Ako randiť? Obráťte sa s prosbou o pomoc na sexy spolubývajúceho, máte zaručený úspech


Autor: Gemma Burgess
Názov knihy: A Girl Like You
Vyšlo: 1.1. 2011

"I've discovered the secret to successful singledom. I'm acting like a man. And it's working."
After breaking up with her boyfriend of, well, forever, Abigail Wood must learn how to be single from scratch. Her dating skills are abysmal, and she ricochets from disaster to disaster – until Robert, one of London's most notorious lotharios, agrees to coach her. With his advice, she learns to navigate the bastard-infested waters of the bar scene and practices the art of being bulletproof. The new Abigail is cocky, calm, composed… but what happens when she meets her match?

Táto kniha ma zaujala, keď som čítala u Judit recenziu na Brooklyn Girls. S podobnými knižkami som sa doteraz nestretla, moje senzory sa akosi automaticky zameriavali na YA, New Adult, dystópiu a fantasy. Chcela som skúsiť niečo nové, preto som dala šnacu Fifty Shades of Grey. Ale nevyšlo to. Nechápala som, prečo sa to každému páči, veď to v podstate nemalo žiadny dej, hrdinka bola blbá a situácie sa mi zdali niekedy až nereálne. Rovnako to dopadlo s Obnaženou. Týchto kníh som mala plné zuby.
Prelom u mňa nastal až pri Wallbanger a A Girl Like You.
Bolo by fakt od veci zaraďovať tieto knihy do rovnakého žánru, ale mne to nedalo a proste som ich musela porovnávať, keďže som doteraz čítala iba málo príbehov, kde mali hlavné postavy viac ako dvadsať rokov.

Hello, my little darlings. Milk in the fridge! Ham, olives, cheese, crisps etc help yourself. Call us if any problems. LOL Maman et Papa.
"I must tell Mum that LOL doesn´t stand for lots of love," I say thoughtfully.
Abigail je obyčajná dvadsaťsedem ročná žena, ktorá si uvedomí, že jej sedemročný vzťah s priateľom Peterom nemá zmysel, a tak sa s ním rozíde.
Rozhodne sa dať šancu slobode.
Lenže nepočítala s tým, koľko problémov jej to prinesie. Ako keby si po siedmich rokoch v istote zrazu uvedomila, že nevie, kam jej život smeruje. Práca ju nebaví, nevie, čo s voľným časom, a starí priatelia vlastne nikdy neboli jej priateľmi, ale priateľmi bývalého. Až príliš si zvykla na to, že ak sa nemala s kým rozprávať, zdôverovala sa Peterovi, ak nevedela v spoločnosti reagovať, ozval sa za ňu.
Lipla na ňom, a preto sa vôbec nečudujem, že byť slobodná bol pre ňu taký veľký šok. Ak s niekým tak dlho zdieľate svoj život, zanechá to na vás stopy, keď tá osoba náhle zmizne. Až po čase vám dôjde, že pravdepodobne nadobro a vy musíte zistiť, akým smerom sa budete uberať.

"What is he say?" he asks, trying to read my tiny phone sceen. "I haven´t seen a Nokia like that since Britney was a virgin."

Abigail si s výzvou zvanou sloboda poradila celkom dobre. Ale asi by nebolo správne povedať, že na to bola sama. Veľkú úlohu v jej novom živote zohral Robert, no páčilo sa mi, že celá kniha nebola len o nich dvoch. Mali sme šancu nahliadnuť aj do životov ich priateľov, ktorí sa potýkali s podobnými problémami.

V knihe išlo z veľkej časti o randenie, o to, čo vlastne čakáme od života a o nájdenie spriaznenej duše. Abigail trvalo nejaký čas, kým si uvedomila, kam patrí. Prešla si mnohými prekážkami. Na druhej strane sa človek učí na vlastných chybách a ona by sa nikdy nestala tou osobou, ktorou je teraz, keby si tým všetkým neprešla.


Páčilo sa mi, že som mohla sledovať jej nesilený vývoj charakteru. Za rok sa zmenila na nepoznanie. S utiahnutej a neistej ženskej sa vykľula sebavedomá... nenapadá mi nič lepšie ako dračica. Fakt som mala pocit, že sa mení na klon svojho spolubývajúceho. Bola ako chlap. A na rande mala vždy pocit, že jej niečo chýba.

They are 21 and they´ve already got more ambition and career smarts than I do at 28-minus-one-day. When did everyone else figure everything out?

Knižka je veľmi vtipná a chytľavá. Zábavné situácie nie sú prehnané ani komické, čo im dodáva oveľa väčší šmrnc. Máte dojem, že je príbeh reálnejší. Gemma rozhodne vie, ako správne podať tému hľadania samého seba, pretože nielen sedemnásťročné pubertiačky majú pocit, že sa nedokážu začleniť do spoločnosti. Nezáleží na veku. Aj v štyridsiatke sa môžeme cítiť úplne stratení a pýtať sa samých seba, čo sme v živote dokázali.
V tom spočíva veľká výhoda knihy. Autorka spracovala pre mňa neokukanú tému, čím si ma rozhodne získala. Skoro každé jej slovo som hltala (dobre, trochu som sa zasekla uprostred, za čo dávam dolu pol hviezdičky, ale potom som sa veľmi rýchlo pohla ďalej). Postavy sa mi páčili, každá mala niečo do seba. Bolo ich tam dosť, no nesplývali mi dokopy ich charaktery (ako sa mi to stalo napríklad pri Rekviem). Príbeh je možno trochu predvídateľný, ale v tomto prípade to nevadilo. Čítanie som si naozaj užila.

Odporúčanie: Pre všetkých vášnivých čitateľov, ktorí sa snažili nájsť hlbší zmysel v knihe Fifty Shades of Grey a nedostali ho (ako napríklad ja). Tu nájdete všetko, čo potrebujete.


10 komentárov

  1. Táto kniha ma veľmi zaujala :) Ani ja nemám rada Fifty Shades of Grey a ani Obnaženú. Už ju čítam asi tri týždne a ešte stále mám nejakých 100 strán, už ma to fak nebaví. Ale Wallbanger sa mi veľmi páčilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som ani pri Fifty, ani pri Obnaženej nešla na dvojku. Nečítalo sa to zle, len ma to proste nebavilo. Toto je také iné, viac sa mi to páčilo.

      Odstrániť
  2. Vyzerá to skvelo :) Len nachádza sa to aj v Slovenčine? Alebo aspoň v češtine? Lebo z angličtiny ma raz porazí :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nečítala som ani Fifty ani Obnaženú, takže asi môžem byť rada :D táto kniha ma však zaujala, mám rada takýto žáner :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa dosť prekvapilo, že sa mi to tak páčilo, takže určite odporúčam :D

      Odstrániť
  4. Super napísané a kniha znie dobre, akurát teda sa zatiaľ vyhýbam adult knihám...:D Možno keď budem mať sama k tomu veku bližšie.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak aj ja sa im dosť vyhýbam, ale toto sa zaujalo hlavne v´daka Judit.
      Neľutujem, že som to čítala :D

      Odstrániť
  5. Vyzerá dobre, viac než dobre. Najsamlepšie. Ách, teraz si ma totálne nakopla. A ja si poviem: "Nie, teraz nemám čas.." A dopadne to jak s Wallbangerom, že do večera začnem. :D

    OdpovedaťOdstrániť