Nadpozemská (Nadpozemská #1)



Autor: Cyntia Hand
Názov série: Nadpozemská
Názov knihy: Nadpozemská
Pôvodný názov: Unearthly
Slovenské vydanie: CooBoo
Vyšlo u nás: V septembri 2012
Počet strán: 372
Knihu si môžete kúpiť TU

Clara žije s mamou a bratom Jeffreym v slnečnej Kalifornii, kde je obľúbená medzi kamarátmi a presvedčená, že všetko pôjde v jej živote normálne, aj napriek anjelskej krvi, ktorá jej koluje v žilách. Je silná, múdra, má krásne biele krídla, s ktorými pri pokuse o lietanie spôsobuje menšie tornádo, a veci sa ocitajú hore nohami vrátane nej. Kto by nechcel mať taký život?
Všetko je v poriadku, až kým sa Clare nezjaví poslanie a jej skromná rodinka sa kvôli nemu nemusí odsťahovať do Wyomingu, kde je síce krásne, ale cíti sa tam osamelo, čo nezlepší ani jej nová mrkvová farba vlasov a decká v škole. Po prvý raz je Clara neistá, hanblivá a pri každom povedanom slove uvažuje, či sa nestrápnila.
Jediná svetlá vec na celom sťahovaní je, že Clara konečne našla chlapca z jej vízie, ktorého musí zachrániť pred požiarom. Z dokonalého Christiana bude úplne paf, až kým nezistí, že má frajerku. A s tým sa jej problémy nekončia. Ešte je tu otravný brat jej kamarátky Wendy, ktorý si užíva, keď do nej môže pri každej príležitosti rýpať, nesmiem zabudnúť na Angelu a potom na záhadné správanie a tajomnosť Clarinej matky.

Anjelským príbehom veľmi nefandím. Pád a Súženie boli pre mňa obrovským sklamaním, Sweet Evil sa mi javilo o čosi lepšie, no stále tam niečo chýbalo. Ako sa hovorí... do tretice všetko dobré. Presne toto platí aj pri knihe Nadpozemská. Na prvých stránkach sa môže niekomu zápletka javiť trochu klišé (veď uvážte, dievča s výnimočnou schopnosťou sa presťahuje do nového mesta a začne chodiť na strednú okamžite sa zamiluje do najkrajšieho a najpopulárnejšieho chalana , ktorý má frajerku - potvoru, a naša hlavná hrdinka - predtým obľúbená - je teraz na konci potravinového reťazca a kamaráti sa s "Neviditeľnými"). Asi by som mohla začať menovať, koľko takých kníh tu už bolo.
Nadpozemská nie je pre milovníkov fest dobrodružnej jazdy plnej adrenalínu a epických bojov, príbeh je z veľkej časti zameraný na Claru; na to, ako sa vyrovnáva s celou anjelskou záležitosťou a s poslaním; na vzájomné vzťahy medzi jednotlivými postavami; na prvé lásky a na priateľstvá.
Nesmiem zabudnúť na prostredie Wyomingu, autorka ho opísala priam bravúrne, vedela som si živo predstaviť, ako tam stojím, pozerám sa na hory a ten výhľad si poriadne užívam. Nestáva sa často, že ma v knihe tak veľmi zaujmú opisy. Toto prostredie mi veľmi sadlo a keby som mohla, sťahujem sa tam hneď teraz!
Našťastie Clare netrvalo dlho, kým si Jackson Hole obľúbila a prispôsobila sa novému životu. Patrí medzi jednu z tých hrdiniek, s ktorou sa rýchlo stotožníte - sem-tam padli aj vtipné hlášky -, neštvala ma prehnanou naivitou a v jednotlivých situáciách reagovala veľmi reálne. V príbehoch s fantasy tematikou je náročné vytvoriť reálne postavy, takže má za to autorka veľké plus. Taktiež by som chcela pochváliť Cyntiin štýl písania, po celý čas ubiehal príbeh plynulo a ani som sa nenazdala a bol koniec.
 Prekvapilo ma, ako sa začal vyvíjať príbeh v druhej polovici knihy. Sčasti preto som si Nadpozemskú zamilovala. Christiana som mala rada, veď kto by nemal rád dokonalého chalana? Ale Tucker sa mi zdal ako charakter oveľa prepracovanejší a rozhodne zaujímavejší. Kapitoly, kde sa Clara stretávala s Tuckom, som si užívala, stránky som len tak obracala. Tiež som si zamilovala aj Jeffreyho a Angeline priame vyjadrovanie, na ktorom sa dalo dobre zasmiať. Téma anjelov tu nebola preberaná do takej hĺbky ako pri Sweet Evil, ale na druhej strane sa dalo vidieť, že má autorka všetko pekne preštudované a vymyslené.
Veľa vecí zostalo  nevyriešených a nepochopila som, aký malo vlastne zmysel celé Clarino poslanie. Dúfam, že v druhej časti zistíme o niečo viac a ja sa budem modliť, aby sa vydavateľstvo rozhodlo vziať si do parády aj druhý diel s názvom Hallowed. 
Mimochodom tá slovenská obálka je nádherná. Dva dni som s ňou behala po dome a štuchala do mamy, nech sa dotkne tých strieborných písmeniek.
Dávam 4,5 hviezdičky s tým, že dvojka bude určite ešte lepšia.



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu CooBoo.

7 komentárov

  1. ja sa tak na tú knihu teším :D zajtra idem domov, tak už ju budem mať v ruke :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No ja som inak fakt zvedavá, čo na to povieš. Len dúfam, že vydajú aj dvojku, lebo by to bola škoda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej vydajú, niekde som to čítala :D ale myslela som, že tá obálka bude o niečo tmavšia :D

      Odstrániť
    2. Podľa mňa je úplne super :D A tiež som zvedavá aj na tú ďalšiu :D A nevieš, že kedy to asi vydajú? Asi tak skoro nie, či?

      Odstrániť
  3. Já se k této knize ne a ne dostat. Andělskou tématiku mám docela ráda. Možná proto, že ji nečtu moc často. Poslední moje zkušenost s nimi vystupuje pod názvem Vykoupení ze série Padlí Andělé, aspoň mám takový dojem. Takže právě kvůli tomu mě hodně zaujala tato kniha a všichni ji hodnotí jako naprosto úchvatný příběh. Mám raději, když je kniha akční, ale zase není nad škodu, když si dokážu určité věci představit a když jsou reálné, takže soudím, že se mi kniha bude líbit. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môj názor: Podľa mňa sa ti bude páčiť. Ten začiatok ťa možno trochu odradí, lebo je to dosť klišé, hlavne s tými jej snami a krásnym chlapcom, ale vyvinie sa to úplne inak, ako som čakala. A séria Fallen... eee... mňa už dvojka nebavila a tam som aj skočila. Nevedela som sa vžiť s postavami a vôbec ma to potom už nebavilo. Nepáčil sa mi ani vzťah Luce a Daniela. Bol čudný. :D

      Odstrániť
  4. "šťuchla do strieborných písmeniek" 8DDD

    Mne sa kniha nesmierne páčila 8) Bola som tak zahľadená do vzťahu Clary a Tuckera, že ma to poslanie až tak veľmi nezaujímalo 8D práveže som bola tým koncom prekvapená, lebo som nečakala, že taká vec vyjde najavo 8D preto pevne verím, že v 2. časti to bude celé vysvetlené 8)

    OdpovedaťOdstrániť