Kameň večnosti (Nemŕtvi#1)

Autor: Michaela Vysloužilová
Názov série: Nemŕtvi
Názov knihy: Kameň večnosti
Dátum vydania: kniha nebola vydaná (zatiaľ)
Počet strán: 376

Šestnásťročná Carry žije v meste, kde v lesoch číhajú nebezpeční démoni a iná podradná háveď.
Carry je polovičná upírka. Spočiatku sa zdá, že má všetkých na háku, voči ľuďom je ľahostajná, lebo sa riadi pravidlom "ak nemáš priateľov, nemáš žiadnu slabosť" a po nociach loví démonov, aby urobila mestečko o trochu bezpečnejším. Je to typ silnej a sebestačnej hrdinky, pri ktorej sa na prvý pohľad zdá, že presne vie, čo od života čaká a nedúfa, že jedného dňa sa stane nejaký zázrak a vyslobodí ju z kliatby, s ktorou sa už narodila. Je realistka, snaží sa prežiť.
Jej prežívanie sa však pekne zvrtne, keď sa jej do cesty pripletú tri obyčajné dievčatá. Cam, Alexandra a Christie sú čarodejnice a snažia sa vyvolať Kruh Draka. Bez ich kamarátky, Melindy, ktorá zomrela, však veľmi neveria, že sa im to podarí. Všetky tri majú jedinečné vlastnosti a charakter. Kým Cam je neskutočne tvrdohlavá, vo všetkom musí byť jednotka a nenechá si skákať nikým po hlave, Alexandra je naopak plachá a vôbec nie je stavaná na boj s démonmi. Keby mohla, najradšej by sa svojho miesta v Kruhu vzdala. A Christie? Je výbušná a pri nej sa mi najťažšie určovalo, čoho je schopná. Zostala pre mňa veľkým tajomstvom, lebo vždy keď som si myslela, že sa zachová tak, urobila niečo úplne iné a mňa to fakt prekvapilo. Na knihách milujem, že ma môžu prekvapiť. Mnohé, čo som čítala, boli nepremyslené a charakter postavy býval často veľmi predvídateľný. Nie, nie! Tak by to byť nemalo.

Ako keby Carry nestačilo, že ju otravujú tri bosorky, na krku má ďalšiu neželanú osobu, s ktorou sa nechcene zbližuje a zisťuje, že s ňou má toho spoločného viac, ako by si kedy myslela.
Nie je to nikto iný ako Casey.
Je to ten typ zlého chalana, ktorého si aj tak všetci zamilujú. Spočiatku sa zdá, že je to hajzel, ktorý iba ubližuje dievčatám a záleží mu len na sebe. No Carry je expertkou, ak ide o čítanie ľudí, a tak sa pri Caseym prekope až hlboko k jeho pravým citom a odhalí, kde je skutočná príčina jeho správania. Ako by ste sa postavili klamstvám, ktorými vás zasypávajú rodičia celý život? Zmierili by ste sa s tým alebo by ste sa cítili zradení?
Casey je podľa mňa veľmi citlivý a zraniteľný chalan, aj keď sa to snaží nedávať najavo. Väčšina sklamaných ľudí sa uzavrie do seba a so svojimi trápeniami sa nikomu nezveria, lebo sa boja, že sa znovu popália.
Ťažko povedať, či sa so svojím krutým osudom vyrovnával ľahšie Casey, alebo Carry. Obaja na to išli inak a zároveň veľmi podobne. Nikomu nedôverovali a potom, keď sa našli, ich svet sa prevrátil hore nohami, pretože si uvedomili, čo všetko ich spája. Podobná životná trauma dá často dokopy dve osamelé duše.
Ich vzťah sa vyvíjal veľmi zaujímavo, a aj keď si Carry vždy myslela, že je Casey pekný (ktorá baba v škole si to nemyslela), nezamilovala sa do neho hneď na prvý pohľad, ako to v podobných knihách býva. Tam je už v druhej kapitole opísané, ako hlavná hrdinka slintá na sexy chalanom a nevie sa dočkať, kedy jej dá taký poriadny francuzák. Michelle to vôbec neprehnala, aj napriek nadprirodzenému svetu, všetko sa mi zdalo oveľa reálnejšie, v tomto krásne napísanom príbehu sa odrážal skutočný život a ja som sa chcela dostať na koniec, aby som vedela, ako to všetko dopadne, ale taktiež som dúfala, že sa to nikdy neskončí. Knižka vo mne vyvolala množstvo emócii, pobavili ma niektoré hlášky a hlavne sa mi páčil štýl písania.
Taktiež ma veľmi potešilo, že sa Michelle nesústredila iba na vzťah Carry a Caseyho, ale okrem toho sa zaoberala aj inou problematikou. Už ma nudí čítať dookola klišé príbehy, kde je hlavnou zápletkou romantický trojuholník. Tuto bolo prvoradé zastaviť apokalypsu, išlo o Carry a o to, ako sa počas celej knihy vyvíjala, hľadala samú seba a chcela zistiť, kam patrí.

A najviac ma potešilo to, že Kameň večnosti je z pera slovenskej autorky. Knižku zatiaľ nevydala, ale ja budem držať palce, aby jej to raz vyšlo.
V prvom rade, aby to niekedy aspoň skúsila vydať. Odporúčam všetkým fantasy fanatikom, ktorí sa zaujímajú o kvalitný a dobre premyslený príbeh. V tomto totiž jednoznačne nájdete všetko, čo hľadáte.




4 komentáre

  1. super recenzia, so všetkým čo si o KV napísala súhlasím aj o Caseym a jeho povahe aj o jeho vzťahu s Carrie :) túto "knihu" by som vedela ospevovať donekonečna, hoci istá slečna by s tým asi nesúhlasila :) ty len pekne čítaj NA aby som mala s kým o tom hodiť reč :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vyzerá to naozaj skvele 8)
    pekná recenzia, kniha ma zaujala 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzerá to dosť zaujímavo, tak budem dúfam, že to raz uzrie svetlo knižného sveta :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak táto kniha by mohla byť prelomom v slovenskej literatúre. .D Ak bude taká dobrá, ako píšeš, dúfam, že si ju raz budem môcť prečítať. :)

    OdpovedaťOdstrániť