Alina Bronsky, Za Zrcadlem


Autor: Alina bronsky
Názov knihy: Za Zrcadlem
Názov série: Spiegelkind #1
Pôvodný názov: Spiegelkind
Počet strán: 269
Vyšlo: 4. 11. 2013
Môžete si objednať TU
Má dar.
Pronásledují ji.
Je tvoje matka.
A kdo jsi ty?
V životě patnáctileté Juli má všechno svá pravidla. Vybočovat je nebezpečné, kdo neodpovídá normě, toho sledují. Ale pak Julina matka zničehonic beze stopy zmizí a její otec se třese strachy. Juli postupně začne odhalovat všechna rodinná tajemství: Máma je jedna z mála víl, kterých se společnost Normality obává. Má totiž zvláštní schopnosti. Je Juli taky taková? Společně se svou novou kamarádkou Ksy a jejím bratrem Ivanem se vydá pátrat – po zmizelé matce, po zakázaném vílím světě a po pravdě o sobě samotné.

Väčšinou mám celkom dobrý odhad na knihy. Ale tu som sa očividne netrafila, len neviem prečo. Páčila sa mi obálka, anotácia ma zaujala na prvýkrát a aj keď hodnotenie na GR nebolo veľmi vysoké, myslela som si, že ma to chytí. Nápad treba oceniť.
Ale nech som sa snažila hocijako, nevedela som sa do toho dostať. Veľmi ťažko sa mi to čítalo a ešte dlhšie som otáľala s recenziou, keďže som ani poriadne nevedela, čo do nej napchám. Nestačí totiž napísať, nebavilo ma to. Väčšinou chce každý vedieť prečo.


Plusy:

+ Dobrý nápad
Myslela som si, že to bude nejaká nová super dystópia. A tešila som sa o to viac, že ju napísala nemecká autorka, preto som verila, že tomu vdýchla kúsok niečoho iného, vlastného a nie to, čo sa nachádza v iných amerických knihách.
Ako sa ukázalo, s touto úlohou si poradila celkom obstojne... ale

Mínusy:
- Ale spracovanie už také úžasné nie je...
Ten začiatok sa mi zdal veľmi amatérsky. Pripadala som si, ako keby som čítala poviedku na pokračovanie od štrnásťročnej baby. Autorka nás stiahla priamo do deja rýchlosťou víchrice, ale bohužiaľ, nevtiahla ma aj do samotného príbehu. S tým som mala problém. Nevedela som, čo sa poriadne deje. Niektoré veci nevysvetlila a tak si ich moja úžasná myseľ vysvetlila po svojom, a potom sa jej nepáčilo, keď to bolo úplne inak.

- Hlavná hrdinka...
To dievča zo začiatku furt iba mrnčalo a mrnčalo, že jej nechce nikto nič povedať a päťdesiat strán riešilo iba to, prečo jej nechce nikto nič povedať. Celé to bolo príliš pritiahnuté za vlasy. Všetci v rodine sa jej vyhýbali a ignorovali ju štvrtinu knihy a nakoniec sa aj tak pravdu dozvedela od nich, tak nechápem, na čo  to zbytočné predlžovanie.

Ako to, že každý (ale vážne, úplne každý) vedel, čo sú víly zač? Neverím, že by o nich Juli počas života vôbec nič nezačula. Proste mi to nijako nejde dokopy vzhľadom na to, aká je tvrdohlavá a zvedavá. Som si istá, že by už ako menšia mala v malíčku všetky tajomstvá spoločnosti. Liezlo mi na nervy, ako jej ani spolužiaci nechceli na nič odpovedať a pritom oni nemali na zatajovanie žiadne veľké dôvody. 

Naťahovalo sa to a podľa mňa sa neriešilo nič poriadne. Autorka nevyužila celý potenciál príbehu. Mohla nájsť nejaký spôsob, ako ma s jej svetom viac spojiť, ako ma dojať, ale jedinú reakciu, ktorú u mňa vyvolala, bolo krútenie hlavou.
Fakt ma z toho bolel krk.

- Zvyšok postáv...
Nezaujali ma. Ich charaktery sa mi zdali také nijaké... Keby nemali priradené mená, nevedela by som ich rozlíšiť. Teda okrem Ksy a hlavnej umrnčanej a rozmaznanej Juli.

Víly sú skvelá téma, u mňa dosť neokukaná (veď o nich v podstate sama píšem), ale tieto ma nudili. Celé by sa mi to zdalo menej absurdné, keby som sa do príbehu vedela nejako vžiť. Ale nevedela som a veľmi ma to mrzí, pretože som sa na túto knihu tešila.

Nečakajte žiadny premakaný príbeh a ani veľké zvraty. Tie tam boli, ale keďže som mala problémy so samotným príbehom a tým, že ma nebavil, nepripadali mi nijako zaujímavé a prevratné. Nerozprúdili mi krv v žilách a nevohnali mi slzy do očí, čo by sa dobrej knihe malo v niektorých situáciach, aké sa vyskytli tu, podariť.

Odporúčanie: Možnože sa nájdu ľudia, ktorí autorkinu snahu ocenia, no u mňa sa to nestalo, a preto by bolo od veci každému odporúčať, nech si ju prečíta. 



Ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia za poskytnutie recenzného výtlačku

6 komentárov

  1. To poznám, keď ťa niečo nechytí, ťažko sa píše recenzia :/ O tejto knihe som ešte nepočula, ale nevyzerá veľmi...zaujímavo :D Mňa nezaujala ani anotácia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa práveže hej a bola som na to zvedavá, lebo to vraj odporúča aj autorka Drahokamov :D No... neviem, kde má tá oči. :D

      Odstrániť
  2. "To dievča zo začiatku furt iba mrnčalo a mrnčalo, že jej nechce nikto nič povedať a päťdesiat strán riešilo iba to, prečo jej nechce nikto nič povedať." - Hrozné, po tejto recenzii uvažujem, či si ju mám prečítať, ale už ju nechcem tak veľmi, ako som ju chcela predtým :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja budem rada, ak si to prečítaš, aspoň sa dozviem názor niekoho z môjho okruhu blogov, ktoré prechádzam. Jedna baba na to písala, ale tú nepoznám a jej sa to páčilo. Som jej napísala všetky dôvody, prečo to nebolo nič moc :D ale jej sa to aj tak páčilo :D

      Odstrániť
  3. Zaujímavá recenzia.. poznám to, keď sa ti kniha nepáči a chcela by si vykričať všetky mínusy, no nemôžeš.. :D a tie štítky, že škoda papiera :D to sa aj radšej bojím čítať.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak keď sa mi niečo nepáčilo a našla som si logické dôvody, prečo sa mi to nepáčilo, nebudem písať, aké je to super. Taký názor nikomu nepomôže. :D Ale je mi to fakt ľúto, na knihu som sa tešila. :(

      Odstrániť