Reviews #1

The Selection 


For thirty-five girls, the Selection is the chance of a lifetime. The opportunity to escape the life laid out for them since birth. To be swept up in a world of glittering gowns and priceless jewels. To live in the palace and compete for the heart of the gorgeous Prince Maxon.
But for America Singer, being Selected is a nightmare. It means turning her back on her secret love with Aspen, who is a caste below her. Leaving her home to enter a fierce competition for a crown she doesn't want. Living in a palace that is constantly threatened by violent rebel attacks.
Then America meets Prince Maxon. Gradually, she starts to question all the plans she's made for herself- and realizes that the life she's always dreamed of may not compare to a future she never imagined.


Na túto knihu som sa už dlhšie tešila, ale priznám sa, nejako som ju precenila. Obálka je veľmi pekná a akosi som dúfala, že príbeh bude rovnako kvalitný, ale nestalo sa tak. Postavy mi pripadali povrchné, celý dej na rýchlo napísaný a nie veľmi premyslený. Akcia nula bodov. Tie dva trápne útoky rebelov mali od skutočnej akcie v knihe asi tak ďaleko ako  ja od Las Vegas. 


America ma neuveriteľne rozčuľovala, nad niektorými jej myšlienkami som krútila hlavou. V prvých kapitolách prehlasovala, ako veľmi sa nechce prihlásiť do Výberu, nechce byť princeznou a princ Maxon sa jej nepáči. Bola s ním najlepšia kamarátka a keď ju pobozkal, zrazu si nebola istá, či nechce byť kráľovná... bla bla bla. Autorka sa vôbec nepohrala s jej charakterom, zdalo sa mi, že nemá žiadne povahové vlastnosti, ktorými by som ju mohla popísať. Bola to proste postava, ktorá nevedela, čo chce, nezaujala ma a jej naivné uvažovanie ma občas až fascinovalo. Úprimne, nechápem, čo na nej Maxon videl. Príbeh by bol  lepší, keby ho rozprávala Marlee (určite by bolo zaujímavejšie čítať o tom, ako najprv samú seba presviedčala, že Maxon je skvelý, ale potom si konečne uvedomila, že ho nechce) alebo Celeste. Mali v sebe väčšiu iskru ako America. 
BTW, volá sa America Singer, rada spieva a páči sa jej ešte aj národná hymna?! Trošku pritiahnuté za vlasy. 

Autorka načala celkom zaujímavú tému o rebeloch, o rozdelení obyvateľstva do kást a o modernom svete spojenom s životom v paláci. Škoda, že tú myšlienku nerozvinula viac a stále dookola to bolo len o Aspenovi a o Maxonovi. Koniec bol seknutý v časti, keď som si už ako tak zvykala na povrchnosť deja a zmierila sa so skutočnosťou, že Kiera nie je rozhodne žiadna Rachelle Mead. Možno by bol môj názor na túto knihu menej kritickejší, keby som pred ňou nečítala Vampýrsku akadémiu. 
A čo sa týka vykrádania iných kníh... no... myslím, že dnes sa knihy rozdeľujú len do dvoch kategórii. Tie s originálnymi nápadmi a tie s ukradnutými nápadmi. Nebudem tu príliš rozoberať, ako sa Selection podobá na HG. Každý, kto to čítal, si to určite všimol, ale čo s tým. Autorka bola zrejme taká fascinovaná životom v Paneme, že si nápad musela požičať. 
Stačilo si to trochu viac premyslieť, ísť viac do hĺbky a možno by kritiky na knihu neboli až také negatívne. 

“I know the checks we’ve gotten over the last few weeks have really
helped, and my family is very smart about money. I’m sure they’ve
already tucked it away so it’ll stretch out for a long time. You’ve done
so much for us, Maxon.” I tried to smile at him again, but his expression
remained unchanged.
“Good God. When you said you were only here for the food, you weren’t
kidding, were you?” he asked, shaking his head.



  



9 komentárov

  1. Tak o tejto knihe som počula hlavne v súvislosti s autorkou a už to ma odlákalo od akéhokoľvek chcenia prečítať si to. Skôr si pozriem seriál (aspoň prvú časť), pretože sa mi páči obsadenie :D Ale ako som si prečítala tvoj názor, tak moje aj to najmenšie chcenie si tú knihu prečítať upadlo do zabudnutia :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poznáš ma, na veľa kníh mám odlišné názory :D ale úprimne si myslím, že na túto by si mala dosť podobný :D A na seriál som zvedavá aj ja. Stavím sa, že bude lepší.

      Odstrániť
    2. No tak mňa napadá iba TMI a na VA si už postupne názor poupravila, takže až také odlišné v hodnoteniach možno nie sme :D Ale toto už proste z anotácie znie ako nudaaaaaaaaaaaa, navyše taká, z ktorej by si človek chcel vytrhať všetky vlasy :D

      Odstrániť
  2. VA sa mi páči, ale vlasy som si trhala až pri Bloodlines a Golden Lily :D Umriem, kým vyjde trojka.
    A pri TMI sú podľa mňa dobré prvé tri knihy, tie ďalšie sú už príliš silené, ale tak čo už... zarábať treba a prvé tri diely a TID asi autorke nevynieslo dosť prachov.
    P.S. Toto som čítala kvôli tej obálke :D veľmi sa mi páčila a tak trochu mám slabosť pre princov k knihách :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. krásna obálka ako vidím nezaručuje krásny alebo skôr kvalitný príbeh... ja som si ju stiahla, prečítala prvú kapitolu a vymazala... trošku sa hanbím, že som jej nedala väčšiu šancu, ale už len to meno America Singer je totálny prešľap... ktorý normálny autor by takto znemožnil svoju postavu? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akože samotné meno America by sa mi aj páčilo :D ale to Singer k tomu a ešte aj že rada spieva národnú hymnu? WTF?! Neviem, či som sa mala smiať, alebo plakať kvôli trápnemu deju.
      Nechápem, ako som sa dostala na koniec. Fakt nie. A potom, keď som si ako tak začala zvykať. Koniec. Trochu sa sekla :D už len preto si chcem prečítať dvojku :D Aby som sa mohla dobre zasmiať, neviem či tu ešte existuje nejaká šanca na záchranu. :D

      Odstrániť
  4. Ejha... ja som taká zmätená.:D Minule som čítala pozitívnu recenziu. Dnes zase túto. Hmpffff.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečítaj si knihu :D Som zvedavá, čo na to povieš. Ale tak pozitívne recenzie som čítala aj ja, no viac bolo tých negatívnych.

      Odstrániť
  5. no to snáď nie, tento príbeh by som si veľmi rada prečítala, to je fakt taký slabý??? ach 8( no aspoň viem, že do toho musím ísť s rezervou 8)

    OdpovedaťOdstrániť