Sweet Evil

Autor: Wendy Higgins
Názov série: The Sweet Trilogy
Názov knihy: Sweet Evil
Rok vydania: 2012


O čo ide: Anna Whittová sa narodila so šiestym zmyslom vidieť a cítiť emócie iných ľudí a nie len to. Musí viesť každodenný boj sama so sebou, vyhýbať sa nevysvetliteľnej túžbe, ktorá ju neustále ťahá k nebezpečenstvu.
Patrí k nefilimom, ktorí sú v podstate z polovice ľudia, z polovice démoni. Našej drahej Aničke však doprial osud, lebo jej temnú stránku vyvažuje tá svetlá.
Namiesto polovičnej ľudskej krvi, má polovičnú anjelskú.
Matky nefilimov počas pôrodu zomrú a Annin otec skončil vo väzení, preto žije s adoptívnou matkou, Patti,  v Georgii.
Kým Patti vedela o Anne v podstate všetko, Anna do svojich šestnástich nemala tušenie, prečo ju tak veľmi láka opíjať sa a brať drogy. Našťastie vďaka vytrvalosti a odhodlaniu, túto túžbu dokázala potlačiť a jej otec,  Démon návykových látok (Duke of substance abuse... Duke je v preklade vojvoda, ale mne to znelo dosť divne, preto zostávam pri démonovi) bol na ňu hrdý. Zatiaľ čo ostatné deti Démonov museli plniť príkazy octov a robiť vo svete neplechu, aby neskončili v pekle na poháriku s Luciferom, Anna chodila do školy, priatelila sa s Jayom a netušila, prečo sa jej deje toľko divných vecí.
Úprimne povediac, radšej by som už od začiatku vedela, čo som zač, a rozhodne by som sa na Patti nahnevala za to, že mi nepovedala pravdu. Ale v tom je asi medzi mnou a Annou veľký rozdiel. Všetko zvládala s rozvahou, to dievča hádam nerozhodil ani ručný granát, za to taký Kaidan Rowe to dokázal celkom dobre. Kto by nebol namäkko s hnedovlasého, zelenookého krásavca s dobrým telom a ešte k tomu aj s britským prízvukom? V jeho prítomnosti ste nemohli dýchať, srdce vám bilo až kdesi v krku a netušili ste, čo robiť s rukami.
To je celý Kaidan.

"Čo všetky tie dievčatá, s ktorými si chodil?" Vedela som, že som trafila do čierneho. "Som si istá, že zopár z nich ťa milovalo a niektoré z nich si dokonca mohol milovať aj ty."
"Žiadne dievča ma tak nikdy nevnímalo. Aby si mohla niekoho milovať, musíš ho poznať. Všetko to bola len zaslepenosť, chceli ma vlastniť. To je podstata túžby."


V prvej polovici knihy nás autorka poriadne navnadila na príťažlivého Kaia, ukázal sa skoro na každej strane, a Anna vzdychala od vzrušenia (kto by nie pri synovi Démona túžby?). Zvykla som si na nich dvoch, na ostatné postavy som skoro zabudla a asi aj na celý dej.
Potom prišla krutá realita, Kai zrazu zmizol a mala som pocit, že v druhej polovici knihy skoro vôbec nebol. Nepotrpím si na fest romantické knihy, naopak mám rada dobrodružstvo a keď má kniha hlavu aj pätu s dobrou zápletkou, ale tu sa mi vôbec nepáčilo, akú atmosféru vytvorila Wendy v prvej polovici a potom od nej upustila. Všetko bolo po polovici akési zrýchlené, žiadne postavy nejako extrémne nerozpísala, dialógy boli podľa mňa na rovnakej úrovni. Nerobilo mi problém knihu odložiť, čo je podľa mňa chyba. Knihu, ktorá stojí za to, nemôžete pustiť z ruky, myslíte na ňu ešte aj počas sna a ráno sa neviete dočkať, kedy do nej znovu strčíte nos.
Ale Sweet Evil by som zrejme ani nedočítala nebyť ten slávnej školskej nudy. Sedem hodín zízania na tabuľu vs kniha? Je jasné, čo si každý knihomoľ vyberie.



"Sledovala som ťa, Anna. Poriadne si si to užila, nemám pravdu? Páčilo sa ti, ako z teba ten barman a ostatní muži nespustili oči, kým si tancovala. Priznaj si to. Miluješ to."

Čítala som nejaké recenzie, kde ľudia ocenili, ako autorka spracovala anjelskú tému. No... nápad so siedmimi smrteľnými hriechmi( k nim sa pridalo ešte ďalších sedem, a máme dvanásť hlavných Démonov: Démon hnevu, návykových látok, túžby, lží, obžerstva a lenivosti, chamtivosti, žiarlivosti, pýchy, krádeže, nenávisti, vraždy), ktoré musia Démoni a ich synovia a dcéry vo svete rozširovať, sa mi celkom pozdával, len mi trochu vadil štýl písania. Kniha obsiahla väčší časový úsek - pol roka alebo tak nejako - a zdalo sa mi, že veľa situácii Wendy nijako zvlášť nerozoberala. Občas som zívala, zamýšľala sa nad povrchnosťou príbehu a okrem Kaia a Anny sa zvyšnými postavami nijako obzvlášť autorka nezaoberala. Raz dvakrát sa tam spomenul Kopano, Marna s dvojičkou Ginger alebo Jay, ale inak som sa o nich toho veľa nedozvedala a pri tom sú to zaujímavé charaktery. Dúfam, že dostanú v ďalších častiach viac priestoru.

Veľa ľudí s mojím názorom k tejto knihe asi nebude súhlasiť, ale mne tak pripadala a nebudem ju ospevovať, keď ma nezaujala.
Porovnala som si ju s takým Pádom a Nadpozemským. Je lepšia ako to prvé, ale horšie ako to druhé. Lepší priemer, preto možno dám dvojke šancu.
V každom prípade dáva tri hviezdičky a aj to len kvôli Kaiovi. 






2 komentáre

  1. 3*??? No som zvedavá, aké to teda bude, ja som na to totiž tiež čítala pozitívne recenzie + tá obálka je pekná :D hádam to teda niekedy prečítam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obálka sa páči aj mne :D ten chalan je sooo cute :D Ale tak mne sa to zdalo čo ja viem... také nijaké. Raz som mala pocit, že je to super a potom zase, že o ničom. Zmiešané pocity z toho mám, ale v dvojke to hádam bude lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť