RC: Črepiny duší

Autor:Mary Lindseyová 
Názov série: Souls
Názov knihy: Črepiny duší
Pôvodný názov: Shattered Souls
Slovenské vydanie: Albatros Media 
Vyšlo u nás: 29. 10. 2012
Počet strán: 306
Knihu si môžete kúpiť TU

Lenzi počuje hlasy a má čudné vízie. Postupne ju to pripravuje o rozum a bojí sa, že skončí so schizofréniou ako jej otec, ktorý sa ešte aj zabil. Lenzi sa snaží potlačiť hlasy užívaním Xanaxu, ale iba ona vie, že jej ani trochu dnešná medicína nepomáha.
Väčšinou je to tak. Ak  počujete čudné hlasy, vidíte divné veci a všetci si o vás myslia, že ste blázon, s najväčšou pravdepodobnosťou sa čoskoro dočkáte návštevy v podobne krásneho chalana, s ktorým máte silné prepojenie a ktorý vám povie, že nie ste ako váš otec, ale kontaktujú vás duchovia.
Lenzi je ten lepší prípad, pretože presne toto sa jej stalo. Jej otec mal zrejme smolu, a keď sa rozdávali schopnosti Hovorcov, on pri tom nebol.
Priznám sa, s prvou polovicou knihy som sa akosi nevedela stotožniť a niektoré situácie mi prišli absurdné a nepremyslené. V tej druhej polovici, ktorú som začala čítať so značným odstupom času, sa však všetko zlepšilo a uvedomila som si, že mi na knihe trochu nesedel len štýl písania. Zdal sa mi príliš jednoduchý a musela som si naň zvykať. Situácie sa v príbehu rýchlo striedali za iné a tak nečakane, že som to ani nepostrehla a Lenzi bola zrazu nie vo svojom dome, ale v Aldenovom aute alebo u neho doma.
Trochu mi liezlo na nervy, ako sa jej večne niekto pýtal: "Si v poriadku?" A ona prikývla. Stále len prikyvovala, ako keby mala zaseknutý krk. Vedelo to dievča vôbec povedať nie?
Každému čitateľovi bolo jasné, že v poriadku nie je. Veď videla duchov a nejaký chalan jej povedal, že je reinkarnovaná a hrá dôležitú rolu pri udržiavaní rovnováhy medzi svetom živých a svetom duchov, ktorí z nejakého dôvodu nemohli prejsť na Druhú stranu. Spočiatku mi to pripomínalo Stratené duše a Melindu s jej darom, no keď sme sa konečne dočkali nejakej lepšej akcie, názor som zmenila.

Jemne pritisol svoje teplé pery k mojim. 
"Počkaj chvíľu, povedal si, že by sme to nemali robiť!"
"Nie. Toto nebolo vôbec také ako to, čo sa malo stať minulú noc. Stále som takto bozkával Rose."
"To iste. Bozk je bozk, Alden."


Páčilo sa mi, ako sa mohli do Lenzinho tela dostať Posadnutí alebo prostredníctvom nej komunikovali so svetom Uväznení, aby sa konečne zbavili bremena, ktoré ich držalo na Zemi, a odišli ďalej.
Ďalším plusom bola postava Aldena. Najprv bol taký obyčajný, hovorila som si, toto bude nejaký nudný románik, ale vzišlo z toho naozaj niečo hlbšie. Lenzi bola do neho zamilovaná aj napriek tomu, že ho dobre nepoznala, ale stále bola na pochybách, že si ju pletie s jej starým ja. Nechcela to, chcela, aby ju vnímal ako súčasnú Lenzi. Nepáčilo sa mi akurát to, že sme sa o jeho minulosti veľmi veľa nedozvedeli. Je mi jasné, že už od počiatku sveta boli tí dvaja ako Pat a Mat, no určite musel mať nejaké rodiny a aj iné problémy v minulosti, ktoré sa jej netýkali a nejako ho poznačili. Po toľkých životoch?


"Takže to, kým som a to, čo teraz chcem, nie je dôležité? Záleží len na tom, čo chcela Rose? "

Naopak taký Zak, toho som veľmi nemusela. Nepáčil sa mi hneď, ako sa v knihe objavil. Neviem prečo, vždy som si ho predstavovala ako  motorkára s hroznou minulosťou, celého potetovaného, ktorý by vedel napríklad ublížiť frajerke, keby sa veľmi opil. Nech si hovorí každý čo chce, jeho charakter by som najradšej prepísala a to nie som fanúšik FF.

A nakoniec by som sa už vyjadrila asi len k akcii. Bolo až prekvapivo zaujímavé, ako jednoducho sa všetky ich situácie vyriešili, autorka vôbec nešla do extrémov a nehľadala si žiadnu ťažkú cestu, čo z veľkej časti zapríčinilo, že sa mi zdala kniha narýchlo napísaná. Väčšina súvislostí alebo indícii, ktoré sa zvyknú v knihe zjaviť a čitateľ ich nepokladá za dôležité, boli v tomto príbehu dosť očividné. Keby sa s tým Mary trochu pohrala, vôbec by to neprišlo na škodu.
No čo. Sú knihy, ktoré vám zmenia život, ktoré znenávidíte a ktoré vám nevadia. Túto by som zaradila asi do tretej skupiny.

Odporúčam: Ak nehľadáte nič prevratné s hlbokou myšlienkou, určite si knihu Črepiny duší prečítajte. Je to príjemná oddychovka, aj keď chvíľu trvalo, kým sa do písania autorka dostala. Určite by som príbeh neporovnávala s TMI alebo s VA, no za prečítanie stojí. Môže byť príjemným osviežením dňa. A hlavne sa nenechajte odradiť začiatkom, ako som to urobila ja a potom som to ľutovala.


Ďakujem vydavateľstvu Albatros Media za poskytnutie recenzného výtlačku. 

4 komentáre

  1. Obálka je veľmi pekná aj tá téma celkovo, takže určite rada by som si to prečítala 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásna obálka pekne napísaná recenzia. Knihu už mám na t-r, aspoň myslím, no nechystám sa s ňou príliš ponáhľať. .D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj neviete či už vyšiel druhý diel v slovenčine. :-)
    Dakujem za odpoveť.

    OdpovedaťOdstrániť