Sarah Dessen, Pravda o večnosti


Autor: Sarah Dessenová
Názov knihy: Pravda o večnosti
Pôvodný názov: The Truth About Forever
Počet strán: 366
Vyšlo u nás: 21.10. 2013
Môžete si kúpiť TU
Macy má pred sebou celé leto, no takmer všetok čas strávi bez svojho priateľa Jasona nudnou prácou v knižnici a učením sa na skúšky. Ale niekedy sa udejú neočakávané veci – ako napríklad stretnutie s Wesom a jeho zábavnou partiou priateľov. Alebo projekt jej sestry na renováciu zanedbaného plážového domu, ktorý v nej a v jej matke prebúdza hlboko pochované spomienky na bolestnú stratu Macinho otca. Keď Macy stretne niekoho ako je Wes – chalana s minulosťou a udivujúcim umeleckým talentom – jej život už nie je ako predtým. A tak začína uvažovať o tom, či je naozaj lepšie ostať uzavretá, tak ako si až doposiaľ myslela, alebo sa odhodlať vyjsť zo svojej ulity...

Už som mala možnosť prečítať si od Sarah knižku Len počúvaj. Bol to taký priemer. Začiatkom sa mi prehrýzalo o čosi ťažšie, ale postupne som si zvykla na autorkin štýl a už to šlo. 
Pravda o večnosti je o niečom úplne inom.  Namotala som sa na prvej strane a čítala som, až kým ma neboleli oči. 
V poslednom čase mám s čítaním tak trochu problém. Väčšinou knihy šrotujem ako čokoládu, ale odkedy sa začala škola, mám dojem, že sa neviem sústrediť. Preto som veľmi rada, že po takom dlhom čase, ktorý som strávila v neustálom strese a chorobe, som si konečne mohla oddýchnuť pri dobrej knižke

Veľmi sa mi páčili  múdre myšlienky, nenápadne vtesnané do knižky. A to ani nehovorím o hlavných postavách. Macy som si obľúbila. Zo začiatku sa zdalo, že nemá rada zmeny a jediné, čo ju zaujíma, je pevne sa udržať vlastného monotónneho života, kde majú hlavnú rolu povinnosti a jej priateľ Jason-Som-Padnutý-Na-Hlavu. Nezaslúžil si ju, nezaslúžil si jej dôveru a oddanosť. Takto sa milujúci priateľ proste nespráva. Občas som zvažovala, či nepotrebuje ísť na zopár sedení k psychiatrovi. Učenie, práca a povinnosti sú dôležité, ale nie natoľko, aby ste kvôli nim ubližovali ľuďom, ktorí vás ľúbia

Keď už je reč o večnosti, zaujímalo by ma, čo by videl Jason, keby sa v päťdesiatke pozrel späť do minulosti. Dosiahol vo svojom živote niečo? Iste, možno by bol skvelý doktor, ale na čo by mu to bolo, keby musel sedieť sám v obrovskom dome a uvedomil by si, že keď zomrie, nikomu nebude chýbať, lebo mu záležalo iba na práci? 

Pokývla hlavou. "Pozri, obe vieme, že je život krátky, Macy. Príliš krátky, aby si premárnila čo i len jednu sekundu s niekým, kto si ťa neváži a neocení na tebe všetko to dobré."

A tak sa končí krátky a nudný príbeh Macy a Jasona. 
V knihe ma z veľkej časti zaujala aj téma, okolo ktorej sa dej točil, a to je cateringy a ich organizovanie . Je pravda, že svoju školu veľmi nemusím a hotelový manažment nie je práve moja šálka kávy, ale predsa len som sa zaoberala varením a obsluhovaním štyri roky a to na mne zanechalo stopy. 
Hlavne preto, že mi bola téma taká blízka, mi príbeh sadol. Aj keď si nie som istá, ako by cateringová spoločnosť Wish pochodila na Slovensku pri tom množstve katastrof, ktoré mali na svedomí. Na jednej akcii porozbíjať poháre s vínom? Obliať drahý koberec? Vykotiť z tácky jedlo? Pozabúdať polovicu vecí? Ide predsa o profesionalitu, o to vyriešiť každý problém tak, aby o tom zákazník ani nevedel. Náš zákazník, náš pán. 

Ale napokon som to brala s rezervou. Páčilo sa mi, akú vytvorila v knihe Sarah atmosféru a ako do šialeného rodinného biznisu zapadla Macy. Akoby čakali len na ňu. Patrila tam a dalo sa vidieť, že sa medzi nimi cítila dobre. Po smrti jej otca si myslela, že musí byť dokonalá a za žiadnu cenu nesmie sklamať matku. Nežila svoj život, no našťastie sa včas pozbierala. Chaos, ktorý jej do života priniesla Delia a jej rodina, bol niečo ako priepustka z uzavretej ulity. Konečne si uvedomila, že niečo nie je v poriadku a začala sa pomaly dávať dohromady po obrovskej strate jednej z najbližších osôb. 

Ďalšou pozitívnou vecou na celom príbehu je Wes. Sympatická hlavná mužská postava predsa nesmie chýbať. Zo začiatku ho tam bolo trochu málo, ale to mi nebránilo rozplývať sa nad každou scénou, kde sa objavil. A keď ho tam už bolo viac, moje oči nestíhali čítať, tak veľmi som chcela vedieť, čo bude ďalej. 

Táto kniha je podľa mňa úžasná. Je to pohodové čítanie, nad niektorými vecami sa zamyslíte, v nejednej postave sa možno nájdete a občas sa budete usmievať ako slniečko na hnoji. Len počúvaj ma až tak nebavilo, ale Pravda o večnosti ma definitívne presvedčila, že Sarah Dessen je výborná autorka a rozhodne vie, ako upútať čitateľa. 

Odporúčanie: Odporúčam všetkými pätnástimi. Myslím si, že toto je ten typ príbehu, ktorý by si mal prečítať každý. 


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia

Čas je príliš pomalý pre tých, ktorí čakajú, príliš rýchly pre tých, ktorí sa obávajú, príliš dlhý pre tých, ktorí trúchlia, príliš krátky pre tých, ktorí sa tešia, ale pre tých, ktorí milujú, je čas večnosť.
Henry Van Dyke

11 komentárov

  1. citám na záver je krásny. :)
    recenzia -určite- zaujala, ako takmer všetky, ktoré napíšeš.
    tak pomimo - som zvedavá.. budeš robiť recenziu alebo resp. budeš čítať aj "nový" Džínsový denník Lukáčovými očami ??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je, náhodou som ho objavila na internete a hneď mi napadlo, že ho dám do príspevku.
      Rada by som, ale zatiaľ som neprečítala ani druhý diel. (Koľko ich vlastne je?)

      Odstrániť
    2. je Džínsový denník 1/2/3 a práve dnes vyšliel hore spomínaný diel.

      Odstrániť
    3. Tak raz sa k tomu hádam dostanem :D

      Odstrániť
  2. Len počúvaj som začala, ale fakt ma to nebavilo a aj som to zdala po niekoľkých stranách. Nie je to pre mňa. Ale táto ma zaujala, hlavne tou témou. Myslím, že je na čase prečítať si aj niečo nefantasy :D Myslím, že sa zapojím do tej súťaži :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zapoj sa, budem rada :)
      Mne sa toto oveľa viac páčilo, v Len počúvaj bolo veľa častí, ktoré ma nebavili, ako keby úplne odkláňali od deja a ani postavy tam neboli také zaujímavejšie. Toto má aj takú lepšiu a živšiu atmosféru a Wes je úžasnýýýýýýýýýýý :D

      Odstrániť
  3. Takáto kniha zrejme nie je nič pre mňa... Takéto dievčenské romány ma už nebavia, keď už, tak je to vážne výnimka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. SI nejaká divná, čo ťa na tom nebaví? Veď si čítala aj Džínsový denník , nie? To nie je dievčenský román?

      Odstrániť
  4. No, najprv ma zaujala obálka a potom, čo som si prečítala tvoju recenziu s takýmto hodnotením, sa na toto rozhodne teším :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ooo, vtipné oddychovky, pri ktorých sa budem usmievať ako slniečko na hnoji môžem, takže by som sa ku knihe rada dostala.:) Trebárs by sme sa aj tu výnimočne zhodli.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak si ju prečítaj, aby sme to zistili :D
      Ale neviem si predstaviť, že by sa toto niekomu nepáčilo. Je to skvelé. :D

      Odstrániť