Nejaké zaujímavosti a čo bude v pondelok

Stále je tu akosi mŕtvo, ale mám preto dobré vysvetlenie a tým je ako inak písanie. Obdobie opráv a editovania u mňa pretrváva (netuším dokedy) a som za to rada. Už dávno som sa svojmu písaniu tak dlho nevenovala, preto to chcem využiť naplno.
Je tu ale pár vecí, ktoré ma zaujali a trochu som si na ne posvietila aj v tomto mojom zaneprázdnenom období. 

1. Knižné pirátstvo  
Priznám sa, nikdy som ho nevnímala ako niečo zlé. Predsa len je v dnešnej dobe na internete obrovské množstvo kníh, kde sa k nim môžeme všetci ľahko dostať. Ak sa ale vžijem do autorov sťahovaných kníh, už to také pekné nie je. Chápem ich, cítia sa ukrivdení a poriadne nahnevaní. Okamžite chcú, aby sa z internetu stiahli všetky ich diela. Tiež by som na tom bola podobne, keby si niekto na blogu uverejnil moju tvorbu. 
Lenže šíreniu ebookov na internete dnes nemôže nikto zabrániť a stavím sa, že prevažná väčšina ani nechce. 
Ale nedávno som pozerala veľmi zaujímavé video autora Neila Gaimana (Americkí bohovia), v ktorom rozprával práve o knižnom pirátstve. Vypočujte si niečo o  šokujúcich výsledkoch z jeho menšieho experimentu týkajúceho sa predaja kníh, na ktoré má pozitívny vplyv práve zverejňovanie tvorby na internete. 

2. WTF?!
Tento raz som mierne pobúrená kvôli obálkam. A o aké knihy presne ide?

Súboj lásky od Dominiky Spodniakovej       
Vyšlo: 13. 3. 2012 vo vydavateľstve Motýľ
Odkaz na GR
Ide o slovenskú autorku, ktorá svojou prvotinou zaujala veľa čitateľov. Príbeh je síce kratučký, ale celkom dobre sa číta, aj keď sa tam nájde veľa vecí, čo mi nesedeli. Mám ju doma na poličke. Obálka sa mi veľmi páčila a až na ten názov ma v porovnaní s inými knihami od slovenských autorov celkom bavila.

 Tajemství Elly a Michaela od Jessicy Sorensen
Vyjde: 27. 11. 2013 vo vydavateľstve Domino
Odkaz na GR
Túto autorku mám tiež rada a aj knižku som už čítala v angličtine. Páčila sa mi, ale obálka, ktorú si ponesie kniha s českým prekladom ma až tak veľmi neohúrila. To si už len v novembri kúpiť aj toto a zahrať si: "Nájdi desať rozdielov" (BTW, ak sa to niekomu podarí, má moje uznanie).

Nechcem nikoho z ničoho obviňovať. Možno je to len náhoda. Ale tu ide podľa mňa o to, kto si obálku uchmatol skôr. Aj keď je stále dostupná pre ostatných, už len preto, že je na inej knihe, by som ju na tú svoju určite nedávala. Mať doma dve knihy s rovnakou obálkou je divné a nepáči sa mi to. 

3. TMI a PJO 
Keby náhodou niekto zabudol, premiéra Mesta kostí a Percyho Jacksona 2 je už tento august. Akoby nestačilo, že nás od nej delí dobrých pár týždňov, tvorcovia nás neustále týrajú novými obrázkami a ukážkami z filmov. 
Tu sú dve, na ktoré sa neviem prestať pozerať: 
V knihe som mala Jaca rada a veľmi som sa tešila, keď sa  ukázalo, že bude hrať jeho postavu práve Jamie. Každý hovoril, že bude o ničom a pozrime sa, čo z toho vzniklo. To už len zistiť, či je aj taký zábavný, v ukážkach sme veľmi nemali možnosť odhaliť jeho vtipnú stránku. 
Na druhej strane Simona som v knihe príliš nemusela, ale jeho predstaviteľ vyzerá brutálne a mám dojem, že sa mi bude zdať menej otravný vo filme ako v knihe. Prepáč, Cassandra, nič v zlom. 


Čo k tomu dodať. Je tam Logan a knižná séria Percyho Jackson je parádna. Film bude úžasný. Aj keby ho ostatní ofrflali, silne pochybujem, že by som medzi tých nešťastníkov patrila aj ja. 

4. Kniha a film
Veľa ľudí až príliš zrovnáva knihy s filmami natočenými podľa nich. Nepáči sa mi to. Ja som len rada, že môj obľúbený príbeh chce niekto presunúť na filmové plátna a to, aký je film verný knihe, ma veľmi nezaujíma. Pozerám sa na to ako na dva odlišné príbehy, pretože knihu napísal jeden a film vytvorili iné. Iná fantázia, proste všetko. Osoba, ktorá sfilmuje knižný príbeh, ho môže vnímať odlišnejšie ako autor a to už ani nehovorím o tom, že ho treba napchať do dvoch hodín, čo je vždy nesmierne náročné. Obdiv patrí obom stranám. 
Nemá zmysel nadávať, keď niečo nie je tak "ako malo byť". Knižný svet a naše predstavy sú nekonečné. Tvorcovia majú v podstate obmedzené možnosti, pretože veľa vecí, ktoré vidíme v hlave, sa vôbec nedajú dať do filmu a zrejme by na divákov nemali taký istý efekt. Každý sa musí prispôsobiť a diváci nie sú výnimky. Film nebude nikdy presnou kópiou knihy. 

5. Čo bude v pondelok?
Dúfam, že ste všetci pripravení. V pondelok sa začína súťaž s názvom Po stopách blogerov, ktorú organizujeme v spolupráci s viacerými blogerkami. Na čele tohto všetkého stojí Munkiki a výhry budú naozaj zaujímavé.
V pondelok sem určite zavítajte a zapojte sa. Budeme rady. 



6 komentárov

  1. Zastávam taký istý názor... v žiadnom prípade sa nedá kniha porovnávať s filmov. A keď "tam zabudli dať moje najobľúbenejšie časti." Nech si to potom skúsia sami, keď sú taký múdri

    Akoby sa so súťažami pretrhlo vrece :)
    Ale teším sa :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vieš, koniec roka, asi má každý dôvod robiť súťaže, hlavne preto, lebo je rád, že prežil ďalší rok školy :D
      Ale priznám sa, súťaž, ktorú vymslela Munkiki sa mi hneď zapáčila. Bude to zaujímavé a aj výhry. :D

      Odstrániť
  2. Teším sa na TMI aj na Percyho 8P Logana aj Jamieho zbožňujem! 8P
    Jeden jediný film som videla, ktorý bol vernou kópiou knižnej predlohy - Charlieho malé tajomstvá - a to preto, lebo režisér je autor knihy 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak Charlieho malé tajomstvá boli dosť dobre spracovaný, len niektorí ľudia, čo nečítali knihu, sa sťažovali, že to nepochopili.

      Odstrániť
  3. Do kina. Do kina. Pôjdeme do kina. Ja sa tak teším. :D Čo sa týka obálky, vôbec som ju nezaregistrovala, ak by som nevidela tvoj rozhorčený status na GR. vtedy som sa už samozrejme aj aj zdesila. Nechápem, prečo zmenili pôvodnú obálku. Veď tá bola dokonalá...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som pôvodnú ani nevidela, myslela som, že táto je prvá :D A som zhrozená. Akože rozprávala som sa o tom s Michelle a pochopila som to tak, že Motýľ odniekadiaľ kúpil obrázok či čo, ale to neznamenalo, že ho niekto iný nemohol tiež kúpiť. Aj keď podľa mňa tu ide skôr o to, aké si urobí vydavateľstvo meno. Nepáči sa mi, že sú rovnaké.
      DO kina, veru, jááá už odpočítavam dni a štve ma, že furt dá niekto hore nové obrázky, ako keby nestačilo, že už som aj tak netrpezlivá :D

      Odstrániť