Marie Lu, Fenomén

Autor: Marie Lu
Názov knihy: Fenomén
Názov série: Legenda
Pôvodný názov: Prodigy (Legend#2)
Vyšlo u nás: 28. 6. 2013
Počet strán: 357
Môžete si objednať TU

June a Day prichádzajú do Las Vegas a nepredstaviteľné sa stáva skutočnosťou – Vodca Primo umiera a vlády sa ujme jeho syn Anden. Republika sa tak ocitá ešte o krok bližšie k absolútnemu chaosu. Day však zo všetkého najviac túži zachrániť svojho malého brata, a tak mu nezostáva nič iné, než sa spojiť s Patriotmi. Tí im obom sľúbia pomoc pod jednou podmienkou – Day a June musia zabiť nového Vodcu.
Zdá sa, že je to mimoriadna šanca, ako zmeniť vývoj celej Republiky. Ale June si postupne uvedomí, že Anden nie je ako jeho despotický otec. Čo ak je práve on jedinou šancou na nový začiatok? Čo ak revolúcia musí mať vyšší zmysel ako osobnú pomstu? Čo ak sa Patrioti mýlia?

Stále trvám na tom, že by kniha nemala byť rozprávaná z dvoch pohľadov. June a Daya mám síce rada, no ich zmýšľanie sa mi zdá občas až príliš rovnaké a musím sa pozerať o pár strán späť, aby som zistila, z koho pohľadu teraz vlastne čítam. 
Príbeh sa ale napriek tomu posúva výrazne dopredu. June a Day utečú k Patriotom a nemajú inú možnosť, než sa k nim pridať a súhlasiť s ich podmienkami. Patrioti pomôžu Dayovi získať brata a vybavia mu operáciu nohy iba v prípade, že im pomôže s June spáchať atentát na nového prezidenta - Andena. 

Situácia v knihe sa poriadne zamotáva. Vzťahy, ktoré sa zdali byť pevné, sa rozpadajú a priatelia sa zrazu menia na úhlavných nepriateľov. Autorka nám na začiatku naservírovala jasný obraz toho, kto stojí proti komu, ale potom sa ukáže, že je to vlastne úplne inak, ako som si myslela. 
Je to dobré. Nepredvídala som veľa vecí, za čo má kniha veľké plus. Neznášam v príbehoch predvídateľnosť - niekedy sú nimi knihy až presiaknuté. Čo je to za zápletku, ak viem hneď na začiatku, ako sa to celé skončí? Má to potom zmysel čítať?

Anden podíde bližšie k bezpečnostnému sklu. "Prečo sa mi snažíte pomôcť?" 
Narovnám sa a pozriem sa mu priamo do očí. "Pretože chcem, aby mi Republika odpustila."

Je tu aj o čosi viac romantiky. Ako som už spomínala, vzťahy sa zamotávajú a vytvárajú sa dokonca milostné trojuholníky (štvoruholníky), ktoré sú našťastie zakomponované do príbehu celkom dobre a nemala som chuť trieskať si z nich hlavu o stenu. Neverím, že to poviem, ale trochu to osviežilo príbeh. 
Akcia tiež nechýbala. Stránky mi plynuli veľmi rýchlo a pravdepodobne by som to dočítala už pred pár dňami, ale čítala som to iba v škole pod lavicou a otravní profáci mi to veľmi neuľahčovali.  

Napriek všetkým pozitívam, stále som uvažovala nad tým, ako môžu mať hlavní hrdinovia pätnásť rokov. Zdalo sa mi to proste až príliš neuveriteľné. Všetko, čo dokázali, spôsob, akým rozmýšľali. Veď ani osemnásťroční nevedia takto logicky rozmýšľať. Chápem to, vycvičená vojačka a chalan vytrénovaný životom na ulici, ale aj tak. Boli až príliš dokonalí, príliš dobrí v tom, čo robili. Deti nemajú toľko skúseností ako vojaci s dlhoročnou praxou. Ich vek mi dosť pokazil celý dojem z čítania. Neustále som sa pozastavovala nad tým, že toto by decku v živote nenapadlo. 

"Prosím?" vyšteknem. "Akú pravdu o mne povedala Tess?"
"Že si sa za posledných pár týždňov trochu zmenila, ale kdesi v hĺbke duše si stále vojačkou Republiky. Skrz-naskrz. Stále si verná tým vrahom. Už si zabudla, ako zomrela moja matka a brat? Zabudla si, kto ti vyvraždil rodinu?" 

Ďalšia vec, ktorej nerozumiem, sa týka záplav. Roztopili sa špičky ľadovcov, hladina oceánov vzrástla, veľa miest zmizlo pod vodou. Neviem, či som to zle pochopila, alebo som si nevšimla vysvetlenie, ale prekvapilo ma, že západná časť Ameriky zostala v pohode a pritom taký New York by bol počas obrovských záplav ako prvý pod vodou. Vybudovali si tam nejaké obrovské hrádze? Lebo o tých sa tam písalo, ale nie v spojený s týmto mestom, tak som zmätená. 
V knihe taktiež chýbalo zopár čiarok a uvodzoviek, ale inak som si ju užila. Dokázala ma dokonca zaujať až tak, že som sa povzniesla nad všetky moje výhrady. Som veľmi zvedavá na tretí diel.  

Odporúčanie: Pre každého, kto má rád dystopické príbehy a poriadnu akciu, ktorá vám trochu rozprúdi krv v žilách. Knižka je skvelým spôsobom na zahnanie nudy v škole alebo doma. 


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatros Media

7 komentárov

  1. Pekná recenzia :) Inak, ten vek ma zarážal už v jednotke, jednoducho som odmietala brať na vedomie, že mali len 15 a predstavovala som si ich starších :D
    No teším sa na Fenomén, keď si ho prečítam, ak mi to príde :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super recenzia :) Fenomén vyzerá byť skvelý :) Už len prečítať Legendu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S tým vekom to autori často preženú.:D Inak to znie celkom dobre, hoci som nečítala ani jednotku.:D Super recenzia inak.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D akože chápem, že to má byť YA? Ale toto je na mňa priveľa. Mohli mať aspoň sedemnásť, to by som im uverila viac :D

      Odstrániť
  4. Teším, teším. Len neviem, kedy sa k tomu dostanem. (Všimla som si, že to sa stáva mojou mantrou: Kedy sa k tomu dostanem?!?!?). No čo už. Ale tiež sa mi nezdá vek tých postáv. 15 je predsa len primálo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja skôr zvyknem hovoriť "Hádam sa k tomu čoskoro dostanem." :D Ale ani tvoja mantra nie je na zahodenie :D

      Odstrániť