Ale iba zo začiatku. Keď niekoho naozaj spoznal, vedel sa mu otvoriť a dalo sa vidieť, že svoje pocity prejavuje o niečo vrúcnejšie ako naša hlavná hrdinka, ale vzhľadom na to, že robila nájomnú vrahyňu a potom takmer rok trpela v soľných baniach, kde nikto nevydrží ani mesiac, sa jej vôbec nečudujem. 
A nebolo by vôbec fér, keby som nespomenula aj princeznú Nehemiu. Náramne som si ju obľúbila a hlavne preto, že sa čiastočne podriadila kráľovi a prišla na kráľovský dvor, ale napriek tomu dávala svojím spôsobom najavo nesúhlas s tým, kam životy ľudí v Adarlane smerujú. 

Všetky charaktery boli veľmi dobre premyslené, mali svoje miesto v príbehu... ani jedna sa tam neobjavila iba náhodou, takže sa dej zbytočne neťahal. Autorka vedela presne, čo chce čitateľovi povedať a aj mu ukázala, že to dokáže, a to veľmi pútavým a nenásilným spôsobom, za čo ju obdivujem. Výborne skĺbila dokopy všetko, čo príbeh potrebuje, aby mohol byť dokonalý. 

Ako som už spomínala, jedinou chybičkou krásy je dokonalosť hrdinky a potom otrepaný milostný trojuholník. Lenže za nič z toho sa na autorku nemôžem veľmi hnevať, lebo príbeh by pravdepodobne nebol taký dobrý, aký je. Pri tejto knihe som mala normálne depku, že ja v živote nič také dobré nenapíšem, ale neľutujem, že som ju čítala. Aspoň som zistila, že ešte stále existuje niekto, kto vie napísať fakt dobrý príbeh podľa mojej chuti a nesnaží sa iba predať čo najviac kníh, nehľadiac na ich kvalitu, aby si nahrabal pár drobných do vrecka. 

Odporúčanie: Zhrňme si to: V pohode hrdinka, dvaja totálni sexoši, z ktorých mi bilo srdce ako splašené, skvelá zápletka, poriadna akcia a svet vystavaný na skvelých základoch. Jasné, že odporúčam úplne každému!


13 komentárov

  1. O této knížce v poslední době dost čtu. Chtěla bych si ji přečíst, tak snad ji vydají i u nás.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na to by som sa nespoliehala, ale mohli by, je to vážne super :D

      Odstrániť
  2. Ja tú knihu už teraz zbožňujem, jednoducho... skvelá je, viac k tomu netreba povedať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak túto knihu si určite musím prečítať.

    Pekný design :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Najviac ma zaujalo toto: dvaja totálni sexoši, z ktorých mi bilo srdce ako splašené :D :D To by som teraz po povinnom čítaní potrebovala :D Kniha vyzerá naozaj zaujímavo, pekný názov aj obálka :D A že nič také dobré nenapíšeš? :D Prosím ťa, už si uvedom, že ty si niečo fakt dobré dávno napísala (*A žiadne nesúhlasné poznámky! :D )...popri mojom tempe sa k tejto knihe ako aj k ostatným dostanem najbližšie o pár rokov :D Ale vyzerá zaujímavo a určite si ju píšem na wishlist :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ešte som zabudla poznamenať, že máš skvelý design, tá fialová v pozadí je super :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem :D :D
      Tak mala by si sa k tomu dostať rýchlejšie, je to fakt super kniha, ja si ju plánujem aj objednať, keď budú peniaze, lebo toto len e-book forme u mňa zostať nemôže :D

      Odstrániť
  5. Čím ďalej tým viac ma séria láka, hoci ma môj radar varuje pred dĺžkou série a tým trojuholníkom... Asi jej aj tak dám šancu.:) Super recenzia, btw.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Keďže sa väčšinou knihy, ktoré sa ti páčia, páčia aj mne, aj túto si musím prečítať :D Len mám teraz tak trochu čítaciu krízu, nič sa mi nechce čítať(Ohnivý trón od Riordana som prečítala len preto, že som knihu musela vrátiť do knižnice, pritom je to super knižka), ani nemám veľmi čas kvôli uzatváraniu známok, ale raz sa do nej s určitosťou pustím =) Séria bude mať 6 častí a vonku sú len 2? Tak môžem povedať, že kým vyjde posledná časť, tak to už určite budem mať rozčítané :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám tiež čítaciu krízu :D ale o mňa je to o to horšie, že aj písaciu :D :D Známky, uf.... no comment u mňa :D

      Odstrániť
  7. Jee, vypadá to zajímavě! :) Taky doufám, že jí vydají tady a jestli ne, tak se na to holt vrhnu v angličtině :D

    OdpovedaťOdstrániť