3xHH

Séria, ktorá sa najprv tvárila nenápadne, ale keď ste ju začali čítať, nemohli ste sa od nej odtrhnúť. Séria, ktorá vám vyčarila mnohokrát úsmev na tvári a občas ste kvôli nej vyronili aj slzy. Séria, ktorá vás prekvapila a v niektorých momentoch šokovala.
Každý si chce niečo také dobré prečítať. Nemám pravdu? Takže o čom hovorím?
No predsa o Hex Hall!

Prvý diel som čítala už dávnejšie, ale dočítala som ho až s ročnou prestávkou. Druhý diel na tom bol rovnako. Niečo sa u mňa zvrtlo až teraz a dostala som chuť opäť sa vrátiť do Hecate Hall! Je to presne jedna z tých kníh, v ktorej nie sú otrepaní upíri, vlkolaci, víly ani duchovia. Aj keď sme tu už všetko mali, pripadá vám to ako niečo nové a nepoznané. Chcete vedieť, čo bude ďalej a kvôli výbornému štýlu písania si ani neuvedomíte a ste na konci prvej časti. Potom druhej a nakoniec tretej. A je koniec. 
Už pár hodín po dočítaní posledného dielu si hovorím, prečo toho nemohlo byť viac. Malo toho byť viac! A hlavne v poslednej knihe. Autorka si zrejme šetrila humor na ďalšie knihy, ktoré plánuje vydať. 

Hex Hall series: 
 1. Hex Hall
 2. Demonglass
 3. Spell Bound


 Šestnásťročná Princezná Sopie Skvelá Mercerová je čarodejnica. Aspoň si to o sebe myslí, až kým ju jej vyvádzanie a nerozvážne čarovanie nedostane do školy pre potvorky. Hecate Hall leží na Greymalkinovom ostrove, ktorý je sám o sebe tajomný. Sophie sa spočiatku škola nepozdáva. Ako expertka na prúsery vie, že žiadny školský rok nebude prebiehať ľahko a je jedno, či ju matka zavrie medzi vlkolakov, temné a svetlé čarodejnice a medzi víly.
Niečo sa ale zmení. Až tu začne Sophie zisťovať, aká je odlišná a čo všetko o svojej rodine nevie.

 Tri dôvody, prečo si musíte prečítať Hex Hall:

1. Autorka vie, čo robí - Rachel má neuveriteľný talent postrkovať informácie čitateľovi postupne a veľmi nenápadne. Vôbec si nevšimnete, koľko toho o svete Prodigia viete, kým neprečítate príbeh až dokonca. Na prvý pohľad sa kniha tvári nevinne s jednoduchou zápletkou, ktorá je prekombinovaná zábavnými dialógmi postáv. 
To však ani zďaleka nie je všetko, pretože knihy, ktoré sa na prvý pohľad tvária tak ako Hex Hall, sú v skutočnosti najcennejšími titulmi dnešného knižného trhu.
 Každá dobrá kniha by mala mať niečo svojské a jedinečné. Štýl písania Rachel Hawkinsovej je jednoduchý, zato vás vtiahne do deja a je zapamätateľný. Keby som dostala nejakú knihu bez názvu a autora a napísala by ju Rachel, som si takmer istá, že by som to rozpoznala. Hlavne preto ju obdivujem. Neplytvá slovami, mám pocit, ako keby si premyslela každú vetu. Je výbornou spisovateľkou a zápletka série Hex Hall je naozaj zložitá, keď sa nad tým trochu zamyslíte. Muselo trvať dosť dlho, kým vznikol z pôvodného rukopisu taký dobrý príbeh. 
 
2. Dokonalé charaktery - O veľa postavách sme už počuli, aké sú dokonalé, no niektoré z nich nesiahajú expertom v HH ani po päty. Sophie je nebojácna hrdinka, vie sa postaviť za spravodlivosť, ale ani jej tvrdohlavosť nie je nikomu cudzia. Je výrečná a srší sarkazmom, ktorý zrejme zdedila po oteckovi. Jej mama nemá podobný zmysel pre humor, za čo sa nie raz pohádali a Sohpie dostala zaracha. Okrem sarkazmu má aj charizmu, čo z nej robí jednu z mojich obľúbených hrdiniek. Nenechá si skákať po hlave a postupom času sa naučí využívať svoje schopnosti oveľa rozumnejšie. Konečne som nečítala o blbej a naivnej sliepke, ktorá na dvoch stranách reve, lebo nemôže byť so svojím milovaným a hladiť ho po hlavičke vždy, keď si zmyslí. To, čo Sophie cítila, čo si myslela a ako konala, bolo odôvodnené a logické. Nepozastavovala som sa nad odstavcami a nehovorila si: "O čom to sakra melie?!" 
Potom je tu Dokonalý Nádherný Úžasný Archer Môj Miláčik Cross, ktorého by si neobľúbila iba čitateľka, ktorá žerie sladké keci Edwarda Cullena a o iné sa nezaujíma. Archer je pravý hrdina dvadsiateho prvého storočia. Ak má ešte niekto radšej sarkazmus ako Sophie je to zrejme on. Jeho postoj opieram-sa-o-stenu-s-rukami-vo-vreckách-a-usmievam-sa-ako-bad-boy mi neraz vyrazil dych a to je iba knižná postava. Vedela som si ho dokonalo predstaviť a ešte teraz plačem, že som sa s ním musela po tretej časti rozlúčiť. Vráťte mi ho niekto!
Jenna rozkošná upríka so slabosťou pre ružovú je ďalším výborným charakterom. Páčilo sa mi, ako statočne bojovala proti rečiam, ktoré sa o nej šírili. Sophie sem - tam tiež zapochybovala, ale napokon sa vždy správne rozhodla a stali sa z nich BFF.
Cala som takisto zbožňovala. Aspoň raz som nenatrafila na typického otravného chalana, ktorý bol tiež zamilovaný do hlavnej hrdinky a neprestal ju prenasledovať, aj keď vedel, že je zamilovaná do chalana, ktorý sa objavil v knihe ako prvý. Cal bol zlatíčko, super obetavý, pozorný a trpezlivý, čo však nebola žiadna podivnosť, keďže používanie liečiteľských schopností si ju vyžadovalo. 
Aby som nevychválila iba dobré postavy, je čas spomenúť aj zopár záporákov: Napríklad taká Anastasiu  Casnoffovú a jej sestru Laru, ktoré stáli za všetkým chaosom. Pri tej prvej ťažko povedať, vstúpila si do svedomia až v poslednej chvíli, čo má chvíľu nechalo na vážkach. No záporák je tak či tak.  V podstate mohol za celú situáciu vyvolávania démonov ich otec Alexei, ktorý si myslel, že ich ovládnutím ochráni Prodigium pred hrozbou. Ťažko povedať, či išlo iba o sebecké úmysly získať neuveriteľnú moc, alebo mala ich rodina naozaj v pláne chrániť a bojovať za práva Prodigia.

3. Vzťah Sophie a Archera - Áno! Áno! Už len kvôli scénam s nimi by som Hex Hall mohla čítať stále dookola a smiať sa na ich dohadovaní. Nechýbali ani horúce scénky, ktorých nebolo až tak veľa, ale o to viac ste si ich cenili. Ich vzťah sa mi ťažko prirovnáva k niekomu inému. Tiež mal svoju špecifickosť a jedinečnosť, ktorou vás fascinoval, takže si myslím, že ich vzťah je jedným z tých, s ktorým sa budú zrovnávať iné nepodarené napodobeniny. To je skoro ako keď sa niekto pokúsi vytvoriť Syndey a Adriana alebo Bellu a Edwarda a na konci si hovorí, čo urobil zle, keď mu to nesedí. 
Mám novinku. Láska, o akej sme mali možnosť čítať v Hex Hall, sa nedá napodobniť, preto si o nej musíte prečítať sami, aby ste to pochopili.

Ak smútite po tretej knihe rovnako ako ja, lebo chcete viac, odporúčam -->

Názov série:  Hex Hall Spin off
Názov knihy: School Spirits
Vychádza: 14. 5. 2013

O čo ide: Hlavnou hrdinkou je Izzy Brannicková, ktorá sa ukázala už aj v Spell Bound. Izzy je trénovaná na lovenie príšer, nič iné nepozná. Nechodila do normálnej školy, nemala frajera ani poriadnych priateľov a v živote sa spoliehala iba na dve osoby. Na mamu a sestru. Keď však jej sestra zmizne kvôli ich nebezpečnému spôsobu života, Izzy a jej mama sa presťahujú do nového mesta, aby si dali pauzu. Ale ani miesto, kde žijú nie je až také obyčajné, ako sa zdá. Izzy začne chodiť na strednú školu, kde sa po čase objaví séria podivných útokov a Izzy sa rozhodne využiť svoj talent. Pokúsi sa záhadné útoky rozlúsknuť. Ale pre normálneho tínedžera je ľahšie povedať ako uskutočniť. Pre dievča z nebezpečného prostredia, ktoré sa naučilo veriť v prvom rade svojim inštinktom a spoliehať sa iba na seba, je dosť čudné zrazu sa dostať do kolektívu priateľov a dokonca sa možno aj zamilovať. 
Môže Izzy veriť novým priateľom? Dokáže odhaliť pravdu o záhadných útokoch predtým, ako sa zraní viac ľudí? 
Ak si prečítate School Spirits, dozviete sa odpovede na tieto otázky. 

11 komentárov

  1. Zbožňujem túto sériu! nemôžem sa dočkať, kedy sa mi do rúk dostane 3. diel! a ten spin-off vyzerá úžasne! zbožňujem Rachelin štýl písania 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak trojka bola dobrá. Viac sa mi síce páčili prvé dve časti, ale nebol to až taký pokles, aby som znížila hodnotenie.
      A na spin off som zvedavá aj ja. Veľmi! Izzy bola v Spell Bound super :D

      Odstrániť
  2. Ja som taká rada, že táto séria sa vzmáha. :D Naozaj, zbožňujem ju už dlho a teraz sú z nej všetci happy a ja len sa tak usmievam, keď čítam recenzie a myslím: Hej, skoro ste na to prišli, že to je fakt perfektné. :D :D Inak na ďalšiu knihu z autorkinho pera sa poriadne teším. Už aby bol 2013. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. PS: Konečne, konečne sa mi podarilo stať sa nasledovateľom tvojho blogu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to teda hej. Ale zase nemôžem povedať, že najviac sa teším na School Spirits, keď vychádzajú aj Indigo spell, Boundless a Clockwork princess :D to budú asi ako ďalšie Vianoce.
      PS: Zázrak, že to ide, ale inak aj ja som s tým mala niekedy problém

      Odstrániť
    2. Iste, ani ostatné knihy nie sú na zahodenie. :D

      Odstrániť
  4. Ja chcem School spirit!!!! a to hneď!!!!! :D A ak niekto ešte nečítal Hex Hall tak by to mal rozhodne napraviť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja chcem zase viac Archera! Dúfam, že sa v SS aspoň ukáže :D vôbec by mi to totiž nevadilo. Alebo by tam mohol niekto s podobným charakterom, koho by som mohla rovnako zbožňovať.

      Odstrániť
  5. Už je School Spirits v prodeji ? Na tuto knihu jsem te´d narazila a zajímalo by mě,jestli už je v prodeji ? :D hodně jí chcem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ta school spirits vypadá dobře. Rozhodě si ji hodlám pořídit. Hex Hall je boží, takže school spirits by měla být taky.

    OdpovedaťOdstrániť