Anjeli sú späť!

Autor: Cynthia Hand
Názov série: Nadpozemská
Názov knihy: Zasvätená
Pôvodný názov: Hallowed (Unearthly#2) 
Vyšlo u nás: 4. 2. 2013 v Albatros Media
Počet strán: 341
Knihu si môžete kúpiť TU

Clara sa vzoprela svojmu poslaniu a rozhodla sa z horiaceho lesa zachrániť Tuckera. Odhalí však Christianovo tajomstvo: je tiež anjelom. Spojenie medzi Clarou a Christianom sa prehlbuje, ako keby ich k sebe viazalo osudové puto. Clara ale ľúbi Tuckera a rozhodne sa s ním zostať. Situáciu zhoršuje nová vízia, v ktorej sa Clara so svojimi blížnymi ocitá na pohrebe – zúfalo sa snaží zistiť, koho stratí. Je možné zmeniť budúcnosť? Zachrániť toho, kto má zomrieť? Je možné beztrestne odmietnuť splnenie poslania? Dokáže Clara bojovať s Čiernym krídlom, ktorý ju sleduje a zahaľuje svojím nekonečným smútkom? Bude konečne Clara zasvätená do tajomstiev vlastného osudu, dozvie sa od svojej mamy všetko, čo jej zatiaľ bolo zatajované? Clara musí byť statočná – temné sily sú stále nablízku...


Na Zasvätenú som sa  tešila. Po prvej časti som bola veľmi zvedavá, aké nové odhalenia ešte v tejto sérii nájdeme. Autorka má jedno veľké plus. Dokáže čitateľa rýchlo zaujať a vtiahnuť do svojho sveta. Získala si ma prvými stranami, knihu bolo takmer nemožné odložiť na bok. Svižný a jednoduchý štýl písania mi výborne sadol a nenudil. Prečítala som ju na dva šupy a na konci som pátrala po ďalších stranách ako hladný pes po granulách. 
Cynthia má veľmi dobre naštudovanú anjelskú tematiku a očividne vie, o čom píše. Napriek tomu sa mi ale zdá, že je kniha viac zameraná na vzťahy medzi jednotlivými postavami. Clara miluje Tuckera, ale osud chce, aby bola s Christianom. Tucker miluje Claru, ale Christian pravdepodobne tiež vďaka jeho poslaniu a prepojeniu s Clarou. Budete veriť osudu alebo srdcu? 
Znie to ako dobré klišé, nie? 
Niekedy je zdraviu prospešné pustiť sa do podobných kníh. Dievčatá okolo mňa sa stále sťažujú, koľko sladkých scén a "oh, I love so much, but I am not good for you. We should break up."  príbehov čítajú, ale nikdy s tým neprestanú. V hĺbke duše sme všetky iba baby, ktoré tieto veci žerú. Cynthia to vie. Myslím si, že ona je tiež jednou z tých báb a rozhodla sa napísať vlastný príbeh, v ktorom nemôžu mať hlavné hrdinky vždy to, čo chcú a večne to oplakávajú. V tých lepších prípadoch sa nakoniec rozhodnú správne. Modlime sa za Clarin správny úsudok, v dvojke sa totiž vybral na dovolenku a niekedy som sa samej seba pýtala: "Čo to dievča dopekla vyvádza? A prečo rozmýšľa stále dookola o tom istom?" No potom som sa nad ňou zamyslela a došlo mi, že keby som sa ocitla na jej mieste, asi by som bola v rovnakom rozpoložení ako ona. Mala to ťažké. 
Napriek tomu sa mi zdalo, že sa dej až tak výrazne neposunul. Stále sme boli v Jackson Hole, Clara mala víziu a snažila sa odhaliť jej zmysel, obšmietali sa okolo nej dvaja chalani, chodila do školy, občas sa pohádala s Jeffreym a nie raz natrafila na osamelé Čierne krídlo, ktoré malo zrejme jedinú zábavu v tom, že ju sledovalo. Aj keď sa mi nepáčilo, čo spravila autorka s jednou nemenovanou postavou, nehnevám sa na ňu za to, pretože to dodalo príbehu väčšiu hĺbku. 

Zasvätená bola vlastne veľmi smutná kniha. Prerevala som z nej dobrú polovicu a stále som pri tom nadávala. Plakanie nie je dobré, no Cynthia má bod za to, že u mňa dokázala vyvolať takú silnú reakciu. V poslednej dobe sa mi to pri veľa knihách nedeje. Naposledy som sa takmer rozplakala pri The Coincidence of Callie and Kayden, ale ten koniec ma tak šokoval, že žiadne slzy neprišli. 

Ak obľubujete akčné scény, opäť vám radím, aby ste sa tejto knihe oblúkom vyhli. Nesie sa skôr na pokojných vlnách, dej je zameraný na postavy a na spoznávanie anjelského sveta. Kniha vo vás vyvolá veľa zložitých a nie vždy dobrých emócii, ale napätie z adrenalínovej jazdy určite nie je jednou z nich. Veľkým pozitívom sú chytľavé charaktery, ktorých osud vás zaujíma.


"No páni," povie, keď ma zbadá. "Máš zaracha, vieš o tom?"
"Čo mám robiť?" opýtam sa. 
"Mala by si mať fakt dobrú výhovorku. A snáď by si sa mohla aj rozplakať - dievčatá to tak robia, nie? A možno by pomohlo, keby si bola vážne zranená. Keby ťa musela uzdraviť, pravdepodobne by bola k tebe milšia." 
"Ďakujem," poviem mu. "Fakt si mi pomohol."
"Och, Clara, ešte jedna vec," zavolá za mnou, keď vykročím po špičkách hore schodmi, "možno by si si chcela otočiť tričko, aby nebolo naopak."


Tucker je Tucker, vždy sladký a dokonalý. Nejedno dievča by nad ním slintalo a prosilo ho, nech ju aspoň raz nazve: "Mrkva". Je postavou, nad ktorou sa musíte pozastaviť a usmiať sa. Ste zvedaví, aké by to bolo naozaj sa s ním stretnúť a či by aj vo vás dokázal vzbudiť také silné pocity ako v Clare. Tuck je jedna z najlepších mužských postáv, o akej som mala možnosť čítať. Už len kvôli nemu si kniha zaslúži veľa veľa hviezdičiek. 
Christiana by som  tiež hneď neodsúdila. V mnohých recenziách na neho kydajú a hovoria, že ho v Clarinom živote nechcú. Myslím si, že Christian má v sebe niečo viac, ako niektorí vidia a ani sa nepokúsili dať mu šancu. Clara nie je jediná, kto má problémy s anjelskými poslaniami a Christian je iba chalan. Občas mu vysiela zmiešané signály, nehľadiac na to, ako nad ním slintala po príchode do Wyomingu. A teraz ho už nechce. Je jasné, že Christian reaguje opačne, pretože našou prirodzenou vlastnosťou je vždy túžiť po tom, čo nemáme. Ale nejde len o to. Christian a Clara si prežili svoje, spája ich rovnaký pôvod, tajomstvo a dobre si rozumejú. Stojí pri nej vždy, keď niekoho potrebuje. Je logické, aby ho mala aspoň trochu rada.
Možno je tu Tuck, no keby kniha smerovala inde a Clara by s Tuckom nič nemala, na GR a po nete by som pravdepodobne v každej druhej recenzii našli vety typu: "Christian je úžasný! Prečo sa už konečne nedajú dokopy?"
Mám rada oboch chlapcov a nech si každý hovorí, čo chce, obaja si zaslúžia vlastný šťastný koniec. 

Odporúčanie: Je to príjemná oddychovka s milým príbehom a dobre vypracovanými postavami. Ak nehľadáte nič epické a ohromný boj medzi dobrom a zlom, Zasvätenú si rozhodne prečítajte. 



4/5

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatros Media

11 komentárov

  1. Pěkná recenze, na Zasvěcenou už se moc těším :). A jsem zvědavá, jak to Clara vyřeší s těma svýma klukama :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. A v dvojke toho veľa nevyrieši. Práve naopak. :D

      Odstrániť
  2. No, to teraz naozaj nebude pre mňa, nič také nehľadám a netuším, či vôbec zoženiem prvý diel. Fakticky, ja som vedela, že toto nebude nič pre mňa. Pchá, zase raz budem mať medzery v literatúre. xD

    Čo už...
    zaujímavé ako prestávam slintať, teraz, keď čítam Modrú jako safír. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemám na slintanie čas. Skôr prechádzam od jedného záchvatu smiechu k druhému. Ešte som nezažila aby sa kniha naozaj stala stredom vesmíru. A máš pravdu.
      Xemerius je the best
      ("Napuchlej pysk" .- o trete ráno som sa nemohla ani nadýchnuť tak som sa smiala) :D

      Odstrániť
  3. Já mám Zasvěcenou doma už asi dva měsíce a nějak se do ní nehrnu... No doufám, že skončí s Tuckerem, protože on je naprosto dokonalý. Souhlasím s tebou, že je to jedna z nejlepších mužských postav :D Jinak pěkná recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D
      Hádam sa do toho raz pustíš, rýchlo sa to čítalo, Cynthia píše dosť jednoducho a netreba sa nad všetkým príliš zamýšľať :D

      Odstrániť
  4. Rozhodne si to plánujem prečítať 8) 1. diel sa mi veľmi páčil a nemôžem sa dočkať, kedy to už budem čítať. Mne v 1tke Christian "nevadil"-nebola osm z neho unesená, prílišná dokonalosť mi pripomínala Edwarda 8D a potom dostal väčší priestor Tucker a ja som sa proste rozplývala! Už na začiatku sa mi svojím Clariným podpichovaním zapáčil 8P Neveim si však predstaviť, že by som fandila vzťahu Clara a Christian, keď tam je Tucker! 8P ale je zaujímavé sledovať, že Christian vôbec nie je typ chlapca, že bývalý, ktorého stále miluje alebo osudová láska, od ktorej sa nevie odtrhnúť, teda aspoň v 1. dieli mi to tak prišlo, hlavne keď stále lúbil svoje dievča.
    Rozhodne sa teším na 2ku. Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Opäť ďakujem :D
      Tak nebudem prezrádzať, ale medzi nimi sa toho dosť veľa zmení. Priznám sa, ja som už prečítala aj tretí - posledný - diel, bola som na to veľmi zvedavá a... čo ja viem. Priznám sa, že od vyvrcholenia série som čakala viac.

      Odstrániť
  5. Súhlasím a spätne sa na to pozerajúc, možno nie Christian je ten, čo mi prekáža, ale samotná existencia ľúbostného trojuholníka mi lezie asi na nervy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to spočiatku nevadilo, ale potom už akosi začalo :D

      Odstrániť